Alegerile locale duc R.Moldova, încotro?

Sursa foto: X

Despre alegerile locale din Republica Moldova și despre riscul țării de a rămâne în spațiu de influență al Federației Ruse, s-a discutat în prima parte a emisiunii Puterea Știrilor cu analistul politic din de la Chișinău, Ion Tăbârță. În cea de-a doua parte, specialistul în comunicare,  profesorul Dumitru Borțun a vorbit despre lupta pentru putere în România și despre situația actuală din sânul USR.

Peste 1.000.000 de cetățeni din Republica Moldova au mers ieri la urne pentru primul tur al alegerilor  locale. Candidatul pro-rus, Ion Ceban, rămâne primar al Chișinăului, după ce a obținut puțin peste 50% din voturi. Pe locul doi, dar la distanță semnificativă, a fost candidatul partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate, Ilian Carb care a obținut doar 28,2% din voturi. Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a anunțat că prezența la vot în toată țara a fost de 41,4.

  Rămânem în acea zonă gri care îi convine Federației Ruse

„De fapt acest scrutin electoral a fost și încă este primul dintre o serie de exerciții electorale, cel care ar trebui să ne arate care este vectorul de dezvoltare al Republicii Moldova: este unul spre vest sau rămânem în acea zonă gri care îi convine Federației Ruse, și anume în spațiu de influență al Federației Ruse?  Din păcate, deocamdată nu putem să fim optimiști. Da, partidul de guvernământ a acumulat cel mai mare scor electoral.

Însă, dacă e să să facem un exercițiu:  ce am fi obținut la alegeri parlamentare, dacă acum s-ar vota, atunci partidul de guvernământ pierdea și din păcate, este unicul partid de dreapta pro-european care ar fi trecut pragul electoral. Restul partidelor care ar fi trecut în Parlament și ar fi format guvernarea sunt partide sau ar fi partide geopolitice pro-ruse  (cum sunt comuniștii sau partide ale oligarhilor). Mai exact ,dacă noi ieri am fi avut alegeri parlamentare, atunci, din păcate, Republica Moldova nu ar fi mers mai departe pe drumul sau european, iar în cel mai bun caz ar fi bătut pasul pe loc”.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: