Alegeri prezidențiale. Ce este interzis în secția de votare și ce sancțiuni pot fi aplicate

Sursa foto: Pinterest

Al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale va avea loc duminică, 18 mai 2025, și se va desfășura în baza unui set riguros de reguli menite să garanteze corectitudinea și buna desfășurare a procesului electoral. Fotografierea buletinului de vot este strict interzisă, iar nerespectarea acestei interdicții poate duce la anularea votului și atragerea de sancțiuni legale.

În turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2025 se vor confrunta George Simion, liderul partidului AUR, și Nicușor Dan, candidat independent și primar al Bucureștiului. Află ce este interzis să faci, atât în interiorul, cât și în apropierea secțiilor de votare.

Interdicții în secția de votare și consecințele legale

Potrivit ghidului publicat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) constituie infracţiuni electorale următoarele fapte:

Împiedicarea exercitării drepturilor electorale

Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Coruperea alegătorilor Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat  Frauda la vot prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Violarea confidențialității votului

Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepsește cu amendă.  Dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Nerespectarea regimului urnei de vot

Deschiderea urnelor, înainte de ora stabilită pentru închiderea votării, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale

Falsificarea prin orice mijloace a înscrisurilor de la birourile electorale se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi înscrierea în copia de pe lista electorală permanentă ori de pe lista electorală complementară a unor persoane care nu figurează în această listă.

Introducerea în uz sau folosirea unui program informatic cu vicii care alterează înregistrarea ori însumarea rezultatelor obţinute în secţiile de votare sau determină repartizarea mandatelor în afara prevederilor legii se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează introducerea de date, informaţii sau proceduri care duc la alterarea sistemului informaţional naţional necesar stabilirii rezultatelor alegerilor.

De asemenea, este interzis comportamentul agresiv, scandalos sau consumul de alcool în incinta sau în apropierea secției de votare. În caz contrar, încălcarea acestor reguli poate duce la anularea votului, amenzi contravenționale sau răspundere penală, în cazuri grave.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: