Skip to content
Politică

Alegerile anticipate reprezintă un „scenariu de coșmar” în USR. De ce îi e frică lui Dacian Cioloș

Inquam Photos / George Călin

Varianta organizării unor alegeri anticipate este un scenariu de coșmar pentru USRPLUS, au precizat surse politice pentru PS News. Dacian Cioloș, noul lider al formațiunii politice, se teme că alegerile anticipate vor confirma oficial faptul că partidul nu mai reprezintă o voce importantă în noua configurație politică, au mai precizat sursele citate. De altfel, se pare că partidul condus acum de Cioloș stă „mult mai prost în sondajele interne”, iar USR-iștii se tem de faptul că nu se vor mai putea așeza la masa discuțiilor cu celelalte parte, „pe același nivel”.

„Organizarea de alegeri anticipate este un scenariu de coșmar în partid”, au precizat surse din USRPLUS pentru PS News.

Dacian Cioloş, preşedinte ales al USR PLUS, a anunțat public recent că nu vrea alegeri anticipate, însă nu a precizat exact și de ce. „Nu cred că alegerile anticipate reprezintă o soluţie bună pentru România acum. Avem nevoie de un guvern. Dar avem nevoie de un guvern care să facă reforme. Avem un PNRR cu 30 de miliarde de euro în spate şi cu o serie de reforme. (…) Asta ar trebui să fie cartea de căpătâi a viitorului guvern, pentru că avem şi reforme şi fonduri”, a precizat el.

USR a scăzut sub 10% intenție de vot

Partidul Social Democrat a crescut în intenţia de vot a românilor, ajungând în luna septembrie la peste 35%. Pe aceeaşi linie ascendentă se află şi AUR, care înregistrează un scor aproape dublu faţă de cel de la alegerile parlamentare, după cum arată un sondaj recent INSCOP, realizat la comanda Strategic Thinking Group.

DETALII AICI: SONDAJ INSCOP PSD a ajuns la 35%, PNL la 21,9%, USR a căzut la 9,8 % / AUR urcă la 17,1% și își dublează scorul electoral

Astfel, AUR a ajuns al treilea partid din România, conform intenţiei de vot, cu un scor de 17.1%, adică mai mult decât USR, care a înregistrat în septembrie 9.8%. Partidul condus de Dacian Cioloş a scăzut în intenţia de vot cu aproape trei procente în perioada iunie-septembrie 2021. Precizăm că sondajul INSCOP indică intenţia de vot a românilor înainte de a fi dezbătută şi votată moţiunea de cenzură împotriva Executivului, care s-a soldat cu demiterea Cabinetului Cîţu, în data de 5 octombrie 2021.

Când pot avea loc alegeri anticipate

Preşedintele României poate să dizolve parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea guvernului, în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. Decizia preşedintelui de a declanşa alegeri înainte de termen este precedată de consultarea sa cu preşedinţii celor două camere şi a liderilor grupurilor parlamentare.

Constituţia României prevede, potrivit volumului „Constituţia României revizuită. Comentarii şi explicaţii” (Mihai Constantinescu, Antonie Iorgovan, Ioan Muraru, Elena Simina Tănăsescu; Editura All Beck, 2004), trei interdicţii cu privire la dizolvarea parlamentului. Prima se referă la faptul că, în cursul unui an, dizolvarea parlamentului este permisă o singură dată. A doua interdicţie constă în faptul că în ultimele şase luni de mandat prezidenţial, preşedintele nu poate dizolva parlamentul. A treia condiţie prevede că parlamentul nu poate fi dizolvat în timpul stării de mobilizare, de război sau de urgenţă.

Într-un interviu pentru PS News, Ioan Stanomir, profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti și doctor în drept constituțional, a declarat că șansele ca alegerile anticipate să aibă loc „sunt destul de mici”.

DETALII AICI: Șansele pentru organizarea alegerilor anticipate sunt destul de mici, susține constituționalistul Ioan Stanomir. Explicațiile acestuia

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *