Skip to content
Politică

Alegeri SUA 2018: ce votează, astăzi, americanii

CNN.com

Încă o dată, președintele SUA, Donald Trump, poate paria că știe exact cum se câștigă alegerile, folosindu-se de o nouă lovitură de înțelepciune politică ce, în mod sigur, va pregăti terenul pentru o noapte foarte tensionată și imprevizibilă odată ce rezultatele alegerilor care vor stabili majoritatea în Congres vor începe să fi făcute publice.

”Mergeți să votați!”, a îndemnat liderul republican duminică seara, în al patrulea miting din weekend, la Chattanooga, în Tennessee. El a participat luni la alte trei mitinguri în trei state din Midwest.

Multiplicându-şi deplasările, la fel ca la sfârşitul campaniei sale victorioase din 2016, Trump a repetat în mai multe rânduri că simte ”electricitate în aer ca niciodată din 2016”.La fiecare etapă, el şi-a savurat în mod vizibil reîntâlnirea cu cei care l-au adus la putere, veniţi cu miile să-l asculte, la discursuri care au durat uneori o oră şi jumătate.

Referindu-se la anataju pe care îl aveau democrații în unele sondaje făcute în urmă cu câteva luni, președintele SUA a declarat duminică: ”Nu prea mai auzim vorbindu-se de marele val albsatru. Poate că vor ieşi cu bine, cine ştie…”. În același registru umoristic, Vicepreşedintele  Mike Pence, s-a amuzat imaginându-şi că valul albastru se lovește ”de un zid roşu”, culoarea republicană, citează News.ro.

Cele 435 de mandate din Camera Reprezentanţilor vor fi reînnoite pe o perioadă de doi ani, iar 35 dintre cele 100 de mandate din Senat pe o perioadă de şase ani – Camera şi Senatul sunt în prezent majoritar republicane – iar 36 dintre cei 50 de guvernatori (şefi ai executivelor statelor) vor fi de asemenea aleşi.

Donald Trump a condus campania republică, erijându-se în garantul sănătăţii economiei Statelor Unite şi într-un meterez împotriva imigraţiei clandestine şi ”caravanelor” de migranţi din America Centrală care traversează în preznet Mexicul către frontiera americană.

”Democraţii vor să invite caravană după caravană să ne umple ţara”, a declarat el. ”Asta e o invazie. Puţin îmi pasă de ceea ce spune presa falsă, asta este o invazie a ţării noastre”

De cealaltă parte, democraţii au făcut campanie pe tema apărării sistemului de sănătate reformat de Barack Obama, însă pariază totodată pe respingerea lui Donald Trump, pe care mulţi îl cataloghează în mod deschis drept un mincinos şi un catalizator al violenţelor rasiste şi antisemite care au îndoliat ţara. Ei contează pe voturile alegătorilor din zonele de la periferia oraşelor şi republicanilor care-şi regretă votul din 2016.

În lipsa unui lider natural, în urma înfrângerii lui Hillary Clinton, Barack Obama a fost cel mai căutat de către candidaţi democraţi angajaţi în campaniile cele mai dificile.

”Aceşti republicani mint în mod flagrant, repetat, îndrăzneţ, sfruntat. Inventează baliverne!”, a tunat fostul preşedinte duminică, în Indiana, subliniind faptul că: ”Trebuie să existe consecinţe atunci când oamenii nu spun adevărul”.

Aşadar, Statele Unite ar putea să se trezească, la 3 ianuarie 2019, cu un Congres împărţit. Acest lucru ar putea fi suficient să-i pună beţe-n roate celui de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, al cărui program legislativ ar fi blocat timp de 22 de luni înaintea alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *