Skip to content
Alegeri

Alegerile parlamentare, în pericol! O contestaţie la CCR ar putea anula tot procesul electoral

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis sesizarea CCR, în cadrul unei contestaţii formulate de PNŢCD împotriva formării Biroului Electoral Central pentru alegerile parlamentare, în care a invocat ca fiind nelegală componenţa acestuia, ca urmare a faptului că sunt şi membri judecători.

Contestaţia a fost formulată de PNŢCD Sălaj, reprezentat de europarlamentarul Cristian Terhes, şi a fost insuşită de PNŢCD Central, prin preşedinte Aurelian Pavelescu. În cazul în care excepţia de neconstituţionalitate va fi admisă de CCR (a se vedea dosar 2421/1/2020/a1), întreaga procedură pentru alegerile parlamentare va trebui reluată, după ce legea va fi modificată astfel încât birourile electorale să nu mai fie compuse şi din judecători.

În contestaţie, PNŢCD a invocat faptul că, prin compunerea Biroului Electoral Central şi din judecători, se încalcă art. 125 alin. (3) din Constituţie, care prevede că „funcţia de judecător este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior„.

In sustinerea pozitiei PNTCD este si jurisprudenta recenta a CCR, care prin Decizia 45/2018 a statuat ca „esenta activitatii [magistratilor] consta in aplicarea si interpretarea judiciara a legii si in conducerea si controlul activitatii de urmarire penala, dupa caz, neputand desfasura activitati specifice […] de organizare si punere in aplicare a legii pe calea actelor administrative” [par. 168].

In conditiile in care Constitutia fixeaza, in termeni imperativi, incompatibilitatile acestor functii, legiuitorul nu poate sa inlature dispozitia constitutionala. Atat timp cat persoana detine calitatea de judecator sau procuror nu poate exercita decat activitatile specifice acestor functii„, a mai aratat CCR in Decizia 45/2018, par. 171.

Subiectul incompatibilităţii judecătorilor de a fi membri în Birourile Electorale nu este una nouă, acesta fiind abordată şi în anul 2008, când CSM-ul de atunci a cerut Avocatului Poporului sesizarea CCR cu privire la normele legale care prevăd participarea judecătorilor în birourile electorale.

PNŢCD Sălaj a mai obţinut în campania pentru alegerile locale două victorii în instanţă şi sesizarea Curţii Constituţionale pe unele articole abuzive din Legea 115/2015, care creează discriminare şi încalcă drepturile fundamentale ale cetăţenilor.

PNŢCD a fost reprezentat la ÎCCJ în prezenta cauză de avocatul Adrian Toni Neacşu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, unde a militat pentru eliminarea judecătorilor din procesul electoral.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *