Alegerile locale din București: cine sunt candidații care vor să controleze Bucureștiul

Nicușor Dan și Cristian Popescu Piedone, sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Alegerile locale din București vor fi o competiție în care cele două mari partide, PSD și PNL, nu sunt favorite la fotoliul de primar. Nicușor Dan, candidat independent, și Cristian Popescu Piedone, din partea PUSL (partidul lui Dan Voiculescu), au prima șansă la victorie. Candidatul comun ales de PSD și PNL este un personaj foarte discret, care va trebui să înfrunte doi primari în funcție.

Nicușor Dan cu USR, Forța Dreptei și PMP

Nicușor Dan nu va avea de partea sa un partid mare, ceea ce teoretic îl dezavantajează. Acesta va candida independent, susținut de Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și Forța Dreptei. Alianța Dreapta Unită a avut mari probleme în instanță, iar PMP va trebui să-și rezolve conflictul intern.

Nicușor Dan este primarul în funcție și alegerile într-un singur tur îl favorizează deoarece electoratul se va divide între mai mulți candidați. Totuși, de partea edilului nu sunt rezultatele de la primărie. În ultimii 4 ani, acesta s-a confruntat cu numeroase critici și nu și-a îndeplini promisiunile din campania electorală.

Actualul primar este implicat în politica bucureșteană de aproape 20 de ani, la început cu o asociație, ulterior cu o adevărată carieră politică. La alegerile locale din București, Nicușor Dan este candidatul cu cea mai mare notorietate, iar fiecare bucureștean va putea să-i analizeze mandatul. Capitala are în continuare numeroase probleme cu transportul, sistemul de încălzire centralizat, clădirile care aproape se prăbușesc, lipsa locurilor de parcare, taxele tot mai mari. Deși Bucureștiul este motorul economiei românești, Nicușor Dan nu a reușit să transforme acest lucru într-un avantaj pentru mandatul său și multe proiecte de dezvoltare au fost blocate fără să propună soluții.

Piedone, principalul adversar pentru Nicușor Dan

Toți bucureștenii așteptau o luptă între Nicușor Dan și Gabriela Firea, însă Cristian Popescu Piedone, primarul din Sectorul 5, a simțit că în PSD este un conflict intern între Ciolacu și Firea. Cum Marcel Ciolacu a evitat să o trimită pe Firea în cursa pentru primărie, Piedone a profitat și a candidat pentru primăria capitalei.

Primarul din Sectorul 5 candidează cu PUSL, însă poate atrage numeroase voturi de la electoratul PSD. Populismul de care a dat dovadă Piedone se mulează perfect pe electoratul PSD. De asemenea, în 2020 PUSL și PSD au colaborat la alegeri. Spre exemplu, fiul lui Cristian Popescu Piedone a candidat la alegerile parlamentare, în urmă cu 4 ani, pe lista PSD Suceava, câștigând un mandat în Camera Deputaților.

Principala luptă în București va fi între Nicușor Dan și Cristian Popescu Piedone, care vor alerga după două categorii diferite de votanți. Edilul de sector se bucură și el de un nivel ridicat de notorietate, însă propune un alt mod de a face politică, fiind mereu în conflict cu diferiți adversari.

Un sondaj făcut public de Nicușor Dan arăta că Piedone este în fața actualului primar al capitalei: Piedone ar avea 40,4%, Nicușor 39,3% și Sebastian Burduja era pe 3 cu 16%.

Piedone are un trecut foarte controversat. Acesta a terminat liceul la 32 de ani, are o licență la o universitate care era fabrică de diplome, a lucrat mai mulți ani ca ospătar și apoi a intrat în politică. Primarul din Sectorul 5 ar pierde imediat o confruntare a CV-urilor cu Nicușor Dan, care are un doctorat în matematică și a avut câteva firme.

De asemenea, pe umerii lui Piedone atârnă foarte greu și incendiul din Colectiv, pe vremea când era primar al Sectorului 4. Mulți votanți din București nu au uitat de acea tragedie. Piedone riscă să creeze un val de voturi împotriva sa dacă discuțiile despre Colectiv se vor intensifica. Organizarea alegerilor locale cu cele europarlamentare va avantaja și candidatul care are un profil european, deoarece vor mobiliza mai mult votanții pro-UE.

Candidatul comun PSD-PNL

Cătălin Cîrstoiu, medic și manager al Spitalului Universitar din București, va fi susținut de PSD și PNL. Medicul se va lupta cu doi primari, ceea ce îi complică foarte mult campania. Acesta nu are nicio experiență în politica românească și este complet necunoscut electoratului. Medicul nu are nici măcar o pagină pe rețelele de socializare, iar pe internet există doar câteva poze cu acesta. Această situație nu îl ajută deloc într-un secol în care campaniile electorale depind de social media.

Cătălin Cîrstoiu, sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Mulți îl compară pe Cîrstoiu cu Sorin Oprescu în 2008, însă Oprescu avea peste 10 ani de experiență în politică atunci când a decis să plece din PSD și să candideze independent. De asemenea, Oprescu candidase în 1996 și 2000 pentru Primăria București, iar în 2004 obținuse un mandat de senator. Comparația între cei doi medici nu face decât să afecteze imaginea lui Cîrstoiu, în condițiile în care Oprescu a fost condamnat și a fugit din țară.

Cătălin Cîrstoiu nu a făcut nicio declarație politică până în prezent și va fi foarte greu ca în doar 3 luni să convingă sute de mii de bucureșteni să-l voteze pe 9 iunie. Nu există vreo garanție că votanții PSD și PNL se vor îndrepta spre medic doar pentru că îl propun cele două partide.

Există cazul din 2008 când PSD l-a trimis în cursa pentru Primăria București pe Cristian Diaconescu, însă ulterior l-a abandonat când a văzut că nu putea concura cu Sorin Oprescu, candidat independent. Diaconescu a obținut doar 12% din voturi, pe locul 3, în timp ce PSD se impune la Consiliul General. Această situație arată că la alegerile locale contează foarte mult candidatul, iar un partid nu poate transforma orice candidat în câștigător.

Cîrstoiu este, totuși, cel mai bogat candidat la alegerile locale din București. Potrivit declarației de avere din 2022, acesta a avut venituri de peste 1 milion de lei într-un singur an. În conturile bancare are alte milioane de lei. La compania Anemona Clinica Services SRL deține acțiuni estimate la 3,8 milioane de lei. De asemenea, soția acestuia este milionară în lei.

AUR, un candidat inexistent

AUR va încerca să câștige alegerile locale din București cu Mihai Enache, candidat pentru primăria capitalei. Mihai Enache, în vârstă de 35 de ani, are studii de licență și masterat în Ştiinţe Administrative şi Juridice, în Administrare Publică şi dezvoltare comunitară.

Mihai Enache suferă la capitolul notorietate și nici pe social media nu are foarte mult succes. AUR nu va fi puternic în capitală, dar îi poate pune probleme lui Piedone. Scandalurile provocate de AUR se adaptează perfect pentru electoratul lui Piedone, însă Enache pare un candidat discret și inexistent care nu demonstrează că ar putea deranja pe cineva.

Mihai Enache
Mihai Enache / sursa: captură foto

În cursa pentru Primăria București ar mai putea intra și senatoarea Diana Șoșoacă. Aceasta anunța în 2023 că va candida, însă momentan nu și-a depus candidatura la biroul electoral. O posibilă candidatură a Dianei Șoșoacă va reduce șansele lui Cristian Piedone.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL