Alegeri SUA – Donald Trump, accident sau expresia unui trend politic?

Sursa foto: Flickr

Invitat luni la emisiunea Puterea Știrilor, profesorul universitar Dan Dungaciu, sociolog și expert în geopolitică, a declarat că alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii vor fi definitorii pentru cum va arăta lumea după 2024. Dungaciu susține că varianta unei confruntări Donald Trump – Joe Biden este cea mai plauzibilă la acest moment.

Doar că, atât Biden cât şi Trump au vulnerabilităţi profunde care le-ar putea afecta rezultatul electoral. Donald Trump se confruntă cu o serie de dosare penale legate de încercările sale de a răsturna rezultatul alegerilor din 2020 şi de păstrarea unor documente clasificate după încheierea mandatului prezidenţial. De cealaltă parte, Congresul american a aprobat formalizarea procedurii de impeachment (destituire şi punere sub acuzare) împotriva actualului preşedinte democrat Joe Biden, motivată de afacerile controversate din străinătate ale fiului său, şi considerată drept o „combinaţie politică nefondată” de către şeful statului. Pe lângă asta, potrivit lui Dungaciu, Biden mai are și probleme de sănătate „are o problemă majoră în ce măsură travaliul unei campanii electorale va putea să fie suportat de candidat, care în ultima vreme a avut accidente legate de această dimensiune”.

„Cred că e cea mai plauzibilă ipoteză în ceea ce privește alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii (n.r – confruntare Donald Trump și Joe Biden), deși ambii candidați au probleme. Donald Trump – problemele principale cu justiția, care probleme cu justiția până acum l-au ajutat, de fiecare dată când s-a deschis vreo anchetă împotriva lui Trump acesta a urcat în sondaje. Biden are și el probleme mari, acuzațiile la adresa fiului domniei sale care încep să fie tot mai tot mai dure și care știrbește un pic din imaginea de echipă politică, echipa democrată condusă de domnul Biden sau familie politică care ar putea să fie în opoziție cu Donald Trump. Dar pe lângă acesta, Biden mai are și probleme de sănătate, are o problemă majoră în ce măsură travaliul unei campanii electorale va putea să fie suportat de candidat, care în ultima vreme a avut accidente legate de această dimensiune.

Deci problema campaniei în Statele Unite e dură, cea mai dură din lume. Nu există alt spațiu în care campanie să fie mai dură. Este o chestie și de rezistență, și de reziliență. Pe Trump o să îl oprească justiția. Pe dl. Biden nu infringement-ul îl va opri, dar pot să-l oprească problemele de sănătate sau alte defecțiuni de parcurs de tipul acesta”, susține analistul Dan Dungaciu.

Două probleme majore în cazul Trump

„Mi-e greu să cred că Curtea Constituțională va putea să ia o asemenea decizie politică, ca Donald Trump să nu fie candidat. Trump este acuzat de pe baza unui amendament, pe baza unui articol care a fost de fapt votat după Războiul Civil. După Războiul Civil, pentru ca sudul reactiv să nu poată trimite candidați inacceptabil în Parlament s-a votat această lege. Cei care sunt vinovați de insurecție nu pot candida. Insurecția cu referință explicită la Războiul Civil. Astăzi se scoate din sertar acea lege, acel articol care, repet, a fost folosit în timpul Războiului Civil, iar Donald Trump este acuzat că ar fi participat la insurecție.

Acuma sunt două probleme majore. Una: nimeni n-are o definiție foarte clară în 6 ianuarie că ar fi fost o insurecție. E o discuție întreagă și mai degrabă politică. Donald Trump nu este acuzat de nicio instanță că ar fi participat la insurecție. Deci nu există, n-a fost pus sub acuzație pentru participarea la insurecție și verdictul să fie acesta(…) Eu cred că dacă Donald Trump scapă de această chestiune, numărul voturilor din spatele lui Donald Trump va fi sporit, pentru că va fi încă o victorie a lui Donald Trump care se luptă cu sistemul”, a mai declarat Dunagciu, la Puterea Știrilor.

Donald Trump, accident sau expresia unui trend politic?

„Hai să ne înțelegem, marea întrebare și marea discuție, de fapt, despre alegerile din America este următoarea: Donald Trump este un accident sau este expresia unui trend politic? Dacă Trump câștigă alegerile, este evident că Donald Trump nu mai este un accident așa cum a fost considerat de fapt în 2016-2020, ci se dovedește a fi un trend(…)

Dacă Trump va câștiga alegerile va fi o administrație ideologică, vom avea o administrație care nu va semăna cu cea veche. Nici Donald Trump nu mai seamănă cu 2016-2020. În prestațiile domniei sale este mult mai disciplinat, mult mai atent, mult mai elaborat, mult mai politic. Deci s-a schimbat foarte mult, administrația va fi una republicană Donald Trump, va fi ideologică, în care ceea ce crede Donald Trump va deveni politică, ceea ce nu s-a întâmplat în 2016-2020. Și cred că Europa va trebui să fie pregătită pentru asta. Dacă Trump câștigă, lumea se va schimba într-o măsură în care nicio altă alegere din România, Europa, unde vreți dvs. nu va putea să o facă. Și de aia spun că, alegerile din SUA vor fi decisive pentru cum va arăta lumea, pentru că va arăta o schimbare de trend sau nu”, mai spune analistul.

Șase republicani se luptă pentru a fi candidatul prezidențial al partidului lor pentru alegerile generale din 2024 din Statele Unite, în timp ce președintele Joe Biden este candidatul prezumtiv al Partidului Democrat, relatează Reuters.

În același timp, mai mulți candidați independenți s-au alăturat confruntării electorale.

Lista candidaților

Partidul Republican

1. Donald Trump

Donald Trump este acuzat în patru dosare penale separate – fără precedent pentru un fost președinte american -, pe care le-a valorificat pentru a-și spori popularitatea în rândul republicanilor și pentru a strânge fonduri de campanie, contribuind la transformarea sa în favoritul republican cu 61% în cel mai recent sondaj Reuters/Ipsos.

Donald Trump, în vârstă de 77 de ani, a calificat acuzațiile drept o vânătoare de vrăjitoare politică cu scopul de a-i zădărnici încercarea de a obține un al doilea mandat de patru ani, afirmație pe care Departamentul de Justiție al SUA a negat-o.

Dacă va fi ales din nou, Donald Trump a promis răzbunare împotriva așa-zișilor dușmani ai săi și a adoptat un limbaj din ce în ce mai autoritar, afirmând inclusiv că nu va fi un dictator decât „în prima zi”.

El a promis alte schimbări radicale, inclusiv revizuirea funcției publice federale și acoperirea cu loialiști, precum și impunerea unor politici mai dure în materie de imigrație, cum ar fi deportările în masă și încetarea dreptului la cetățenie la naștere.

De asemenea, Donald Trump a promis să desființeze asigurările de sănătate Obamacare și să impună restricții mai dure asupra comerțului cu China.

2. Nikki Haley

Fost guvernatoare a Carolinei de Sud și ambasadoare a lui Donald Trump la ONU, Nikki Haley, în vârstă de 51 de ani, a pus accentul pe relativa sa tinerețe în comparație cu Joe Biden, care are 81 de ani, și cu Donald Trump. De asemenea, Nikki Haley a subliniat și trecutul său ca fiică de imigranți indieni.

În cadrul Partidului Republican, Nikki Haley și-a câștigat o reputație de conservatoare solidă care are capacitatea de a aborda problemele de gen și rasă într-un mod mai credibil decât mulți dintre colegii săi.

De asemenea, ea s-a prezentat ca o apărătoare fermă a intereselor americane în străinătate. Potrivit sondajului Reuters/Ipsos, ea a obținut un sprijin de 12% în rândul republicanilor. În sondajele la nivel de stat, Nikki Haley l-a devansat pe rivalul său în Carolina de Sud și New Hampshire, Ron DeSantis, asigurându-și susținerea guvernatorului Chris Sununu.

3. Ron DeSantis

Guvernatorul Floridei s-a poziționat la dreapta lui Donald Trump în mai multe probleme sociale cheie, cum ar fi avortul, dar campania sa a avut dificultăți în a câștiga susținere, și rămâne la 50 de puncte procentuale în spatele fostului președinte în sondajul Reuters/Ipsos din decembrie, cu 11%.

Ron DeSantis, în vârstă de 45 de ani, și-a concediat personalul și și-a relansat campania de mai multe ori, dar aceste măsuri nu au contribuit prea mult la stimularea candidaturii sale. Campania sa spune că se concentrează pe oprirea lui Donald Trump în Iowa, unde Partidul Republican va organiza prima competiție de nominalizare în ianuarie. Ron DeSantis a primit un impuls pe 6 noiembrie, când guvernatorul popular al statului Iowa, Kim Reynolds, l-a susținut, și a crescut ușor într-un sondaj recent la nivel de stat.

4. Vivek Ramaswamy

Fost investitor și director în domeniul biotehnologiei, Vivek Ramaswamy, în vârstă de 38 de ani, a înființat o companie în 2022 pentru a face presiuni asupra firmelor să renunțe la inițiativele de mediu, sociale și de guvernanță corporativă.

Outsiderul politic a stârnit discuții la nivel local ca o potențială alternativă la Donald Trump, dar nu a reușit să câștige sprijin mai mare de 7% în sondajul Reuters/Ipsos.

Vivek Ramaswamy este un susținător fervent al fostului președinte și a atras mânia rivalilor săi pentru atacurile sale verbale la dezbaterile candidaților.

De asemenea, el și-a exprimat sprijinul pentru teoriile conspirației, inclusiv sugerând că atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA comis de susținătorii lui Donald Trump a fost o acțiune din interior, și a promis că îl va grația pe Donald Trump, dacă va fi ales.

5. Chris Christie

Chris Christie, în vârstă de 61 de ani, a fost consilier în campania lui Donald Trump pentru Casa Albă din 2020, dar a devenit un critic vocal al fostului președinte după atacul din 6 ianuarie și și-a intensificat atacurile verbale, în timp ce Donald Trump se confrunta cu un număr tot mai mare de acuzații penale.

Fostul guvernator din New Jersey și procuror federal a declarat că este din ce în ce mai convins că Donald Trump va fi condamnat și s-a prezentat drept unul dintre puținii republicani dispuși să se ia direct de Trump pentru acțiunile sale. Chris Christie a obținut doar 2% din susținere în cel mai recent sondaj.

6. Asa Hutchinson

Fostul guvernator al statului Arkansas și-a lansat candidatura la Casa Albă în aprilie cu un apel către Donald Trump, căruia i-a cerut să se retragă pentru a putea fi judecat. Asa Hutchinson, în vârstă de 73 de ani, a prezentat experiența sa la conducerea statului ca fiind o dovadă că poate duce la îndeplinire politicile la care țin alegătorii republicani, citând reducerile de taxe și inițiativele de creare de locuri de muncă.

Asa Hutchinson s-a calificat doar pentru prima dezbatere republicană și nu are niciun sprijin, după cum relevă sondajul Reuters/Ipsos din decembrie.

Partidul Democrat

1. Joe Biden

Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, care este deja cel mai în vârstă președinte american din toate timpurile, va trebui să convingă alegătorii că are rezistența necesară pentru încă patru ani de mandat, pe fondul îngrijorărilor legate de vârsta sa și a ratingurilor sale slabe. Aliații lui Joe Biden spun că el crede că este singurul candidat democrat care îl poate învinge pe Trump.

În anunțarea candidaturii sale, Joe Biden a declarat că este datoria sa să apere democrația americană și s-a referit la atacul mortal din 6 ianuarie 2021 al susținătorilor lui Donald Trump asupra Capitoliului. Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, este din nou contracandidata sa.

Economia va conta în campania sa de realegere. În timp ce SUA au scăpat de o recesiune anticipată și economia crește mai rapid decât se așteptau economiștii, inflația a atins în 2022 maximele ultimilor 40 de ani, iar costul alimentelor și al benzinei apasă asupra alegătorilor.

Joe Biden a condus răspunsul guvernelor occidentale la invazia Rusiei în Ucraina, convingându-i pe aliați să sancționeze Moscova și să susțină Kievul, și a susținut Israelul în conflictul său împotriva Hamas.

Cu toate acestea, Joe Biden s-a confruntat cu critici ascuțite din partea unor membri ai partidului său pentru că nu a sprijinit apelurile pentru încetarea focului în teritoriul palestinian, unde oficialii din domeniul sănătății din Gaza spun că peste 20.000 de persoane au fost ucise, mii de clădiri au fost avariate sau distruse, iar locuitorii nu au alimente, apă și medicamente suficiente.

La nivel național, Joe Biden a promovat pachete masive de stimulare economică și de cheltuieli de infrastructură pentru a stimula producția industrială a SUA, deși a primit puțină recunoaștere din partea alegătorilor pentru acestea din urmă.

Modul în care Joe Biden a gestionat politica de imigrație a fost criticat de republicani și democrați, în condițiile în care trecerile de migranți la granița dintre SUA și Mexic au atins un nivel record în timpul administrației sale.

2. Marianne Williamson

Scriitoarea de best-seller și guru al auto-ajutorării Marianne Williamson, în vârstă de 71 de ani, și-a lansat cea de-a doua candidatură pentru Casa Albă pe o platformă de „dreptate și iubire”. Ea a candidat ca democrată în alegerile primare pentru alegerile prezidențiale din 2020, dar a renunțat la cursă înainte de a se fi exprimat vreun vot. Ea și-a lansat cea mai recentă campanie la 23 martie și se va afla pe buletinul de vot în alegerile primare din New Hampshire.

3. Dean Phillips

Dean Phillips, un congresman american puțin cunoscut din Minnesota, a anunțat în octombrie că va organiza o campanie de lungă durată împotriva lui Joe Biden, deoarece nu crede că președintele poate câștiga un nou mandat.

În vârstă de 54 de ani, omul de afaceri milionar și co-fondator al unei companii de înghețată și-a anunțat candidatura într-un videoclip de un minut postat online, spunând: „Avem câteva provocări… Vom repara această economie și vom repara America”. 

Candidați independenți

1. Robert F. Kennedy Jr.

Un activist antivaccin, Robert F. Kennedy Jr. în vârstă de 69 de ani, candidează ca independent, după ce inițial l-a provocat pe Joe Biden pentru nominalizarea Partidului Democrat, dar este mult în urmă în sondaje.

Cu toate acestea, un sondaj Reuters/Ipsos realizat online între 5 și 11 decembrie a arătat că Robert F. Kennedy Jr. ar putea obține mai mult sprijin din partea lui Joe Biden decât din partea lui Donald Trump în alegerile prezidențiale, unde candidații terțiari au influențat rezultatul alegerilor americane chiar și fără să câștige. El este fiul senatorului american Robert F. Kennedy, care a fost asasinat în 1968 în timpul propriei sale candidaturi la președinție.

Robert F. Kennedy Jr. a fost interzis pe Instagram pentru că a răspândit informații eronate despre vaccinuri și despre pandemia de COVID-19, dar ulterior a fost repus în drepturi. El a pierdut o acțiune în justiție pentru a forța Google, proprietarul YouTube, să reintroducă videoclipurile în care acesta punea la îndoială siguranța vaccinurilor anti-COVID-19.

2. Cornel West

Activistul politic, filozoful și academicianul Cornel West a declarat în iunie că își va lansa candidatura la președinție din partea unei terțe părți, care va atrage probabil alegătorii progresiști, cu înclinații spre democrați. Cornel West, în vârstă de 70 de ani, a candidat inițial ca membru al Partidului Verde, dar în octombrie a declarat că oamenii „doresc politici bune mai presus de politici partizane” și și-a anunțat candidatura ca independent. El a promis să pună capăt sărăciei și să garanteze locuințe.

3. Jill Stein

Medicul Jill Stein și-a reluat candidatura în cadrul Partidului Verde pe 9 noiembrie, acuzându-i pe democrați că și-au trădat promisiunile „pentru muncitori, tineri și climă, din nou și din nou – în timp ce republicanii nici măcar nu fac astfel de promisiuni”. Jill Stein, în vârstă de 73 de ani, a strâns milioane de dolari pentru renumărarea voturilor după victoria surprinzătoare a lui Donald Trump în 2016. Afirmațiile ei au dus la o singură revizuire electorală în Wisconsin, care a arătat că Donald Trump a câștigat.

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: