Alegerile parlamentare explicate: Ce este reprezentarea proporțională și cum se formează Parlamentul României

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Alegerile parlamentare din România sunt fundamentale pentru definirea politicilor naționale. Procesul electoral se bazează pe sistemul de reprezentare proporțională, care asigură reflectarea cât mai fidelă a opțiunilor cetățenilor în componența Parlamentului. 

Reprezentarea proporțională este un sistem electoral care distribuie mandatele în funcție de procentajul voturilor obținute de fiecare partid, astfel încât parlamentul să reflecte într-o măsură cât mai mare votul exprimat de cetăţeni, scrie Agerpres.

România este împărțită în 43 de circumscripții electorale, care corespund județelor, municipiului București și unei circumscripții dedicate cetățenilor români din diaspora. În fiecare circumscripție, alegătorii votează listele de candidați ale partidelor sau candidații independenți pentru Camera Deputaților și Senat, potrivit cdep.ro.

Numărul de mandate din fiecare circumscripție este stabilit în funcție de populația județului, conform recensământului, iar diaspora are un număr fix de mandate alocat.

Alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024 se desfăşoară prin scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale, în baza Legii nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor. Norma de reprezentare pentru alegerea Senatului este de 1 senator la 168.000 de locuitori, iar pentru alegerea Camerei Deputaţilor de 1 deputat la 73.000 de locuitori.

Cetățenii pot alege între listele de partide sau alianțe politice și candidați independenți, fiecare circumscripție având propriile opțiuni.

Componența finală a Parlamentului este determinată prin calcularea procentelor de voturi obținute de partide la nivel național și distribuirea mandatelor în funcție de acestea. Partidele trebuie să depășească pragul electoral de 5% la nivel național sau să obțină cel puțin 20% din voturi într-o circumscripție pentru a intra în Parlament.

Redistribuirea voturilor apare după calculul inițial, când unele partide nu ating pragul electoral. Mandatele neatribuite sunt redistribuite către partidele care au trecut pragul, proporțional cu rezultatele lor. Aceasta asigură utilizarea completă a tuturor mandatelor și evitarea pierderii voturilor exprimate.

Pot candida:

  • Membrii partidelor politice care depun liste de candidați.
  • Independenții care adună un anumit număr de semnături de susținere în circumscripția unde doresc să candideze.

Pentru a candida, persoana trebuie să fie cetățean român, să aibă cel puțin 23 de ani pentru Camera Deputaților și 33 de ani pentru Senat și să nu fie lipsită de drepturile electorale printr-o hotărâre judecătorească.

Alegerile parlamentare sunt șansa fiecărui cetățean de a contribui la formarea unei legislații care să reflecte valorile și prioritățile societății. Reprezentarea proporțională oferă șansa ca votul fiecărui român să conteze, contribuind la diversitatea politică în Parlament.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL