Skip to content
Politică

ALEGERI PREZIDENȚIALE – VOTUL începe peste câteva ore, din diaspora

În câteva ore se deschide prima secţie de votare pentru alegerile prezidenţiale, în urma cărora va fi desemnat al patrulea șef de stat în sfertul de veac ce a trecut de la revenirea libertății în România.

Singura secţie amenajată în Noua Zeelandă, la AuCkland, Se deschide la duminică, la ora locală 7:00, sâmbătă, ora 20:00, ora României, și se va închide duminică, la ora 10:00, ora României. Acolo pot vota românii care au domiciliu în zonă şi cei care sunt în trecere. În total, pentru românii din diaspora, Ministerul Afacerilor Externe a amenajat aproape 300 de secţii de votare. Cele mai multe secții de vot sunt deschise în Italia, Spania și Statele Unite, acolo unde autoritățile estimează că sunt cele mai mari comunități de români din diaspora.

O noutate a acestui scrutin este că românii pot vota numai cu buletinul de identitate, în orice țară a lumii, nu numai în cele ale Uniunii Europene. Această măsură a făcut Ministerul Afacerilor Externe să avertizeze, în urmă cu numai două zile, că există un „risc serios” de exercitare a votului multiplu în străinătate, întrucât, ca urmare a deciziei BEC potrivit căreia cetățenii din străinătate pot vota la toate secțiile de votare din lume și pe baza cărții de identitate, este posibil să nu fie suficiente timbre autocolante care să fie aplicate pe acest document de identitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *