Alegerile locale din 2024, din Sibiu: luptă strânsă între FDGR și PNL

Astrid Fodor și Klaus Iohannis, sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Alegerile locale din 2024, din Sibiu, nu aduc foarte multe surprize în privința candidaților. Astrid Fodor, actualul primar și considerată „moștenitoarea” administrației Iohannis, va intra în cursă pentru a-și apăra mandatul. Scena politică din Sibiu este una diferită, unde lupta nu se duce între PSD și PNL. Cele două mari partide nu-și trimit în luptă cei mai importanți lideri politici.

Astrid Fodor, spre al treilea mandat

Astrid Fodor, din partea Forumului Democratic al Germanilor din Romania (FDGR), controlează Sibiul din 2014, după ce Iohannis a ajuns la Palatul Cotroceni. În 2016, aceasta câștiga primul mandat cu 57%, iar în 2020 voturile ei au scăzut la doar 43%.

Fodor are 70 de ani și este pregătită să-și asume o altă candidatură, însă nu-i va fi la fel de ușor. Primarul Sibiului a pierdut mult din încredere, iar PNL vine cu un candidat care are șanse să pună în pericol fotoliul lui Astrid Fodor.

FDGR demonstrează că nu mai este capabil să dețină singur majoritatea și chiar dacă Fodor va câștiga al treilea mandat, va fi nevoită să negocieze cu PNL formarea majorității în Consiliul Local. Fodor nu este obișnuită să împartă puterea, iar FDGR nu are foarte multă experiență într-o coaliție. Scena politică din Sibiu se va complica după alegerile locale din 2024 și va fi nevoie de multă abilitate pentru a o gestiona. De asemenea, Fodor se va confrunta și cu un PNL mai agresiv, după plecarea lui Iohannis de la Cotroceni.

PNL, principalul rival pentru FDGR

PNL are șanse bune să se impună la Primăria Sibiu, o instituție controlată de FDGR de peste 20 de ani. Liberalii îl vor trimite în cursă pe Adrian Bibu, care este președintele filialei municipale PNL Sibiu.

Adrian Bibu a fost propunerea filialei municipale pentru funcția de viceprimar în Sibiu, însă organizația județeană, condusă de Raluca Turcan, a cerut o altă propunere. Presa locală din Sibiu scrie că Astrid Fodor este cea care l-a refuzat pe Bibu. Ținând cont că Iohannis controlează PNL, nu i-a fost greu primarului să scape de un adversar puternic.

Adrian Bibu a fost deja confirmat de Raluca Turcan, la începutul lunii ianuarie. Fodor ar putea din nou să-i împiedice candidatura, așa cum a făcut pentru funcția de viceprimar. Pentru Adrian Bibu, prima luptă va fi în interiorul PNL, cu liberalii care sunt apropiați de FDGR. Candidatul liberal va avea nevoie de toată mobilizarea partidului pentru a o învinge pe Fodor în 2024.

Adrian Bibu, sursa foto: Adrian Bibu

Adrian Bibu a mai candidat la Primăria Sibiu și în 2020, când a obținut doar 31% din voturi, pe locul doi după Fodor. Președintele PNL Sibiu a rămas implicat în politica locală și speră că încrederea cetățeanilor în Fodor s-a diminuat în ultimii 4 ani.

Pe de altă parte, FDGR nu este foarte prietenos cu PNL. De mai multe ori, consilierii FDGR au votat împreună cu USR și PSD, mai ales în Consiliul Județean. PNL a câștigat, în 2020, funcția de președinte al Consiliului Județean, cu Daniela Cîmpean. De asemenea, liberalii dețin majoritatea în CJ, cu 18 voturi, în timp ce FDGR este în opoziție cu PSD și USR. La Consiliul Juidețean, PNL va continua cu Daniela Cîmpean, care domină sondajele și este aproape de un nou mandat de președinte CJ.

AUR, aproape de un transfer politic

AUR îl are în Sibiu pe deputatul Sebastian Suciu, ales în 2020. Acesta și-a anunțat intenția de a candida la Primăria Sibiu sau la Consiliul Județean. AUR nu a făcut un anunț oficial, deoarece George Simion ar putea face un transfer politic.

AUR l-ar vrea candidat la Primăria Sibiu pe Cristian Roman, membru PNL și fost secretar de stat. Roman a mai deținut inclusiv funcția de prefect de Sibiu, cunoscând foarte bine scena politică locală. În 2023, Roman recunoștea că era curtat de mai multe partide și primise oferte pentru a candida atât la primărie, cât și la alegerile parlamentare sau europarlamentare.

Cristian Roman a deținut numeroase funcții importante în stat, deși este doar un profesor de limba română și are o licență în drept. Între 2005 și 2009 a fost consilier în Corpul de control al ministrului afacerilor interne. Între 2012 și 2013 a lucrat la ANAF Sibiu, la biroul „Pregătirea resurselor umane”. În 2021, acesta a atins apogeul carierei sale politice și a primit funcția de secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene, de unde a fost demis în 2022 după ce l-ar fi jignit pe ministru și s-ar fi închis în birou mai multe zile.

Dreapta despărțită

Ruxandra Deaconu, consilier județean din 2020, a fost desemnată să candideze la Primăria Sibiu la alegerile locale din 2024. Aceasta conduce și organizația județeană USR Sibiu.

Ruxandra Deaconu lucrează de peste 20 de ani în multinaționala Oracle și cea mai importantă experiență a sa politică este în Consiliul Județean. Chiar dacă USR a avut, în trecut, succes în marile orașe din țară, în Sibiu nu au reușit niciodată să se impună.

Ruxandra Deaconu va fi candidata Dreptei Unite, alianța pe care USR a făcut-o cu Forța Dreptei și PMP. Cele trei partide ar putea candida separate la alegerile locale din 2024 din Sibiu.

Forța Dreptei, partidul condus de Ludovic Orban, l-a desemnat pe Ciprian Faraon pentru Primăria Sibiu. Rămâne de văzut dacă vor fi negocieri în interiorul alianței și va fi desemnat un singur candidat care să reprezinte Dreapta Unită.

PSD, fără mari speranțe

PSD știe că nu are șanse să câștige Primăria Sibiu și nu se grăbește să anunțe un candidat. PSD-iștii recrutează primari și consilieri locali USR pentru a-i ajuta la alegerile locale din 2024. Transferurile făcute de PSD Sibiu sunt lipsite de importanță, fiind vorba de primari din comune foarte mici.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL