Skip to content
Politică Republica Moldova

Alegerile parlamentare din Moldova, un test decisiv pentru viitorul țării: întărirea dictaturii oligarhice sau traseu pro-european

" "

Alegerile parlamentare de la 24 februarie ar putea reprezenta un moment de cotitură pentru destinul Republicii Moldova, dacă cetăţenii nu vor ieşi masiv la vot pentru a da peste cap calculele “binomului PDM-PSRM”. Plahotniuc şi oamenii săi nu au decât un singur scop: să menţină statul moldav la periferia dintre Est şi Vest şi totodată să instaureze un regim autoritar de tipul lui Lukaşenko (Belarus) sau Putin (Rusia).

Chiar dacă Plahotniuc şi aliaţii săi din PSRM şi Partidul Şor au de partea lor legea mixtă electorală, turismul electoral din Transnistria şi sprijinul tacit al trolilor putinişti, Blocul ACUM şi organizaţiile civice unioniste reprezintă în momentul de faţă singura certitudine că vectorul european nu va muri pentru moment în Republica Moldova dacă vor obţine un scor bun în aceste alegeri şi vor reuși să intre în parlamentul de la Chişinău.

Campania electorală de peste Prut a scos în prim plan un oligarh disperat să pozeze în faţa electoratului drept un democrat care „se gândeşte la viitorul cetăţenilor săi”, deşi este implicat în toate combinaţiile posibile de la vârful statului moldovean, precum furtul miliardului de la Banca de Economii.

Pentru Plahotniuc şi oamenii săi din PDM miza acestor alegeri este uriaşă în contextul în care se pregăteşte „să treacă la alt nivel al dictaturii sale oligarhice” la vârful statului moldovean, deşi în realitate guvernarea sa este falimentară şi întreţinută cu bani chiar de la Bucureşti.  Deşi au fost constant hărţuiţi şi şicanaţi de oamenii lui Plahotniuc, liderii Blocului ACUM au şanse reale să producă „surpriza” duminică dacă electoratul moldav se va mobiliza.

Astfel, Miza acestor alegeri este mare, în condițiile în care câștigătorul ia tot, iar opoziția pro-europeană și pro-democratică riscă să piardă destule locuri în viitorul Parlament.

În ultimii ani, scena politică a Republicii Moldova s-a schimbat radical, de la anumite disfuncționalități de funcționare a regimului democratic, determinate în mare parte de clientelism politic, până la îngrădirea categorică a opoziției democratice în a-și îndeplini funcțiile. Țara se confruntă și cu lipsa independenței reale a justiției, cu utilizarea abuzivă a Procuraturii și Ministerului de Interne contra opoziției democratice.

În eventualitatea în care scrutinul de duminică nu va reuși să ofere o majoritate parlamentară și vom asista la alegeri anticipate, cei mai afectaţi vor fi probabil socialiştii şi cei din Blocul ACUM în contextul în care resursele celor două formaţiuni se vor epuiza. Chiar dacă toate sondajele arată că opoziția nu are șanse să câștige alegerile, aceasta are posibilități reale de a se transforma într-o opoziție puternică în interiorul Parlamentului, unde să-și impună agenda pro-reformă și anti-corupție.

Alegerile din 24 februarie pot fi astfel decisive pentru parcursul european al Republicii Moldova. Viitorul statului dintre Prut și Nistru se joacă duminică, iar mizele sunt clare: întărirea dictarurii oligarhice sau întoarcerea pe un traseu pro-european.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *