Alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024 intră în etapa finală, cu actualul președinte Maia Sandu având cele mai mari șanse să câștige turul doi. În editorialul său, Iulian Chifu analizează perspectivele acestui scrutin, subliniind că Sandu este favorită, în timp ce candidații Renato Usatâi și Alexandr Stoianoglu ar putea reprezenta principalele provocări.
„Alegerile prezidențiale din 20 octombrie au intrat pe ultima sută de metri, în ultima săptămână. Cu o perspectivă clară, știută de toți, a concluziilor, respectiv a câștigătorului în turul doi, actualul președinte Maia Sandu. Situația e cunoscută și la Moscova, motiv pentru care a renunțat să mai arunce resurse suplimentare în spatele diferiților candidați, lăsând lucrurile să curgă natural. În turul doi, Renato Usatâi sau Alexandr Stoianoglu, în ordinea asta, sunt cotați cu cele mai bune șanse de a accede alături de Maia Sandu. Candidații Șor, implicați în malversațiuni, cumpărări de voturi și fapte penale, nu au fost reuniți sub o singură aripă, dovadă clară a faptului că actuala campanie prezidențială nu are, de fapt, miză. Aici se joacă doar prezența și voturile la Referendum.
Corupția a dus la sifonarea banilor rușilor la Șor și oamenii săi din Republica Moldova
Miza s-a mutat, deci, spre referendumul pentru introducerea în Constituția Republicii Moldova a integrării în Uniunea Europeană. Și aici lucrurile erau clare și nu trebuiau să ridice nici un semn de întrebare. Dincolo de relevanța pragmatică a hotărârii de a avea o viață mai bună, mai sigură, mai prosperă, votul de duminică la referendum nu anunță surprize. Dar varianta adoptată de Moscova, via Șor și acoliții săi, este una a demobilizării și neparticipării, a delegitimării sau contestării, cât se poate, a legitimității unui rezultat care, chiar legal, să fie considerat insuficient pentru viitorul Republicii Moldova.
Voturile împotrivă achiziționate de Ilan Șor pe banii lui Roman Abramovici, veniți, firește, de la FSB, statul rus și autorii operațiunilor speciale de război informațional și hibrid pentru alegeri nu au cum să creeze o masă critică deosebită. Dar sunt relevante prin prisma marcării unui proces, speranța de la Kremlin fiind cea a unei formule 53/54% voturi pentru DA și o prezență cât mai mică cu putință în cadrul referendumului. Pe asta s-au cheltuit banii formali, deși, așa cum am auzit-o chiar din gura oligarhului fugar și condamnat, banii au fost mult mai mulți.
Într-adevăr, marea problemă a Rusiei, ca de obicei, este corupție. Pe toată linia. Așa a aflat Putin că nu poate cuceri Ucraina în 3 zile și nici nu vor exista sute de mii de oameni plătiți de FSB, care să antreneze câteva milioane în stradă ce urmau să salute „eliberarea” de către ruși. FSB Ucraina a luat banii și i-a sifonat, nu a creat super-rețeaua anunțată. Tot așa, Marea Armată Rusă s-a dovedit un leu de carton, cu exerciții făcute pe hârtie, reparații ale tehnicii încasate pe hârtie sau cu tehnologie și cu prototipuri proaste și fără a intra vreodată într-o adevărată producție de serie.
Corupția este astăzi și pentru Chișinău și Maia Sandu marele aliat: o parte dintre sume a fost zeciuită de către Șor însuși și băgată în buzunar, o alta de către oamenii săi de pe teren, din Republica Moldova. Și cum autoritățile de la Chișinău și-au făcut treaba, o parte au fost interceptați și confiscați de autorități, o bună bază solidă pentru a scoate din cursă o parte dintre candidații infractori și partidele implicate”. a scris Iulian Chifu.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News