Skip to content
Europa

Alegeri prezidențiale în Serbia. Controversat, preşedintele Aleksandar Vucic este cotat cu şanse mari să obţină un nou mandat

balkaninsight.com

Președintele sârb Aleksandar Vucic va încerca să obțină un nou mandat în alegerile prezidențiale care vor avea loc duminică. În timp ce Vucic le promite sârbilor „pace și stabilitate”, Occidentul pune presiune pe administrația sa pentru a alege între legăturile strânse cu Rusia și visul Serbiei de a adera la Uniunea Europeană, scrie Reuters.

Serbia își va alege duminică, 3 aprilie, următorul președinte într-o zi foarte importantă în care vor avea loc și alegeri parlamentare și locale. Președintele actual, Aleksandar Vucic, este figura dominantă a lumii politice din Serbia de când partidul său, Partidul Progresist Sârb, a reușit să formeze un guvern după alegerile prezidențiale și parlamentare din 2012.

Vucic a profitat de această ocazie ca să-și restructureze partidul, să își marginalizeze oponenții politici atât din interiorul partidului, cât și din afara grupului și să se propulseze din poziția de ministru al apărării la cea de prim-ministru și, în final, președinte al Serbiei.

Criticii lui Vucic nu pot să uite că acesta a ocupat poziția de ministru al informației în guvernul lui Slobodan Milosevic, acuzat de genocid și crime de război, și că a fost vicepreședinte al Partidului Radical Sârb, cunoscut pentru retorica ultranaționalistă din timpul războaielor din fosta Yugoslavie.

Cu toate că s-a distanțat de trecutul său politic, a adoptat o orientare pro-europeană, a participat la avansarea negocierilor de aderare a Serbiei la UE, a construit relații bune cu politicienii occidentali, în special cu Angela Merkel și Emmanuel Macron, și a adoptat o postură împăciuitoare față de statele vecine, Vucic a fost de multe ori etichetat drept un autocrat și populist din cauza modului intransigent în care și-a tratat oponenții politici.

Potrivit sondajelor, Vucic este cel mai popular politician din Serbia. De aceea, se așteaptă ca rezultatul alegerilor prezidențiale să fie același ca cel din alegerile parlamentare și, într-o mai mică măsură, al alegerilor locale. În afară de Vucic, mai sunt încă șapte candidați care încearcă să devină următorul președinte al Serbiei. Potrivit Digi 24, patru dintre ei provin din grupul de naționaliști ai spectrului politic sârbesc.

Probabil, candidatul cu cele mai mari șanse de a-i lua locul lui Vucic este Zdravko Ponoș, un fost general al armatei sârbe. Ponoș reprezintă o coaliție de partide care se consideră urmașul platformei civice și pro-europene care a contribuit la căderea lui Milosevic din anul 2000.

Grupul care domină coaliția, Partidul Libertate și Dreptate, este condus de fostul primar la Belgradului, Dragan Djilas, considerat a fi inamicul politic al lui Vucic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *