Skip to content
Alegeri

Alegeri prezidențiale 2019. Pe ce site se pot înregistra să voteze românii din diaspora

Pe 26 mai au fost cozi uriașe la secțiile de votare din diaspora

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a lansat o paltforma online – votstrainatate.ro – unde românii din Diaspora se pot preînregistra și opta pentru votul la secție sau prin corespondență, la alegerile prezidențiale din toamnă.

Pe această platformă se pot găsi cele două variante pentru cetățenii români care se află în străinătate, în primul rând preînregistrarea pentru secția de votare sau pentru vot prin corespondență.

Pentru secția de votare din străinătate orice cetățean care se află în străinătate face o cerere pe platforma AEP, menționând țara și localitatea unde dorește să voteze. Acesta va fi înscris în lista electorală permanentă. Pentru votul prin corespondență, cetățeanul are posibilitatea să ceară vot prin corespondență. Va primi toate documentele, fiind înscris în lista electorală permanentă.

Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 22 septembrie, iar până pe 17 octombrie Poșta Română trebuie să expedieze plicurile cu documentația pentru votul prin corespondență.

Site-ul va fi, însă, operațional după ce președintele Klaus Iohannis va promulga legea privind modificarea unor acte normative în materie electorală.

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege prin care votul în Diaspora pentru alegerile prezidenţiale este extins la trei zile. Legea mai prevede ca votul în România şi în Diaspora să fie extins până la ora 24.00, în cazul în care există cetăţeni în secţia de votare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *