PNL București se pregătește pentru alegerile parlamentare și a ales pe cine va trimite în luptă pentru fotoliile din Parlament. Liberalii ies la atac cu actualul ministru și președinte al organizației PNL București, care va deschide lista la Camera Deputaților.
Sebastian Burduja
Sebastian Burduja este primul pe lista pentru Camera Deputaților și are toate șansele să obțină al doilea mandat de deputat, după cel câștigat în 2020. În 2022, acesta a primit funcția de ministru al cercetării, iar în 2023 a preluat mandatul de ministru al energiei, în guvernul Ciolacu.
Burduja s-a specializat în politică, economie și sociologie la Universitatea Standford, din Statele Unite ale Americii. A studiat inclusiv la Harvard și are un doctorat în economie la ASE București. Acesta s-a făcut remarcat la protestele din 10 august 2018, iar în 2019 și-a început cariera politică în guvernul Orban, primind funcția de secretar de stat la Ministerul Finanțelor.
Florin Cîțu
Florin Cîțu, actual senator PNL, vrea și el un nou mandat de parlamentar și va fi pe lista PNL București. Cîțu este senator din 2016 și anul acesta ar putea obține al treilea mandat.
Cariera sa politică a progresat rapid când PNL a intrat la guvernare. Cîțu a primit mandatul de ministru al finanțelor, în guvernul Orban. După alegerile parlamentare din 2020, Cîțu a fost premier al României, într-o coaliție susținută de USR și UDMR. La sfârșit de noiembrie 2021, acesta a pierdut guvernarea, iar câteva luni mai târziu a pierdut și conducerea PNL.
În ultimii 2 ani, Florin Cîțu a dispărut de pe scena politică și s-a mai făcut remarcat doar cu unele atacuri la adresa PSD. Chiar dacă în conturile bancare nu are sume impresionante, Florin Cîțu deține 75 de hectare de pădure, pe care le împarte cu fratele său. Dacă ar vinde pădure, ar putea încasa circa 10 milioane de euro.
Sorin Cîmpeanu
Sorin Cîmpeanu a schimbat mai multe partide, iar din 2020 este senator PNL. În perioada 2016-2020 a fost deputat din partea ALDE și pentru o scurtă perioadă a trecut și prin partidul Pro România, înființat de Victor Ponta.
Sorin Cîmpeanu a condus Ministerul Educației între 2014 și 2015, în timpul guvernului Ponta. Apoi a revenit la guvernare cu PNL, între decembrie 2020 și septembrie 2022, în guvernele Cîțu și Ciucă. În 2022, a fost obligat să-și dea demisia din funcția de ministru al educației, după ce a fot acuzat de plagiat în teza de doctorat. Pentru câțiva ani, Cîmpeanu a fost și rectorul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București.
Veniturile lui Cîmpeanu sunt impresionante și toate de la stat. Liberalul a încasat, în 2023, 371.663 lei de la Universitate, deși a fost acuzat de plagiat. De la Senat a primit 154.160 de lei pentru funcția de vicepreședinte. De la Academia de Științe Agricole și Silvice a mai primit 24.804 lei, plus alți 2.475 lei de la Agenția Română De Asigurare A Calității în Învățământul Superior. În conturile bancare are peste jumătate de milion de euro. În 2019 și-a construit o vilă în Otopeni, iar anul trecut a moștenit două apartamente în București.
La alegerile parlamentare din 2024 își va apăra funcția de senator și va deschide lista PNL pentru Senat.
Monica Anisie
Monica Anisie, un alt fost ministru PNL, va fi și ea pe lista liberalilor la alegerile parlamentare din 2024. Anisie este senator PNL din 2020 și va încerca să-și apere funcția la următoarele alegeri.
În perioada 2019-2020 a condus Ministerul Educației, iar ulterior a fost înlocuită de Sorin Cîmpeanu. Monica Anisie și-a început cariera politică în perioada lui Traian Băsescu, când era consilier prezidențial pentru educație, deși fusese o simplă profesoară de limba română. Chiar dacă a preda limba română pentru elevi, Anisie s-a făcut remarcată în politică cu mai multe greșeli gramaticale. În guvernul Cioloș, a avut funcția de secretar de stat.
Chiar dacă e senator și încasează 141.636 lei pe an, Anisie continuă și activitatea de profesor la Colegiul „Tudor Vianu”, de unde primește 81.499 lei, potrivit declarației de avere.
Ionuț Stroe
Ionuț Stroe vrea al cincilea mandat de deputat, după cele câștigate în 2008, 2012, 2016 și 2020. Stroe deține și funcțiile de președinte PNL Sector 4 și purtător de cuvânt al PNL. În guvernul Orban, acesta a avut funcția de ministru al tineretului și sportului.
Ceilalți candidați
Tot pe lista PNL București vor mai candida:
Andrei Baciu, fost secretar de stat la ministerul sănătății și în prezent președinte la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Baciu este mai mult celebru pentru pozele sale de model decât pentru cariera politică. În 2024, vrea să dețină prima funcție în Parlament.
Dan Meran, președintele PNL Sector 5. Dan Meran a fost mai mulți ani consilier local în Sectorul 5, apoi consilier general în capitală. În timpul guvernului Orban, a avut și funcția de consilier de stat. În prezent, este membru în Consiliul de Administrație al STB.
Oana Ozmen, care în 2020 a intrat în Parlament pe lista USRPLUS, a trecut de partea liberalilor și va candida pe lista PNL București în 2024. În timpul mandatului, Ozmen s-a implicat foarte mult în proiectele și discuțiile despre sistemul energetic al României.
De asemenea, Cristina Trăilă, deputată PNL, dorește să-și apere locul din Parlament și va fi pe lista PNL București și în 2024. Trăilă este un avocat și a intrat în conflict cu ONG-iștii când s-a descoperit că reprezintă compania Schweighofer. În calitate de parlamentar, aceasta a votat modificări legislative care ar ajuta respectiva companie celebră pentru defrișările din România.
În 2020, PNL a câștigat 3 mandate de senator și 7 de deputați, cu doar 21,52% din voturile din capitală. În 2024, PNL București va lupta cu PSD și USR care au filiale foarte puternice în București.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News