Skip to content
Opinii & Analize

Alegerile locale, testul de foc al Alianței USR-PLUS

Alianța USR-PLUS trece prin momente dificile, iar ultimele evenimente politice nu fac decât să întărească această concluzie. În contextul apropierii alegerilor locale, încrederea celor de la PLUS într-un viitor proiect comun pare din ce în ce mai șubredă.

Alegerile locale șubrezesc Alianța USR-PLUS

După anunțul celor de la PNL potrivit căruia liberalii îl vor susține pe Nicușor Dan, candidatul propus de USR, în cursa pentru Primăria Municipiului București, lideri PLUS s-au reunit în format restrâns pentru a discuta viitoarea strategie. Principala temă de discuție a fost viitorul candidaturii lui Vlad Voiculescu. Au existat voci în PLUS care solicitau inclusiv ca acesta să nu renunțe la candidatură. Un alt aspect intens discutat a fost cel referitor la stoparea procedurii de fuziune cu USR, printr-un vot dat de membri PLUS care să spună dacă mai vor sau nu să continue acest proces.

Totodată, la Iași, Cosette Chichirău nu a luat parte la dezbaterea organizată de USR împreună cu partenerii de la PLUS pentru desemnarea celui mai bun candidat la primăria orașului. Explicația de la Iași, a fost, că evenimentul se amână „[…] pentru a organiza o dezbatere mai largă, incluzând mai mulți actori politici ieșeni”.

Până în acest moment, la nivel național, doar în 4 județe listele de consilieri au fost negociate și finalizate însă nu s-a căzut de acord între cele două partide din Alianță asupra unui candidat comun pentru funcția de primar. Mai mult, USR pare să fi bătut palma cu PNL cel puțin pentru București și Iași. Ludovic Orban declara recent că există posibilitatea ca pentru Consiliul General al Municipiului București să se meargă pe liste comune PNL și USR-PLUS. Lucrul acesta îi nemulțumește pe cei din PLUS care și-ar dori să meargă separat cu USR.

În același timp există situații în care cei de la PLUS cer o paritate de 1 la 1. Iar aici apar neînțelegerile, pentru că USR consideră că acest lucru nu poate fi cerut de un partid, fie el și partener, care nu are structuri în țară. De cealaltă parte, cei de la PLUS nu renunță la principiul parității pentru că vor să arate că sunt un partener de încredere și că au un bazin solid de simpatizanți.

Viitorul Alianței

Pe de o parte, USR este la 1,5  procente de scorul pe care l-a avut la alegerile din 2016. O continuare a declinului în sondaje ar însemna că au trecut 4 ani fără să existe un progres, lucru pe care membri USR nu-l pot accepta. Un nou eșec în alegeri ar aprinde spiritele și mai tare în interiorul partidului. Astfel, liderii USR văd în parteneriatul cu PNL cheia succesului.

Pe de altă parte, PLUS are nevoie disperată de capital de imagine, nu se mai poate baza pe una dintre cele două figuri „locomotivă” ale partidului. Vlad Voiculescu a pierdut nominalizarea pentru București, în timp ce Dacian Cioloș nu poate duce în spate tot partidul, mai ales că funcția de europarlamentar nu-i permite să fie dedicat 100% politicii interne.

Rămâne de văzut cum vor evolua discuțiile între cele două partide pentru prezentarea listelor de candidați comuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *