Alegeri parlamentare: În zilele de 30 noiembrie şi 1 decembrie nu vor fi desfăşurate activităţi de campanie electorală

Sursa foto: X

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat miercuri, despre calendarul desfăşurării alegerilor parlamentare şi prezienţiale, că în zilele de 30 noiembrie şi 1 decembrie, nu vor putea fi desfăşurate activităţi de campanie electorală pentru alegerea Parlamentului României însă propaganda electorală pentru preşedintele României poate să fie desfăşurată deoarece îi permite propria lege.

Toni Greblă a explicat că în timpul în care campania electorală pentru parlamentare este terminată, este oprită, este interzisă, este aşa-numita perioadă de linişte electorală, adică sâmbăta înaintea datei alegerilor, sâmbătă de la ora 7:00 şi duminică, este interzisă orice fel de activitate de propagandă electorală.

”Pentru parlamentare, această interdicţie rămâne valabilă. Deci, în zilele de 30 noiembrie şi 1 decembrie, nu vor putea fi desfăşurate activităţi de campanie electorală pentru alegerea Parlamentului României. Însă propaganda electorală pentru preşedintele României poate să fie desfăşurată deoarece îi permite propria lege care reglementează alegerile preşedintelui”, a arătat Grelă.

El a menţionat că ”perioada aceea de sâmbătă şi duminică se numeşte, în limbaj comun, perioadă de linişte electorală”.

Preşedintele AEP a mai spus că cheltuielile sunt un pic mai mari pentru alegerea preşedintelu, datorită faptului că alegerile pentru cetăţenii români aflaţi în străinătate se desfăşoară cu o zi în plus, vineri, sâmbătă şi duminică, spre deosebire de parlamentare, unde nu este decât sâmbătă şi duminică în străinătate.

În plus, a arătat Toni Greblă, cel mai probabil va fi organizat şi un al doilea tur de scrutin, ceea ce înseamnă prelungirea activităţii birourilor electorale de secţie cu cinci zile.

Preşedintele AEP a subliniat că e vorba de cheltuielile pentru indemnizaţiile membrilor birourilor electorale pe ierarhia lor pentru alegerile prezidenţiale, dacă se organizează un al doilea tur.

”Este vorba de personalul tehnic auxiliar, ca să fiu mai bine înţeles, şi, de asemenea, este vorba de plata personalului Ministerului Afacerilor Interne care se ocupă de paza, măsurile de ordine şi de siguranţă publică în perioada în care se organizează inclusiv al doilea tur de scrutin pentru prezidenţiale. Din această cauză, nivelul cheltuielilor pentru alegerea preşedintelui României este un pic mai mare decât cel pentru alegerea membrilor în Parlamentul României”, a mai spus Greblă.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: