Femeile, la alegerile europarlamentare din 2024, nu sunt o prioritate pentru niciun partid, după cum o arată listele cu candidați. Deși cele mai importante instituții europene sunt controlate de femei, România are încă probleme cu reprezentarea femeilor în politică. Banca Europeană Centrală, Comisia Europeană și Parlamentul European (PE) au la conducere o femeie.
PSD-PNL
PSD și PNL vor candida împreună la alegerile europarlamentare din 2024. Cele două partide voiau să aibă lista deschisă de o femeie. Ramona Chiriac, reprezentata Comisiei Europene în țara noastră, a refuzat propunerea PSD-PNL și nu mai deschide lista. Astfel, pe primul loc în găsim pe Mihai Tudose, care în urmă cu ceva timp a fost acuzat că și-a hărțuit o consilieră.
Pe primele 18 locuri, PSD și PNL au doar 3 femei. Cele 3 sunt toate pe locuri eligibile și vor intra în Parlamentul European. Prima femeie pe lista PSD-PNL este Gabriela Firea, trimisă în exil la Bruxelles după ce Ciolacu nu a vrut-o în cursa pentru Primăria București.
Gabriela Firea, deși este femeie și politicianul PSD cel mai votat (după candidatura la Primăria București), va trebui să stea în umbra lui Mihai Tudose. Adina Vălean, comisar european, este abia pe locul 6.
Pe locul zece o găsim pe Maria Grapini, care este un mister pentru politica românească. Deși nu are nicio realizare și se remarcă doar cu greșeli gramaticale, aceasta reușește să prindă un nou mandat de europarlamentar. Maria Grapini va ajunge la 3 mandate în Parlamentul European.
Dreapta Unită
USR, PMP și Forța Dreptei vor candida împreună, cu Alianța Dreapta Unită (ADU). Toate cele trei partide sunt controlate de bărbați și nu au femei în conducere.
ADU mizează pe 6 mandate în Parlamentul European, după alegerile de pe 9 iunie 2024. Primele 4 locuri sunt ale bărbaților, iar pe 5 și 6 găsim două femei. Lista ADU este deschisă de Dan Barna, fost vice-premier și fost președinte USR.
Cristina Prună, deputat USR, și Violeta Alexandru, deputat Forța Dreptei și fost ministru în guvernul Orban, sunt femeile pe care ADU vrea să le trimită în Parlamentul European. PMP a primit doar un singur loc pe lista ADU la alegerile europarlamentare, iar Eugen Tomac nu vrea să renunțe la fotoliul din Parlamentul European. Tomac este chiar pe locul 3 pe lista ADU, ceea ce îi asigură continuarea mandatului de europarlamentar.
Cristina Prună este celebră pentru faptul că a susținut liberalizarea pieței energetice și le promitea românilor că vor scădea facturile. Criza energetică a demonstrat că facturile au scăpat de sub control, iar în prezent guvernul român plătește miliarde de euro în fiecare an pentru a compensa facturile cetățenilor și companiilor.
ADU speră să obțină 6 mandate de europarlamentari, însă va avea nevoie de un rezultat de 20% la alegeri. Niciun sondaj nu a arătat că alianța ar fi capabilă măcar să se apropie de acest rezultat. Sunt șanse mari ca ADU să se mulțumească cu doar 5 mandate, iar Violeta Alexandru să rămână în afara Parlamentului European.
USR nu a respectat niciodată cotele de egalitate între femei și bărbați. Partidul lui Drulă este controlat de un grup de bărbați care își impun ideile, într-un partid care nu e deloc concentrat asupra problemelor femeilor din România. USR-iștii se declară pro-UE, însă când e vorba de funcții bărbații au mereu prioritate.
AUR
Lista AUR nu este o surpriză, într-un partid care a avut scandaluri cu violență împotriva femeilor. Partidul lui George Simion a prezentat primii 10 candidați de pe lista AUR la alegerile europarlamentare. Lista e deschisă de Claudiu Târziu, senator de București și susținător al familiei tradiționale.
Doar 2 femei (printre primii zece) își vor asuma candidatura: Georgiana Maria Teodorescu, pe locul 3, și Ramona Ioana Bruynseel, pe locul 4. Ambele locuri sunt eligibile, ținând cont că AUR are circa 20% în sondaje.
Georgiana Teodorescu este avocat și lector universitar, fără alte rezultate politice. Ramona Bruynseel a candidat la alegerile prezidențiale și a făcut parte din partidul lui Dan Voiculescu. Bruynseel a fost implicată, cu funcții discrete, în guvernele Dăncilă și Tudose.
Partidul lui George Simion poate obține circa 8 mandate în Parlamentul European. Astfel, AUR va trimite 6 bărbați și 2 femei.
REPER
REPER, noul partid înființat de Dacian Cioloș, va deschide lista la alegerile europarlamentare chiar cu Dacian Cioloș. Ramona Strugariu, europarlamentar ales în 2019 pe lista USRPLUS, este abia pe locul 2.
REPER are șanse foarte mici să ajungă la 5% la alegerile europarlamentare. Partidul lui Cioloș, foarte probabil, va rămâne fără mandate în Parlamentul European.
Câte femei va trimite România în PE
România ar putea trimite doar 7 femei în Parlamentul European, după alegerile din 9 iunie. Doar 7 femei, dintr-un total de 33 de mandate, au șanse să intre în PE. Adică doar 20% din numărul total de europarlamentari pe care îi are țara noastră.
România rămâne cu mult în urma statelor din Vestul Europei. După alegerile europarlamentare din 2019, 40% din membrii PE erau femei. Țara noastră avea doar 18,2% femei în PE (din numărul total de 33 de mandate) după alegerile din 2019, fiind pe penultimul loc. În 2024, rămâne la același nivel și nu dă semne că a învățat ceva din experiența UE.
În ultimii 30 de ani, numărul femeilor în politica europeană s-a dublat, după cum o arată și graficul de mai jos. Cotele de gen sunt în continuare ignorate de partidele din România, în timp ce state precum Italia și Franța impun cote de 50% din locuri pentru femei.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News