Alegerile locale din Bacău: cine sunt candidații care vor Primăria

Lucian Viziteu, Sursa foto: Facebook

Alegerile locale din Bacău vor fi o luptă între USR și PSD-PNL, iar AUR poate veni cu un candidat condamnat pentru corupție. Scena politică din Bacău nu scapă de scandalurile de corupție din primărie și DNA poate avea un rol decisiv.

Lucian Viziteu, ADU

USR, PMP și Forța Dreptei au format Alianța Dreapta Unită (ADU) pentru alegerile locale, iar Lucian Viziteu, actualul primar al Bacăului, va fi susținut pe 9 iunie pentru un nou mandat.

Lucian Viziteu este membru USR din 2016, când a câștigat și un mandat de deputat. În perioada în Parlament, Viziteu s-a remarcat doar cu ode pentru SRI, deși în prezent, partidul său atacă serviciul de informații.

„Cei care atacă SRI astăzi o fac doar pentru că această instituție a participat în ultimii ani la lupta împotriva corupției din România”, spunea Viziteu, în 2018, într-un raport despre activitatea SRI.

În 2020, Viziteu a câștigat mandatul de primar al Bacăului, cu susținerea USR-PNL. Încă din primul an de mandat, Viziteu a încercat să formeze majoritatea în Consiliul Local (CL) Bacău cu cei de la Pro România. Fără majoritatea în CL, primarul nu putea să-și impună proiectele. Dar Viziteu a intrat în conflict și cu viceprimarul USR, Cristian Ghingheș, pe care l-a exclus din partid.

Lucian Viziteu îl voia viceprimar pe Cosmin Necula (Pro România), fostul primar al orașului și fost adversar la alegerile din 2020. Necula, anchetat de procurori, a fost pus director la Societatea de Servicii publice a primăriei, în urma deciziei primarului USR. Adică „anti-corupții” din USR s-au aliat cu cei pe care îi acuzau de corupție, încât chiar USR a devenit partidul penalilor.

În 2024, Lucian Viziteu este suspect într-un dosar DNA, privind atribuirea unui apartament al primăriei. Procurorii arată că o membră USR a primit un apartament de peste 100mp din partea primăriei, fără să aibă dreptul la locuință de serviciu.

Lucian Viziteu a făcut mari promisiuni în campania electorală – parcări plutitoare, parc industrial, noi investitori – și nu a respectat niciuna după 4 ani de mandat. Mandatul primarului USR este unul dezastruos, marcat de minciuni, conflicte politice și abuzuri pe care le-a comis în primărie. Chiar și Asociația Elevilor din Bacău a depus plângere la DNA pe numele lui Viziteu, pentru abuz în serviciu. Elevii îl acuzau că nu respecta legea și nu plătea bursele.

Pentru actualul primar al Bacăului va fi foarte greu să-și apere mandatul la alegerile locale din Bacău. Îi lipsesc realizările, iar scandalurile politice i-au afectat credibilitatea. USR este în alianță cu două partide foarte mici care nu îl ajută.

Valentin Ivancea, PSD-PNL

PSD și PNL încearcă să obțină funcția de primar la alegerile locale din Bacău. Valentin Ivancea, actualul președinte al Consiliului Județean Bacău, va fi candidatul PSD-PNL la Primăria Bacău.

Valentin Ivancea este inginer, dar din 1996 a lucrat numai în instituții ale statului. Între 1996 și 2017 a avut diverse funcții la Administrația Națională a Rezervelor de Stat, devenind chiar director executiv. În 2017 a devenit subprefect al județului Bacău, iar în 2019, pentru doar 3 luni, a fost prefect de Bacău. În 2020 a candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Bacău și a obținut o victorie categorică.

Valentin Ivancea, sursa foto: Valentin Ivancea

La alegerile locale din Bacău, din 2024, Ivancea vrea funcția de primar al municipiului. În timpul mandatului său la CJ, județul Bacău a cunoscut mai multe investiții importante în spitale, infrastructură și investiții în sistemele de apă și canalizare.

De asemenea, în județ rămân și probleme nerezolvate, precum problema apei. Sistemul de apă din județ funcționează cu întreruperi și Consiliul Județean nu a găsit o soluție definitivă. În continuare, cetățenii se confruntă cu întreruperi ale sistemului de apă, uneori chiar și mai multe zile. În acest caz, Valentin Ivancea și Lucian Viziteu s-au acuzat reciproc. Războiul dintre instituții a împiedicat politicienii să găsească o soluție.

PSD domină județul Bacău și Ivancea își putea continua activitatea la Consiliul Județean. Intrarea acestuia în cursa pentru Primăria Bacău este o strategie riscantă, deoarece electoratul a demonstrat în 2020 că poate fi imprevizibil. PSD și PNL vor avea candidat comun doar la Primăria Bacău, în rest vor merge separați la Consiliul Județean.

Cristian Ghingheș – SENS

Cristian Ghingheș, fostul viceprimar USR, va candida cu partidul SENS, la alegerile locale din Bacău. Acesta își dorește fotoliul lui Viziteu, după ce în ultimii ani l-a criticat dur pe primarul USR.

Fostul viceprimar și-a prezentat deja prioritățile pentru Primăria Bacău. Intrarea acestuia în cursă va fi o problemă pentru ceilalți candidați, deoarece Ghingheș nu este un personaj nou pe scena politică din oraș. Acesta s-a implicat în mai multe campanii electorale și în mai multe proiecte pentru Bacău. Fără un partid puternic îi va fi imposibil să câștige primăria, dar obiectivul acestuia poate fi intrarea în Consiliul Local după 9 iunie 2024.

Cristian Ghingheș, sursa foto: Cristian Ghingheș

AUR recrutează de la alte partide

AUR are o campanie de recrutări și în Bacău. Partidul lui George Simion a convins mai mulți foști sau actuali politicieni.

AUR nu și-a prezentat oficial candidatul pentru Primăria Bacău, dar surse din presă spun că ar putea fi Romeo Stăvărache, fostul primar al orașului, condamnat în 2017 la 4 ani de închisoare pentru luare de mită. Stavarache a fost eliberat din închisoare și ar dori să revină în politică. Alți posibili candidați pe care ar putea să-i trimită AUR sunt: Sergiu Sechelariu – fost senator și fratele lui Dumitru Sechelariu (fostul primar al Bacăului) și Relu Damian, fost tenismen și impresar sportiv, în prezent este managerul „secției de fotbal” la CSM Bacău.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL