Prezența la vot în mediul urban este aparent mai mare decât la alegerile precedente, deoarece cifrele oficiale ale AEP includ și diaspora. În 2019, ele erau prezentate separat.
Alegerile din primul tur al prezidențialelor înregistrează o prezență redusă la urne. Potrivit datelor din primele trei ore de vot, prezența este sub cea de la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2019 și mult sub cea de la europarlamentare din 2024.
Astfel, până la ora 10, prezența a fost mai mică decât la europarlamentare/ locale (65% din prezență de atunci) și mai mică decât prezența in Turul 1 din 2019 (84% din prezență de atunci). Potrivit directorului INSCOP, Remus Ștefureac, dacă se menține ritmul de prezență din primele trei ore, prezența finală va fi de aproximativ 45%.
Principalii perdanți ai acestei situații sunt candidații fără structuri puternice în spate. În cazul nostru este vorba de Elena Lasconi, George Simion și, evident, Mircea Geoană. Cei trei sunt cei mai afectați de prezența reduse la vot.
De cealaltă parte, prezența crescută la vot avantajează partidele mainstream, respectiv PSD și PNL. Candidații celor două formațiuni pleacă, așadar, cu prima șansă, iar ceilalți trei își dispută următoarele poziții.
Dintre Elena Lasconi, George Simion și Mircea Geoană, candidatul AUR este avantajat de votul din diaspora. Pe de altă parte, AUR a înregistrat în mai toate sondajele poziția a treia, peste cea a USR. Ultima poziție, respectiv locul 5, este asociată cu Mircea Geoană, dar după voturile din diaspora și lipsa de mobilizare a USR se pare că pentru acest loc concurează și Elena Lasconi.
Până la ora 11,00, au votat duminică, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, 2.042.459 de alegători, reprezentând 11,34% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
În mediul urban au votat 1.245.776 de alegători (din care 265.388 din diaspora), iar în mediul rural 796.683 de alegători.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News