Alegeri prezidențiale. Unde votează alegătorii din București. Ce trebuie să ştie

Sursa foto: Pinterest

Pe data de 4 mai 2025, românii sunt chemați la vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale. Alegătorii cu domiciliul sau reşedinţa în municipiul Bucureşti nu îşi pot exercita dreptul de vot la o secţie de votare situată într-un alt sector al municipiului decât cel în care locuiesc.

La alegerile prezidențiale din 2025, cetățenii cu domiciliul sau reședința în București trebuie să respecte anumite reguli privind secțiile de votare.​

Unde votează alegătorii din București

În sectorul de domiciliu sau reședință:

Alegătorii pot vota numai la secția de votare arondată adresei din actul de identitate, în cadrul sectorului în care locuiesc. De exemplu, dacă ai domiciliul în Sectorul 3, nu poți vota într-o secție din Sectorul 1, ci doar în Sectorul 3.

alt județ:

Dacă te afli în afara Bucureștiului în ziua votului, poți vota la orice secție de votare din alt județ, pe baza înscrierii în lista electorală suplimentară. ​

Cum afli la ce secție de votare ești arondat

Pentru a afla către ce secție de votare să te îndrepți duminică, 4 mai, poți intra pe site-ul Autoritatea Electorală Permanentă, la secțiunea Registrul Electoral.

Aici vei introduce CNP, nume de familie și vei selecta tipul de alegeri: Alegeri pentru președintele României 2025 – tur 1. Ulterior, vei putea urmări harta secțiilor de votare pentru alegeri.

Cu ce documente poți vota la alegerile prezidențiale 2025

Alegătorii din România își pot exercita dreptul de vot în baza unui act de identitate valabil în ziua votării precum:

cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie;

buletinul de identitate;

pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic;

pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic;

în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar, potrivit AEP.

Cum votează românii care au cărți electronice de identitate

Prin art. II pct. 6 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 17/2025 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, precum şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români a fost eliminată de pe cărţile electronice de identitate în format tipărit menţiunea referitoare la adresa de domiciliu. Biroul Electoral Central a transmis o circulară cu o serie de precizări în cazul alegătorilor care au cărţi electronice de identitate (CEI)

„În cazul persoanelor care îşi vor exercita dreptul de vot în baza unei asemenea cărţi electronice de identitate la o secţie de votare unde sunt înscrişi în lista electorală suplimentară, membrii biroului electoral al secţiei de votare se află în imposibilitatea de a completa cu informaţii probate de un înscris oficial rubrica destinată domiciliului alegătorului din respectiva listă electorală.

În aceste situaţii, în vederea identificării corecte a adresei de domiciliu a alegătorului, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare trebuie să apeleze Centrul de suport tehnic asigurat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, de unde va fi redirecţionat către Direcţia generală pentru evidenţa persoanelor, care îi va comunica informaţiile privind domiciliul alegătorului necesare corectei completări a listei electorale suplimentare”,scrie în circulara BEC.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: