Skip to content
Alegeri

Alegeri prezidențiale 2019. Ziua în care se decide președintele României pentru următorii 5 ani. Peste 18 milioane de români sunt așteptați la urne

secundatv.ro

Peste 18 milioane de români la urne în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Ei vor avea de ales între Klaus Iohannis, candidatul Partidului Național Liberal (PNL), și Viorica Dăncilă, candidatul Partidului Social Democrat (PSD).

În primul tur al alegerilor prezidenţiale, Klaus Iohannis a obţinut 37,82% din voturi, iar Viorica Dăncilă – 22,26%, potrivit Biroului Electoral Central.

În premieră la un scrutin prezidenţial, alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate au avut la dispoziţie şi varianta de a vota anticipat, prin corespondenţă, pentru această opţiune fiind înregistraţi pe portalul votinstrainatate.ro un număr de aproximativ 40.000 de cetăţeni români.

Programul secțiilor de votare în țară

În țară, românii vor putea vota duminică, 24 noiembrie 2019, între orele 7:00 și 21:00, cu posibilitatea de prelungire până cel mai târziu la ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21:00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.

Cum votează diaspora

Ministerul Afacerilor Externe a organizat peste 800 de secții de votare. Adresele unora dintre acestea au fost modificate față de primul tur, atrage atenția MAE.

Ministerul de Externe se aşteaptă ca de această dată, în diaspora, la vot să vină mai mulţi români, aşa că a trimis cu peste 100.000 de buletine mai mult, a explicat reprezentantul cu însărcinări speciale pentru procese electorale, Iulian Ivan. În primul tur au votat peste 600.000 de români aflaţi în alte ţări.

În cazul în care alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate, care au primit plicul pentru votul prin corespondență, au aplicat autocolantul pe un candidat care nu a intrat în turul al doilea, votul va fi anulat.

Plicurile cu opțiunile pentru turul 2 de vot din data 24 noiembrie  ar fi trebuit expediate astfel încât să ajungă la sediile birourilor electorale pentru votul prin corespondență până cel mai târziu în data de 21 noiembrie 2019. Cei ale căror plicuri nu au ajuns până la termenul menționat vor fi notificați și îndrumați să se îndrepte spre cea mai apropiată secție de votare.

Programul secțiilor de votare în străinătate

În străinătate, românii pot vota la secțiile de votare pe durata a trei zile, conform următorului program:

– vineri, 22 noiembrie 2019, între orele 12:00 – 21 :00;
– sâmbătă, 23 noiembrie 2019, între orele 7:00 – 21:00;
– duminică, 24 noiembrie 2019, între orele 7:00 – 21.00.

Autoritatea Electorală precizează că în toate cele 3 zile există posibilitatea de prelungire a votării până cel mai târziu la ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21:00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.

Cu ce acte de identitate puteți vota

Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

Potrivit legii, pot vota la secţiile de votare din străinătate cetăţenii români care în ziua alegerilor se află în afara ţării, indiferent de motivul prezenţei acestora pe teritoriul altei ţări – domiciliaţi, rezidenţi sau turişti.

Cei care au dorit să voteze la o secţie de votare din străinătate mai aproape de casă au avut posibilitatea să se înregistreze cu această opţiune pe portalul votstrainatate.ro, în această situaţie aflându-se 38.944 de alegători.

Actele pe baza cărora se poate vota în străinătate sunt: cartea de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *