Alegerile prezidențiale sunt cea mai importantă competiție electorală și ar putea decide viitorul României pentru următorii 10 ani. Unii candidați s-au salvat cu funcțiile politice și au trăit toată viața din banii statului, în timp ce alții și-au construit cariere separate. Află în continuare ce averi au reușit să strângă cei care vor să devină următorul Președinte al României!
Marcel Ciolacu – PSD
Marcel Ciolacu, candidatul PSD, este considerat favorit pentru alegerile prezidențiale. Acesta se luptă în continuare cu controversele privind studiile sale. A fost mai mulți ani implicat în mici afaceri din Buzău, având unele magazine, apoi și-a început cariera politică. În 2000 a devenit consilier local, în 2008 viceprimar în Buzău și în 2012 a intrat în Camera Deputaților. A avut nevoie de alți 11 ani pentru a ajunge la guvernarea României. Marcel Ciolacu a studiat la Universitatea Ecologică din București, iar de mai multe luni refuză să-și publice diploma de bacalaureat. Din CV-ul său reiese că are doar „diplomă absolvire” liceu.
Marcel Ciolacu a declarat, pe anul 2023, venituri anuale de peste 170.000 de lei din funcțiile politice pe care le deține: premier și deputat. Nu are alte venituri și nici în conturile bancare nu a strâns sume importante. În bancă are puțin peste 50.000 de lei. Totuși, Marcel Ciolacu și-a permis să ofere un împrumut de 435.000 de lei către Ciolacu Mihai Cristian, care ar fi nepotul premierului. Mihai Cristian Ciolacu este implicat în afaceri cu panouri fotovoltaice și primește fonduri PNRR de 30 de milioane de euro.
Nicolae Ciucă – PNL
Nicolae Ciucă este candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale. Ciucă are în spatele său o întreagă carieră militară, pe care și-a construit-o încă din liceul militar. În 2019, și-a început cariera politică direct cu funcția de ministru al apărării în primul guvern Orban. La alegerile parlamentare din 2020 a candidat pe lista PNL pentru Senat și doi ani mai târziu a devenit și președintele PNL.
Din declarația de avere reiese că, în 2023, Nicolae Ciucă a avut venituri de 200.000 de lei din funcțiile de senator și premier. De asemenea, acesta mai primește alți 232.920 de lei pensie militară. În conturile bancare are peste 300.000 de lei. Ciucă deține o singură casă în județul Ilfov și două mașini Toyota, una Rav4 cumpărată în 2020.
Elena Lasconi – USR
Elena Lasconi este într-un scandal privind studiile. Lasconi a scris în CV-ul său că a terminat Academia de Studii Economice din București (ASE), dar în realitate s-a descoperit că a studiat Universitatea Ecologică din Deva și doar examenul final l-a dat la ASE. Chiar și la obscura universitate din Deva, Lasconi a avut note foarte mici.
Când e vorba de avere, Lasconi a reușit să se salveze. Înainte să devină primar, câștiga anual doar 72.000 lei. Imediat cum a ajuns în primărie, salariul ei a crescut rapid. În 2022, Elena Lasconi câștiga anual 109.537 de lei. Salariul lui Lasconi era mai mare și decât salariul fostului primar, Ioan Liviu Țâroiu (PSD), care în 2019 avea un salariu de 81.860 de lei anual.
În 2023, cu inflația mare și criza energetică, Elena Lasconi s-a gândit să-și mai acorde o mărire de salariu. Astfel, salariul anual al primarului USR a ajuns la 116.515 lei, cu circa 7.000 lei mai mult decât în anul precedent.
Dar cea mai mare creștere pentru Lasconi a avut loc în ultimul an. În 2024, Elena Lasconi a declarat un salariu anual de 150.717 lei. În doar 12 luni, salariul primarului USR a crescut cu 34.202 lei, adică circa 3.000 de lei pe lună. În doar 4 ani de mandat, Elena Lasconi și-a dublat veniturile singură, deoarece decizia de mărire a salariului primarului depinde de semnătura primarului.
CITEȘTE ȘI: Elena Lasconi și-a dublat veniturile în 4 ani la primărie: de la 72.000 lei la 150.000 lei
Mircea Geoană – Independent
Mircea Geoană și-a anunțat candidatura ca independent, deși mai multe luni a încercat să convingă un partid. Geoană a dus o viață de milionar, chiar dacă a avut mereu funcții politice care nu i-au oferit venituri pe măsura nivelului de trai arătat.
În 2009, când a candidat la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană declara în conturile sale personale peste 190.000 de dolari, deși acesta fusese inginer, ambasador, ministru și senator. Când a fost întrebat cum a reușit să strângă această sumă, Geoană a precizat că banii au fost câștigați ca bursier la școala de Administrație Franceză, unde a stat un an, și din salariul de ambasador în SUA. De parcă nu ar fi mâncat și nu ar fi avut alte cheltuieli în acea perioadă.
În ultimii ani, Geoană a lucrat la NATO, unde a avut funcția de secretar general adjunct. Salariul acestuia este secret, însă se estimează că ar primi lunar peste 16.000 de euro. Nici acest salariu nu ar justifica viața de milionar pe care a avut-o Mircea Geoană, cu vacanțe la Saint-Tropez, Cannes și alte destinații de lux. În plus, fiica politicianului a avut o nuntă estimată la circa 2 milioane de euro, iar invitații au fost cazați la un hotel de 5 stele din Veneția.
Din declarațiile foștilor săi prieteni milionari, iese la lumină faptul că Geoană a trăit cu banii acestora. Cristian Rizea, fost parlamentar PSD și în prezent condamnat la închisoare, ar fi plătit mai multe vacanțe pentru Geoană în sudul Franței. De asemenea, Rizea i-ar fi dat și 100.000 de euro pentru campania din 2009.
CITEȘTE ȘI: Averea controversatului Geoană: cum duce o viață de milionar
George Simion – AUR
George Simion, candidatul AUR, este un alt exemplu de politician care a reușit să se salveze cu funcțiile politice. Simion a studiat Facultatea de Administrație și Afaceri, de la Universitatea București. Ulterior, nu a avut o carieră profesională impresionantă și a stat mai mult în galeriile de fotbal.
Înainte să intre în politică, Simion avea venituri anuale de 38.322 de lei, potrivit declarației de avere. În 2024, veniturile acestuia au ajuns la 137.402 lei anual, indemnizația pentru funcția de deputat. Candidatul AUR mai are doar o mașină Ford Fiesta din 2006, nu deține case sau conturi bancare.
Diana Șoșoacă – SOS România
Diana Șoșoacă va candida la alegerile prezidențiale cu partidul SOS România, după ce în 2020 a intrat în Senat cu AUR. Șoșoacă a lăsat Senatul pentru funcția de europarlamentar, după rezultatul de la alegerile de pe 9 iunie 2024.
Diana Șoșoacă este avocat de profesie, dar niciodată nu și-a publicat CV-ul. Nici pe site-ul Senatului nu și-a completat studiile, deși aceasta cere transparență din partea altor politicieni. Nu se știe la ce facultate a studiat sau unde a lucrat.
Înainte să intre în politică, Șoșoacă avea venituri anuale de 250.000 de lei din avocatură. Pe anul 2023, aceasta a declarat doar 130.515 lei pentru funcția de senator. Diana Șoșoacă nu are alte venituri și nici conturi bancare. În 2021 s-a împrumutat 30.000 de euro de la o persoană fizică, iar în 2023 a luat împrumut alți 13.500 de euro de la o persoană fizică. În declarația de avere nu menționează de la cine a luat acești bani. Candidata SOS are 2 apartamente în București și o casă de vacanță și mai deține 2 mașini.
Cristian Terheș – PNCR
Europarlamentarul Cristian Terheș va candida la alegerile prezidențiale din partea Partidului Național Conservator Român (PNCR). Acesta a studiat teologia la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj și apoi a plecat în SUA unde a studiat jurnalism. Terheș a renunțat la cariera de preot și s-a dedicat politicii din România, afirmându-se încă din 2012. Acesta a fost un susținător al familiei tradiționale și a apelat la homofobie pentru a ataca minoritățile sexuale. În 2019 a intrat în Parlamentul European pe lista PSD, iar în 2024 a obținut al doilea mandat pe lista AUR.
Cristian Terheș are venituri anuale de circa 100.000 de euro pentru mandatul din Parlamentul European, deși critică Uniunea Europeană. În 2023, a împrumutat PNCR cu suma de 15.000 de euro. Împreună cu soția sa are acțiuni la Fidelity, în valoare de 10.000 de dolari și la Treasury Direct în valoare de 320.000 de dolari. În conturile bancare, europarlamentarul a strâns peste 200.000 de euro. Terheș mai are 3 apartamente și 2 mașini.
CITEȘTE ȘI: Alegerile prezidențiale. Divorț între suveraniști: fiecare candidează separat
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News