Skip to content
Politică

Alegeri prezidențiale 2019. Ce șanse are Viorica Dăncilă să devină viitorul președinte al României

Inquam Photos / Octav Ganea

La alegerile prezidențiale din 2019, Viorica Dăncilă intră în cursă cu șanse să fie viitorul președinte al României și, totodată, prima femeie la conducerea țării. Viorica Dăncilă are în spate tot partidul PSD și tot Guvernul.

Viorica Dăncilă, la alegerile prezidențiale din 2019, îl va înfrunta pe Klaus Iohannis care se dovedește a fi principalul său adversar, însă Dan Barna se luptă și el cu șanse mari pentru un loc în turul doi. Dacă în trecut PSD intra fără griji în turul doi, la alegerile prezidențiale din 2019 PSD va avea mari probleme să treacă de primul tur. USR este capabil să strice socotelile pesediștilor.

În sondaje, Viorica Dăncilă a recuperat în ultimele săptămâni și aproape a egalat cota partidului pe scena politică. Nu este un politician-locomotivă, după cum a și recunoscut, însă are nevoie de un PSD care poate funcționa la capacitatea sa maximă pentru a strânge voturi în teritoriu.

Viorica Dăncilă, în cursa pentru alegerile prezidențiale din 2019, este la 18,3%, iar președintele Iohannis a început să scadă și a ajuns la 31,8%. De asemenea, Dan Barna nu are abilitatea să ajungă cota partidului înregistrată la alegerile europarlamentare, demonstrând că nici el nu este un candidat-locomotivă, nereușind nici măcar să obțină voturile electoratului USR-PLUS, oprindu-se la 16,1% în sondaje.

Sondajele arată și faptul că Viorica Dăncilă are capacitatea să crească, în timp ce Klaus Iohannis a atins de mult timp cele mai înalte cote și ulterior popularitatea sa va începe să scadă. Dacă Iohannis va scădea sub 35% în primul tur, atunci orice candidat va avea șanse să-l bată în al doilea tur.

Cheia succesului pentru Viorica Dăncilă

Viorica Dăncilă pleacă cu a doua șansă la alegerile prezidențiale din 2019. Cheia succesului pentru actualul premier o reprezintă modul în care partidul se va mobiliza în ziua votului. Pesediștii nu mai aveau încredere în Liviu Dragnea, căruia îi cereau să plece de la conducerea partidului, și l-au sabotat la alegerile europarlamentare, ducând PSD la cel mai mic scor al său din ultimii ani. Nici Viorica Dăncilă nu se bucură de un mare sprijin, dar printr-un joc de culise, a rămas singura care mai poate salva barca PSD. Fuga spre Pro România nu ar fi demnă pentru un partid ca PSD, care de-a lungul timpului a înghițit numeroase partide mici.

Înainte să plece în campania electorală, Viorica Dăncilă trebuie să fie sigură de tot sprijinul PSD, în toate filialele țării și dacă există o opoziție sau un grup care încearcă să o schimbe, atunci actualul premier va intra slăbit în luptă și va risca să fie sabotat chiar de către colegii de partid.

Pe scena politică, Viorica Dăncilă face pași mici în campania electorală și pare că PSD încă n-a intrat în spiritul campaniei. Câteva vizite și câteva declarații nu sunt suficiente. Abia în urmă cu câteva zile, Viorica Dăncilă a încercat să dividă electoratul în funcție de gen – femei și bărbați. Ar fi cel mai mare avantaj al său, de care poate profita doar cu o strategie politică și de imagine impecabilă, altfel va risca să fie atacată de societatea civilă, în special de feministe în mediul online. Numai că echipa din spatele ei este cel puțin amorțită și am văzut-o pe Viorica Dăncilă defilând cu elicopterul prin Moldova și cu bijuterii de la Chanel în fața electoratului.

Viorica Dăncilă are capacitatea să mobilizeze electoratul de sex feminin și să-i obțină voturile, mai ales în mediul rural, unde PSD are o structură puternică, însă nu va reuși asta cu afișarea luxului și cu o echipă de consilieri amorțiți sau care nu înțeleg rolul femeii în secolul XXI. Astfel, șansele Vioricăi Dăncilă vor crește sau vor stagna în funcție de strategia politică pe care o va alege, iar momentan PSD pare să funcționeze din inerție și pe un model învechit, PSD pare el însuși un partid care nu înțelege rolul femeii în societate și nu are capacitatea și nici pregătirea să promoveze un candidat femeie la alegerile prezidențiale din 2019.

Lucrurile se complică pentru Dăncilă cu prezența lui Mircea Diaconu în cursa pentru alegerile prezidențiale. Susținut de Pro România și ALDE, acesta are șanse să obțină un scor de aproape 10%, potrivit sondajelor. Rămâne de văzut cum îl va ataca PSD pentru a crește pe spatele lui Diaconu înainte de primul tur, pentru că pesediștii vor încerca să facă asta, așa cum au făcut cu ALDE la alegerile europarlamentare.

Alegerile prezidențiale din 2019 ne pot oferi cele mai mari surprize din perioada recentă. Putem avea prima femeie președinte la conducerea țării – Viorica Dăncilă – și în același timp să-l vedem învins pe marele favorit – Klaus Iohannis – deși momentan pare că n-are adversar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *