Alegeri prezidențiale. Mircea Geoană, avalanșă de minciuni la lansarea campaniei

Mircea Geoană, sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Mircea Geoană și-a anunțat oficial candidatura pentru alegerile prezidențiale, deși timp de mai multe luni a negat această intenție. Fostul lider PSD intră oficial în competiția electorală, pentru că neoficial și-a făcut campanie chiar și când era secretar general adjunct al NATO, deși această funcție îi interzicea să desfășoare activități politice.

Mircea Geoană, marele perdant al alegerilor prezidențiale din 2009, și-a anunțat candidatura cu un video publicat pe rețelele de socializare. Acesta a declanșat o avalanșă de minciuni pentru a încerca să convingă electoratul. Numai că trecutul lui Geoană este plin de momente controversate, minciuni descoperite și prietenii cu unii dintre cei mai mari corupți ai țării.

„Putem să muncim”

Mircea Geoană spune în discursul său că românii pot să muncească, deși el nu a muncit și a trăit toată viața din funcții politice plătite din taxele românilor.

„Nu suntem perfecți, eu nu sunt perfect, țara noastră nu este perfectă. Dar știți ce putem face? Putem să muncim”, spune Geoană.

Geoană a muncit doar 7 ani în perioada comunistă, când era inginer. După 1989, acesta s-a implicat în politică și a trăit doar din funcții politice plătite din taxele cetățenilor. Mircea Geoană nu este un exemplu de muncitor care a făcut mari sacrificii în viață. În perioada în care a fost senator PSD, Mircea Geoană era unul dintre cei mai chiulangii senatori.

PSD-istul Geoană

Mircea Geoană mizează totul pe eticheta de independent, deoarece știe foarte bine că electoratul nu are încredere în partide. Trecutul său politic spune cu totul altceva.

„Voi fi președintele oamenilor și nu al partidelor. Pentru mine nu există PSD-iști, liberali, USR-iști, suveraniști sau UDMR-iști”, spune Geoană.

Toate funcțiile politice le-a avut cu ajutorul PSD. Mircea Geoană a fost instalat de PSD în unele dintre cele mai importante funcții din stat și din străinătate: ministru de externe, președinte al Senatului și secretar general adjunct al NATO.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a explicat în urmă cu câteva zile cum a reușit Mircea Geoană să devină secretar general adjunct al NATO. Premierul a precizat că Viorica Dăncilă l-a „recomandat” pe Geoană și Klaus Iohannis a negociat la vârful NATO. Funcția din NATO nu este scoasă la concurs, ci este oferită în urma unor negocieri. NATO nu este o instituție politică cu un proces de selecție sau un concurs de angajare, cum vrea Geoană să lase impresia.

„Nu poţi să spui: dom-le, m-am pus singur la NATO. Nu! Mircea Geoană a fost pus la NATO de primul ministru şi de preşedintele României şi de statul român”, a declarat Ciolacu.

CITEȘTE ȘI: Geoană, doar recorduri negative pentru PSD: președinte pentru o noapte și niciodată premier

Prietenul corupților

Mircea Geoană mai promite că va fi un președinte al tuturor, însă în trecutul său politic a fost mai mult președintele corupților. În perioada în care a condus PSD, Geoană era înconjurat de unii dintre cei mai mari corupți.

Geoană l-a adus în PSD pe Cătălin Voicu, despre care spunea că poate rezolva problemele PSD-iștilor. Cătălin Voicu a fost condamnat la mai mulți ani de închisoare pentru corupție. Geoană a fost și intermediarul lui Voicu în unele afaceri.

Geoană primea cadouri de la Marian Vanghelie, ceasuri de zeci de mii de euro. Vanghelie a fost și el condamnat pentru corupție.

Fostul lider PSD mergea în vacanțe la Monaco și Cannes cu Cristian Rizea, pe care l-a pus pe lista PSD la alegerile parlamentare. Rizea a fost condamnat la închisoare și a fugit din țară pentru a nu a fi arestat.

CITEȘTE ȘI: Noi dezvăluiri: Mircea Geoană, vacanțe opulente și funcții cumpărate cu banii milionarilor penali

Mircea Geoană este bun prieten cu Sorin Ovidiu Vântu, condamnat în mai multe dosare. La alegerile prezidențiale din 2009, Geoană a mers acasă la Sorin Ovidiu Vântu cu câteva zile înainte de votul pentru turul 2. Acea vizită i-a compromis șansele la victorie împotriva lui Traian Băsescu. Astăzi, Geoană este celebru pentru înfrângerea din 2009, când s-a considerat președinte pentru câteva ore.

Fostul lider PSD era bun prieten cu Giancarlo Vigo, un om de afaceri italian. Vigo investea în afaceri imobiliare în România și a luat bani de la oameni fără să construiască apartamentele promise. Vigo a fost condamnat de autoritățile italiene. În campania din 2009, italianul i-ar fi dat lui Geoană avionul său privat, potrivit soției lui Cristian Rizea.

CITEȘTE ȘI: Mircea Geoană, legături cu un mafiot italian: complexul rezidențial, avionul și petrecerile la Monaco

Schimbările promise

Fostul lider PSD vine în fața românilor, în 2024, și promite reforme și schimbări pe care nu le-a făcut în trecut, deși a fost la putere mai mulți ani. În perioada în care a avut funcții importante în stat, Geoană a trăit din banii prietenilor săi milionari și corupți și s-a asigurat că are beneficii.

Spre exemplu, Geoană a stat mai mulți ani într-o vilă RA-APPS fără să aibă dreptul la aceasta. Plătea o chirie foarte mică pentru o vilă de 250mp în centrul capitalei. În același timp, eternul candidat avea sute de mii de euro în conturi și putea să-și cumpere o casă. Geoană, perdantul de la alegerile prezidențiale din 2009, a urmărit funcțiile politice pentru a rămâne cu numeroasele beneficii.

CITEȘTE ȘI: Mircea Geoană, marele profitor: vile RA-APPS deși avea sute de mii de dolari în conturi

În perioada în care a guvernat cu PSD, între 2008 și 2009, Geoană nu a introdus nicio reformă importantă în România. Din contră, în acea perioadă România a intrat în criză economică și nu era deloc pregătită. PSD-ul condus de Mircea Geoană avea cele mai mari scandaluri de corupție și proteja unii dintre cei mai mari corupți, care deveniseră prieteni, precum Rizea, Voicu, Sorin Ovidiu Vântu și alții.

Viața de milionar

Chiar dacă a lucrat pentru instituțiile statului din 1990 și până în prezent, Geoană a dus o viață de milionar, cu petreceri pe yacht-uri, la Monaco, ceasuri de zeci de mii de euro și nunți de milioane.

Ana Geoană, fiica politicianului, s-a căsătorit cu fiul lui Barry Cayton, un milionar din Statele Unite ale Americii. Nunta celor doi a costat peste 2 milioane de euro și dacă cheltuielile au fost împărțite, atunci Mircea Geoană ar fi trebuit să scoată din buzunare 1 milion de euro. Invitații la nuntă au fost cazați la Hotelul Cipriani din Veneția, un hotel de 5 stele renumit pentru serviciile sale de lux. Doar rochia purtată de Mihaela Geoană, soția celui care se visează președinte, a costat 6.500 de euro, potrivit unor estimări. Mircea Geoană a avut doar funcții politice, iar cu salariile încasate nu poate justifica această viață de milionar.

CITEȘTE ȘI: Averea controversatului Geoană: cum duce o viață de milionar

CITEȘTE ȘI: Cine sunt milionarii care finanțează campania lui Geoană și ce rol are Coldea

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: