Skip to content
Opinii & Analize

Alegerile locale din 2020, marcate de lupta PNL vs. USRPLUS în toată țara

" "

Alegerile locale din 2020 nu sunt o luptă doar pentru funcții, ci și una care ne arată cum ar putea fi scena politică în viitor. Chiar dacă la București PNL și USRPLUS sunt în alianță, în restul țării s-au văzut bătălii foarte dure. Și nici măcar  nu putem spune că alianța din București este numai lapte și miere. Să nu uităm că Vlad Voiculescu a impus reguli absurde, însă liberalii le-au acceptat. Astfel, PNL a renunțat la oamenii săi din sectoare și chiar la candidatura pentru Sectorul 2.

Dar Iași, Constanța, Brașov și Timișoara reprezintă adevărate războaie între PNL și USRPLUS. Cum ar putea cele două/sau trei partide să funcționeze într-o alianța de guvernare, e greu de înțeles în condițiile în care în teritoriu se vor bate între ei.

" "
" "

La alegerile locale din 2020, PSD s-a concentrat să-și păstreze puterea acolo unde avea cea mai mare influență. Simțind acest spațiu liber, USRPLUS a venit imediat pentru a se bate cu PNL în câteva mari orașe conduse de liberali, cum ar fi Brașov și Timișoara. Deși la Constanța există un primar PSD, USRPLUS a pornit un război împotriva PNL deoarece nu au ajuns la o înțelegere pentru alianță.

Stelian Ion, candidatul USRPLUS la Primăria Constanța, a dus o luptă împotriva lui Virgil Chițac, candidatul PNL, deoarece a știut că liberalul are prima șansă la victorie și nu PSD. Avantajul PSD era oricum foarte mic și foarte fragil, iar partidul a pierdut imediat sprijinul cetățenilor. Virgil Chițac pare favorit la Primăria Constanța, însă Stelian Ion rămâne cu șanse mici. Totodată, nu ar fi exclus ca PSD să profite de războiul dintre PNL și USRPLUS și să obțină victoria la malul mării.

Cosette Chichirău a întors armele spre PNL după ce Mihai Chirica a trecut de la PSD la liberali. Dar acest transfer pare să-l ajute mai mult pe Mihai Chirica decât pe cei din PNL, deoarece PSD poate obține victoria în Consiliul Local sau Județean. Totuși, Cosette Chichirău nu înregistrează creșteri spectaculoase. Un război cu PNL nu poate aduce niciun beneficiu atât timp cât Dan Barna și Dacian Cioloș se plimbă cu Ludovic Orban și Violeta Alexandru prin București.

Nici Dominic Fritz n-a înțeles că dubla măsura nu aduce rezultate și l-a atacat pe Nicolae Robu, chiar având pretenția să și câștige. Norocul celor de la USRPLUS și PNL este acela că PSD în Timișoara nu are o echipă de oameni competenți. Dar în următorii ani, un eventual conflict continuu între PNL și USRPLUS ar putea să-i ajute pe cei de la PSD să crească fără să depună efort.

Allen Coliban are războiul său cu George Scripcaru pentru Primăria Brașov. Deși Scripcaru e un personaj controversat, implicat în numeroase scandaluri de corupție, PNL îl sprijină în continuare, iar USRPLUS are atâtea motive să atace și atâtea subiecte de discuție.

Campania electorală din 2020 rămâne marcată de războiul PNL vs. USRPLUS mai mult decât cel împotriva PSD. Această bătălie s-a intensificat după ce PNL a acceptat în partid mai mulți traseiști, în special pe Mihai Chirica, și a promovat alți politicieni controversați, precum George Scripcaru. Lupta din teritoriu PNL vs. USRPLUS se poate transfera, după alegerile parlamentare, într-o luptă în Guvern sau în Parlament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *