Ruşii sunt chemaţi la urne duminică pentru alegerile regionale în plin scandal de otrăvire al opozantului numărul unu, Aleksei Navalnîi, ai cărui susţinători fac apel la „un vot inteligent” pentru a-i îndepărta pe candidaţii puterii, scrie AFP.
În 41 de regiuni din cea mai mare ţară din lume, alegătorii sunt chemaţi să-şi aleagă guvernatorii, adunările regionale sau municipale, precum şi patru deputaţi în Parlamentul naţional. Autorităţile au autorizat un scrutin în trei zile şi secţii de votare în aer liber, oficial pentru a limita riscul legat de coronavirus.
Anul acesta, campania a fost dinamizată de prezenţa opozanţilor, în special la Novosibirsk (Siberia), al treilea oraş al ţării, unde o alianţă inedită de 30 de candidaţi independenţi, între care susţinători ai lui Navalnîi, luptă împotriva Rusiei Unite, partidul lui Vladimir Putin.
Cum a mințit Raed Arafat la conferința de presă de după tragedia de la Victor Babeș. DSU știa de problemele TIR-urilor ATI
Vlad Voiculescu, bâlbe după tragedia de la Victor Babeș. Ministrul arată spre Arafat și dezvăluie involuntar o nouă gafă de comunicare
Candidat surpriză al USR la şefia Institutului Cultural Român: un actor de apartament, student mediocru
După Vlad Voiculescu, și Stelian Ion încinge spiritele în coaliție. De la ce a pornit conflictul cu UDMR
De ce nu va ieși USRPLUS de la guvernare, chiar dacă Vlad Voiculescu va fi demis de la Ministerul Sănătății
Campania a fost în special activă, cu mari panouri publicitare în oraş care arătau chipurile candidaţilor, în special pe cele din noile partide. „Spune-le nu!” şi „Votează pentru schimbarea sistemului” au fost cele mai vizibile slogane.
Cu excepţia Rusiei Unite şi a tradiţionalelor Partide comuniste şi LDPR (naţionalist), la alegeri sunt şi patru candidaţi din noi formaţiuni – axate pe conservatorism, antreprenoriat, ecologie sau noi tehnologii – însă ar fi încurajate de putere pentru a diviza electoratul.
Într-un context economic şi social dificil, de acuzaţii de corupţie şi de o reformă a pensiilor nepopulară în 2018, partidul lui Vladimir Putin s-a erodat, având doar 30% din intenţia de vot, potrivit ultimelor sondaje. Potrivit News.ro, aceste alegeri regionale şi locale au loc cu un an înaintea celor legislative din septembrie 2021.