Alegeri prezidenţiale. Aproape 21.000 de deţinuţi au cerut urna mobilă

Sursa foto: X

Numărul persoanelor deținute în sistemul penitenciar din România care nu și-au pierdut dreptul de vot și au exprimat intenția de a vota la primul tur al alegerilor prezidențiale reluate în mai 2025 este puțin mai mare decât în noiembrie 2024, arată cele mai recente date centralizate de Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), transmise la solicitarea Gândul.

Pentru primul tur al alegerilor prezidențiale 2025, organizat duminică 4 mai, sunt mai multe persoane încarcerate care vor să voteze decât la turul 1 al scrutinului de la finalul anului trecut, ajungând la 91,4% față de 90,5% din totalul celor cu drept de vot.

Potrivit unei decizii a Biroului Electoral Central din 4 martie 2025, persoanele reținute sau arestate preventiv și cele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale, pot vota prin intermediul urnei speciale.

Conform datelor transmise de locurile de deținere din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor, la 29 aprilie erau custodiate 24.655 de persoane private de libertate, mai puține decât în noiembrie 2024, când erau 24.696.

Pentru primul tur al prezidențiale din 2025 au fost identificate cu drept de vot 22.801 persoane aflate în spatele gratiilor, mai multe decât în noiembrie 2024, când aveau dreptul să voteze 22.647 deținuți.

Dintre cei încarcerați care au dreptul să voteze, 20.846 și-au exprimat, în scris, intenția de a pune ștampila pe candidatul favorit de pe buletinul de vot, mai mulți decât cei 20.512 din noiembrie 2024.

Oficialii ANP precizează că datele nu sunt finale, având în vedere că, în conformitate cu decizia Biroului Electoral Central, persoanele private de libertate pot formula în scris cererile de votare prin intermediul urnei speciale, care se depun la directorii locurilor de deținere cel târziu în preziua votării.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: