Skip to content
Internațional Republica Moldova

Alegeri prezidențiale SUA 2020. Cine este Joe Biden, favoritul democraților

" "

Alegerile prezidențiale din SUA îl aduc în 2020 pe Joe Biden în cursă, după alte două încercări eșuate. Joe Biden este favoritul democraților, însă în tabăra Republicanilor, Donald Trump pare să aibă totul sub control. 

Biden, bombardarea Kosovo și plagiatul

" "

Joe Biden nu este la prima tentativă de a deveni președintele Statelor Unite ale Americii. El și-a mai încercat norocul și în 1988, când avea șansa să devină unul dintre cei mai tineri președinți americani. Campania lui a început să apună în momentul în care s-a descoperit că a plagiat la Facultatea de Drept, dar după câteva luni, Curtea Supremă din Delaware a eliminat suspiciunile de plagiat.

După eșecul din campania prezidențială și retragerea din cursa internă, Biden s-a cocentrat pe cariera sa de senator, unde s-a remarcat mai ales pe partea de politică externă. De altfel, a fost senator de Delaware din 1973 și până în 2009, 36 de ani din viața sa. Este un dinozaur al politicii americane care a reușit să-și mențină scaunul cu orice preț. 

Joe Biden, candidatul la președinția SUA în 2020, a fost unul dintre cei care au sprijinit bombardamentul NATO asupra Kosovo, mai exact bombardamentul SUA asupra Kosovo, în timp ce toată Europa se opunea unei astfel de acțiuni. 

De asemenea, Joe Biden a susținut războiul din Afganistan din 2001, apoi pe cel din Irak și a făcut campanie pentru ambele acțiuni militare, fiind convins că e cea mai bună soluție. Ulterior a devenit a criticat intervenția din Irak și a considerat votul său drept o „greșeală”. 

Joe Biden a mai încercat să cucerească fotoliul de la Casa Albă și în 2008, când iarăși a candidat pentru președinție. De data aceasta, visul său s-a terminat mult mai repede, având numeroase probleme în strângerea de fonduri și ieșind cu declarații neinspirate la adresa lui Obama. 

Joe Biden, politicianul care sprijină războiul

Chiar dacă Biden a avut o întreagă campanie despre Irak, când a ajuns vicepreședinte, între 2009 și 2017, nu a ajutat foarte mult Orientul Mijlociu. Deși a făcut numeroase vizite la Bagdad și a colaborat cu numeroși politicieni locali, Irakul are în continuare aceleași probleme. 

A continuat să sprijine războiul Statelor Unite în lume și a fost de acord cu acțiunea militară din Libia în 2011. În același timp, este de acord și cu relații economice apropiate cu Rusia, dar mai nou vrea ca Ucraina să fie o prioritate a politicii externe a SUA. 

Nu se poate spune deloc că Joe Biden, candidatul la președinția SUA, este un politician pacifist, care încearcă să rezolve problemele fără război, așa cum face Donald Trump. În 2014 insista că SUA ar trebui să înarmeze rebelii din Siria. Iar un an mai târziu, SUA sfida Rusia și Joe Biden era în Parlamentul ucrainean.

2020, are SUA nevoie de război? 

Președintele Donald Trump a aplanat multe conflicte pe scena internațională, chiar dacă uneori din declarații pare a fi un politician pregătit de război. Spre deosebire de Barack Obama, care a pornit atâtea războaie, Trump le-a încheiat, probabil a avut norocul să pice acest lucru în timpul mandatului său. 

Joe Biden este evident un politician care caută conflicte și le întreține. Pentru 2020 a schimbat această strategie. Acum vorbește despre drepturile femeilor, schimbări climatice, migranți și democrație în statele măcinate de război. A încercat în Irak același lucru pe care îl promite și Ucrainei, iar rezultatele au fost sub așteptări. 

Cea mai penibilă promisiune pe care a făcut-o deja în această campanie electorală a fost pe 11 iunie 2019 când le-a spus oamenilor că, dacă va fi ales președinte, Administrația sa va găsi tratamentul pentru cancer. 

Alegerile prezidențiale din SUA, în 2020, sunt o confruntare între Joe Biden, urmașul lui Barak Obama, și președintele Donald Trump. Cea mai mare amenințare pentru Joe Biden o reprezintă Bernie Sanders, care are o viziune politică total diferită și complet nouă pentru SUA, însă nu pare a fi niciodată favoritul Partidului Democrat. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *