Skip to content
Puterea Știrilor Video

Alegerile parlamentare, un culoar extraordinar pentru R. Moldova să își creeze o majoritate pro-europeană, spune Ioana Constantin: „Nu este loc de AUR rusesc!”

Council of Europe

Invitată în studioul ”Puterea Știrilor”, Ioana Constantin (PMP) a vorbit despre alegerile parlamentare anticipate ce vor avea loc în R. Moldova pe 11 iulie 2021. Acesta a susținut că scrutinul din 11 iulie reprezintă „un culoar extraordinar pentru R. Moldova să își creeze o majoritate pro-europeană la nivelul Parlamentului”.

De asemenea, Ioana Constantin este de părere că implicarea AUR în alegerile din R. Moldova nu este benefică politicii de peste Prut, susținând că „nu este loc de AUR rusesc în Basarabia”.

„Este un culoar extraordinar pentru R. Moldova să își creeze o majoritate pro-europeană la nivelul Parlamentului, mai cu seamă că ei au primit acordul pe o sumă foarte mare de la Comisia Europeană care trebuie dusă în investiții. Este o sumă mare care merge pe zona de relansare economică, de întărire a economiei Republicii Moldova. De asta este nevoie în Parlamentul R. Moldova de o majoritate pro-europeană. PMP are acolo un partid frate, Partidul Unității Naționale, un partid unionist care militează pentru reîntregirea țării și care are viziuni pro-europene, pro NATO. Pe de altă parte, acolo există o propagandă extrem de puternică a socialiștilor și comuniștilor reuniți în același bloc electoral și care pe absolut toate pliantele duc o propagandă împotriva Occidentului, spunând că tot ceea ce înseamnă Europa, și tot ceea ce înseamnă România este împotriva R Moldova și că există un sabotaj pentru R. Moldova.

Așteptarea mea este ca oamenii și mai ales Diaspora lor să iasă la vot în număr mare pe 11 iulie. Ar fi trebuit să aibă 193 secții în Diaspora pentru că au o Diaspora enorm de mare, dar au și Diaspora noastră pentru că mulți au cetățenie română, însă s-au aprobat 140 de secții pentru Diaspora. Au fost proteste, a ieșit mare scandal. Nu s-a modificat mare lucru, au mai dat doar câteva secții. Sunt chestiuni similare ca la noi, același dispreț pentru cei plecați la muncă. Eu sper că va exista posibilitatea unei astfel de majorități pro-europene în R. Moldova”, spune Ioana Constantin.

De asemenea, acesta se declară surprinsă de faptul că pe listele AUR Moldova „s-au înghesuit tot felul de politicieni eșuați din diverse partide vechi din R. Moldova”.

„Eu am spus că nu este loc de AUR rusesc în Basarabia. Mă uimește faptul că pe listele AUR Moldova s-au înghesuit tot felul de politicieni eșuați din diverse partide vechi din R. Moldova. Până la urmă, obligația cetățenilor R. Moldova nu este să salveze acești politicieni, ci să dea o șansă R. Moldova”, conchide Ioana Constantin.

Amintim că pentru alegerile anticipate din 11 iulie din R.Moldova s-au înscris în cursă 14 partide și bătălia pentru formarea noului guvern se va da între partidul înfiinţat de actualul preşedinte, Maia Sandu, şi blocul foştilor preşedinţi, Igor Dodon şi Vladimir Voronin.

Va fi din nou o bătălie între pro-europeni și pro-ruși, Maia Sandu având nevoie de un guvern pro occidental pentru a reuși să adopte reformele dorite. De alegerea unui drum pro-european depinde și sprijinul primit de la Bruxelles. Comisia Europeană a aprobat planul de redresare pentru Republica Moldova, în valoare de 600 de milioane de euro, dar condiția este ca autoritățile de la Chișinău să facă reformele promise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *