Skip to content
Alegeri

Alegeri prezidențiale 2019: Peste 18 milioane de români sunt așteptați la urne

INQUAM/Octav Ganea
" "

Peste 18 milioane de români sunt așteptați, astăzi, la urne pentru a-l desemna pe președintele României din următorii cinci ani. 14 candidați, inclusiv președintele în funcție, s-au înscris în cursa electorală. Românii din alte țări au la dispoziție 835 de secții de votare, aproape de două ori mai mult decât la alegerile prezidențiale precedente.

Pe teritoriul României, secțiile de votare se deschid la ora 7.00 și se vor închide la ora 21.00. În străinătate, pe de altă parte, votul se desfășoară pe durata a 3 zile, de vineri 8 noiembrie până luni, 11 noiembrie, la ora României 07.00, odată cu închiderea ultimelor secții din Statele Unite.

" "
" "

Potrivit Autorității Electorale Permanentă (AEP), din cei peste 18,2 milioane de români cu drept de vot, 715.752 au domiciliul în străinătate. Cei mai mulți alegători înscriși în diaspora sunt în Moldova, peste 200.0000, în timp ce în Italia sunt doar 60 de mii, deși estimările arată că peste 1 milion de români sunt în această țară. Și în Spania, conform AEP, sunt doar 40 de mii de alegători înscriși.

Potrivit Legii pentru alegerea președintelui, alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secției de votare, dar și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în secția de vot, își pot să exercita dreptul de vot până cel mult la ora 23:59.

Pot vota cetățenii români care au vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua alegerilor inclusiv și NU au drept de vot persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale, precum și debilii sau alienații mintal puși sub interdicție.

Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România, care în ziua votării se află în țară, își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic și, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.

Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

14 candidați pentru Cotroceni

Pentru primul tur, 14 candidați pentru funcția de Președinte al României au fost validați de Biroul Electoral Central. Lista candidaţilor și ordinea pe buletinul de vot:

1) Klaus Iohannis – Partidul Național Liberal

2) Theodor Paleologu – Partidul Mișcarea Populară

3) Dan Barna – Alianța USR PLUS

4) Kelemen Hunor – UDMR5

) Viorica Dăncilă – Partidul Social Democrat

6) Cătălin Ivan – Partidul Alternativă pentru Demnitate Națională

7) Ninel Peia – Partidul Neamul Românesc

8) Sebastian Popescu – Partidul Nouă Românie

9) Banu John-Ion – Partidul Națiunea Română

10) Mircea Diaconu – Alianța Electorală Un Om (Pro România și ALDE)

11) Bogdan Stanoevici – candidat independent

12) Ramona Bruynseels – Partidul Puterii Umaniste

13) Viorel Cataramă – Dreapta Liberală

14) Alexandru Cumpănașu – candidat independent

În cazul în care niciunul dintre candidați nu întrunește majoritatea de voturi valabil exprimate ale alegătorilor înscriși în listele electorale permanente, se organizează al doilea tur de scrutin, în data de 24 noiembrie 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *