Skip to content
Alegeri locale 2020 Politică

Alegeri sub zodia PSD în cel mai sărac județ din țară. Cine se luptă pentru Primăria Vaslui în fieful baronului Buzatu

Inquam Photos / George Călin

Pentru majoritatea partidelor politice, Vasluiul nu pare a reprezenta un interes major. Orașul reprezintă de multă vreme o feudă a PSD, așa cum e cazul cu cele mai multe județe din Moldova. Actualul primar PSD, Vasile Pavăl se află la conducerea primăriei Vaslui din 2008. Precedentul scrutin din 2016 a fost mai degrabă un plebiscit pentru revalidarea sa în fruntea primăriei, Pavăl obținând un scor de 74%.

Vasluiul se află în topul sărăciei nu doar la nivel național, ci și la nivel european, „reușind” contra-performanța de a fi și cel mai sărac teritoriu al Uniunii Europene. Datele de acum câțiva ani arătau că în Vaslui PIB-ul pe cap de locuitor era de doar 4.343 euro, în timp ce, prin comparație, în București era de 25.400 euro. De pe urma sărăciei și a lipsei culturii politice a populației (lipsă ce poate fi verificată pe baza a mai multor indicatori, de pildă prezența redusă la alegeri în general) , au profitat rând pe rând diverși baroni locali, ultimul dintre ei fiind Dumitru Buzatu, din 2012, președinte al CJ Vaslui. Sub guvernarea PSD situația economică a vasluienilor nu s-a îmbunătățit, iar județul a rămas o gaură neagră pe harta Europei, cu unele sate ce par a fi desprinse din alte secole.

Alegerile locale din 2020 nu par a preconiza o îmbunătățire a situației vasluienilor. Principalele partide politice aruncă în luptă personaje lipsite de notorietate, lucru care funcționează în avantajul actualilor deținători ai puterii la nivel local.

PSD spre un nou mandat

În iarnă, presa locală scria că Vasile Pavăl și-a anunțat candidatura la Primăria Vaslui, sprijinit tot de PSD. În lipsa unor contracandidați puternici și a unei prezențe reduse la vot, Vasile Pavăl are toate șansele să obțină al 4-lea mandat în fruntea primăriei. La Consiliul Județean, PSD merge tot pe mâna lui Dumitru Buzatu.

Dumitru Buzatu și Vasile Pavăl, stiriest.ro

PNL, PMP și USR răspund modest

Liberalii le răspund celor de la PSD modest. Luna trecută PNL a stabilit că va merge pentru Primăria Vaslui pe mâna lui Tudor Polak, actual secretar de stat in Ministerul Muncii, dar o persoană de o notorietate cel puțin discutabilă în interiorul județului. La CJ Vaslui, PNL îl aruncă în luptă pe Marius Arcaleanu, actualul director al Casei de Sănătate Vaslui. Interesant de notat e că Arcaleanu a mai candidat cu anii în urmă din partea PNL pentru funcția de primar al municipiului Vaslui, dar fără succes. Pe de altă parte, Nelu Tătaru, actual ministru al Sănătății și lider al PNL Vaslui s-ar fi putut contura drept un candidat puternic pentru Dumitru Buzatu. Faptul că PNL a decis să arunce în luptă un fost învins la un precedent scrutin pentru Primăria Vaslui și un cvasi-necunoscut din Ministerul Muncii, arată că liberalii nu sunt în realitate foarte interesați de cursa electorală din municipiu.

Polak și Arcaleanu, stiriest.ro

Nici USR nu stă mai bine la capitolul candidați. Aceștia merg pe mâna deputatul USR Mihai Botez președinția Consiliului Județean. Totodată, useriștii vor merge pe mâna unui executor judecătoresc, Alin Silitră, ca  propunere de candidat pentru Primăria Vaslui.

În fine, PMP merge pe mâna lui Eugen Tăbăcaru, pentru Primăria Vaslui un fost funcţionar al primăriei, în prezent pensionar.

Mihai Botez, vremeanoua.ro

Ținând cont de lista candidaților propuși de restul partidelor politice, PSD pare a merge spre o nouă victorie categorică. Prin urmare, duo-ul Vasile Pavăl – Dumitru Buzatu nu ar trebui să aibă emoții în aceste alegeri, mai ales după scorurile uriașe obținute la precedentul scrutin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *