Candidații PSD-PNL sunt pregătiți să intre în lupta pentru alegerile locale din București. Cele două partide vor avea candidați comuni, într-o încercare de a cuceri toate primăriile de sector. În acest moment, PSD controlează Primăria Sector 3 și Primăria Sector 4, iar PNL are primarul în Sectorul 6.
Sectorul 1 – George Tuță
George Tuță, deputat PNL de Ilfov, va candida pentru Primăria Sector 1, cu susținerea PSD. Deputatul este absolvent de ASE și SNSPA, iar la doar 23 de ani a obținut funcția de „referent cabinet ministru”, potrivit CV-ului. Apoi trece la Compania de Drumuri, unde devine „Specialist fonduri europene”. Între 2013 și 2014 este consilierul vicepreședintelui Camerei Deputaților și între 2014 și 2015 asistentul unui europarlamentar român.
Din 2016, Tuță l-a urmat pe Eduard Hellvig la Serviciul Român de Informații. Potrivit informațiilor apărute în urmă cu câțiva ani, Tuță a fost șeful de cabinet al lui Eduard Hellvig la SRI. De asemenea, în CV-ul candidatului scrie că între 2016 și 2018 a fost „Ofițer UM0102”.
„Nu m-am dezis niciodată de această perioadă, de care sunt mândru și de această instituție, pe care o respect. Ca de altfel și pe Eduard Hellvig, alături de care, înainte de experiența SRI, am lucrat timp de alți șapte ani”, explică Tuță.
Potrivit declarației de avere, Tuță are în conturi peste jumătate de milion de lei. Singurul său venit este de la Camera Deputaților, de unde primește 150.000 de lei pe an. În 2019, deputatul PNL și-a construit o casă de 170 mp în Otopeni, județul Ilfov, și în 2022 și-a cumpărat un apartament de 40mp tot în Otopeni. Ambele proprietăți sunt deținute împreună cu soția sa.
George Tuță va lupta cu Clotilde Armand pentru funcția de primar al Sectorului 1. Tuță nu s-a implicat în scandaluri politice, însă cu Armand va trebui să schimbe strategia dacă va dori să câștige.
Sectorul 2 – Rareș Hopincă
Rareș Hopincă, actualul prefect al Bucureștiului, este propunerea PSD-PNL pentru Sectorul 2. Rareș Hopincă nu este un personaj nou pe scena politică, după ce mai mulți ani a lucrat la Primăria Sector 5.
Din CV-ul publicat de prefect aflăm că este licențiat în filosofie și este membru PSD din 2009. Din 2006 și până în 2017 a lucrat în comunicare și marketing. În 2017 devine director general la Primăria Sector 5, condusă de Daniel Florea. Un an mai târziu, Florea l-a numit city manager în Sectorul 5. În 2021 intră în Consiliul General al Municipiului București și din 2023 este prefectul capitalei.
Rareș Hopincă va lupta cu Radu Mihaiu, candidatul ADU. Hopincă are experiență în administrația locală și va fi un adversar puternic pentru actualul primar al Sectorului 2.
Sectorul 3 – Robert Negoiță
Robert Negoiță este primar al Sectorului 3 din anul 2012. PSD și PNL îl vor susține pentru al patrulea mandat, la alegerile locale din București. Acesta are o lungă carieră politică și o lungă listă de probleme cu justiția.
ANAF-ul l-a acuzat de mai multe ori de evaziune fiscală și s-a dovedit că acesta, deși lucra pentru statul român, nu și-a plătit taxele către statul român. Primarul are o datorie de 54 de milioane de euro la ANAF și nu arată că are intenția să o plătească. În urmă cu 20 de ani, Negoiță a vândut, pe persoană fizică, peste 1.500 de imobile pe care le construise. Negoiță voia să evite plata TVA în valoare de 28 de milioane de euro, la acea vreme. Din 2009, când s-a deschis dosarul, și până în prezent, prejudiciul a crescut la 54 de milioane de euro cu toate penalitățile. ANAF-ul i-a scos la vânzare zeci de apartamente, pentru a recupera măcar o parte din bani.
În urmă cu 14 ani, Robert Negoiță era implicat și în dosarul „sex cu fotomodele”. Numele lui apărea în stenogramele prostituatelor de lux din București.
Primarul Sectorului 3 este acuzat de DNA pentru abuz în serviciu, în legătură cu contractul acordat firmei de salubritate Rosal Grup, în care prejudiciul este de aproape 580 milioane lei (116 milioane euro). În acest caz, procurorii au pus sechestru pe averea primarului. Negoiță a mai avut și alte dosare la DNA, care nu au ajuns la o condamnare. Negoiță a avut mai multe scandaluri atât în PSD cu Gabriela Firea, cât și cu Nicușor Dan, actualul primar al capitalei.
Sectorul 4 – Daniel Băluță
Daniel Băluță controlează Sectorul 4 din 2016 și are toate șansele să-și continue mandatul după alegerile locale din 2024. Băluță este medic stomatolog și a intrat în Consiliul Local Sector 4 în 2012. Un an mai târziu, Băluță a devenit viceprimar al Sectorului 4, în timp ce primar era Cristian Popescu Piedone. În noiembrie 2015, după demisia lui Popescu Piedone și incendiul din Colectiv, Băluță a devenit primar interimar până la alegerile locale din 2016.
Din declarația de avere reiese că Băluță încasează 130.000 de la Primărie și alți 219.391 lei din dividende, de la firma pe care o deține împreună cu soția sa.
Primarul Sectorului 4 ține foarte mult la imaginea sa publică și în trecut i-a dat în judecată pe jurnaliștii de la Libertatea. Acesta cerea ștergerea unor articole și daune morale de 100 de lei. Băluță l-a dat în judecată și pe Robert Negoiță, acuzându-l de furt intelectual. Scandalul dintre primari a pornit după ce Negoiță a început să construiască un pasaj, iar Băluță a considerat că arhitectura este copiată de la un pasaj din Sectorul 4.
Sectorul 5 – Adrian Vigheciu
Adrian Vigheciu va fi candidatul PSD-PNL la Primăria Sector 5. Acesta este consilier general în București și un personaj necunoscut pe scena politică bucureșteană. De pe site-ul său aflăm că între 2016 și 2020 a fost „administrator public în cadrul Primăriei Sector 6”. Din declarația de avere din 2021, reiese că acesta a încasat 144.555 lei/an pentru activitatea din Primăria Sector 6.
Candidatul PSD-PNL este licențiat în administrație publică și științe politice, dar nu precizează universitatea. Deși are un site de prezentare, nu își publică un CV complet cu toate informațiile. Totodată, pe site-ul său nu găsim vreun proiect pentru Sectorul 5.
Este un personaj foarte discret și va trebui să lupe cu Vlad Piedone la alegerile locale din București. Vigheciu nu strălucește nici pe rețelele de socializare, iar pe Facebook are doar 2.000 de urmăritori.
Deși va trebui să demonstreze că este mai bun decât Vlad Piedone, fiul actualului primar, Vigheciu a decis să nu-l atace:
„Vlad Piedone este un candidat de succes cu foarte multe ințiative în Parlament. Sunt convins că este un post de viitor în parlamentul României pentru dumnealui”, a declarat Vigheciu.
Sectorul 6 – Ciprian Ciucu
Ciprian Ciucu este actualul primar al Sectorului 6 și va fi susținut de PSD și PNL la alegerile locale din București.
Ciprian Ciucu și-a început cariera politică în 2016, când a vrut să candideze independent la Primăria București, cu susținerea M10 (partidul Monicăi Macovei). În aprilie 2016, s-a înscris în PNL, fiind pus pe primul loc pe lista pentru Consiliul General.
A rămas în Consiliul General până în 2019, când a primit funcția de președinte al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici. A condus Agenție doar un an, pentru că la alegerile locale din 2020 a câștigat Primăria Sector 6. În 2019, Ciucu a candidat și la alegerile europarlamentare, pe locul 18 pe lista PNL, însă nu a câștigat mandatul.
Ciprian Ciucu a deținut și funcția de președinte PNL București, fiind cel care îl susținea pe Nicușor Dan. În urma unor neînțelegeri din partid, Ciucu a demisionat din funcția de președinte PNL București și s-a concentrat pe activitatea din primărie. În ultimii 2 ani, Ciucu a avut mai multe conflicte cu Nicușor Dan, acuzându-l pe primarul capitalei că nu comunică cu primarii de sectoare și blochează mai multe proiecte.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News