Skip to content
" "
Opinii & Analize

Alegerile pentru Primăria București, sub semnul șantajului: PMP și Pro România pot decide numele viitorului primar

Inquam Photos / Octav Ganea

Alegerile pentru Primăria Generală a Bucureștiului dezvăluie treptat o adevărată bătălie de culise. A devenit evident faptul că vom asista la o finală în doi între actualul primar, Gabriela Firea, și contracandidatul susținut de PNL și posibil USR-PLUS, Nicușor Dan. Mai puțin evidente însă sunt jocurile făcute de două partide mai mici, PMP și Pro România, care încearcă să folosească la maximum ceea ce în teoria politică numim ‘potențialul de șantaj’.

Potențialul de șantaj se referă la influența unui partid asupra competiției electorale ce angajează partidele susceptibile să cucerească puterea. Dacă un partid influențează această competiție el are potențial de șantaj. Astfel, pentru a avea potențial de șantaj, un partid să atragă un număr suficient de voturi, astfel încât să poată înclina balanța în mod decisiv în favoarea unui alt partid. Partidul cu potențial de șantaj, funcționează astfel ca un “power broker” în cadrul competiției electorale. Două partide au în acest moment potențial de șantaj când vine vorba de alegerile pentru Primăria Generală a Capitalei: PMP și Pro România.

" "

Potențialul de șantaj al PMP și Pro România

Ambele partide știu cu exactitate că nu au nici o șansă în alegerile pentru Primăria Generală a Capitalei, dar ambele își pot folosi la maximum potențialul de șantaj pentru a înclina balanța fie în favoarea Gabrielei Firea, fie în favoarea lui Nicușor Dan. Dar cât potențial de șantaj au cele două partide? Răspunsul nu este atât de simplu. Sondajele de opinie ne-ar putea da un răspuns parțial, însă de cele mai multe ori în astfel de situații contează mai mult percepția electoratului asupra figurii candidatului, decât asupra partidului per ansamblu. Cert este că ambele partide au lăsat de înțeles că vor arunca în luptă două figuri politice notorii: PMP pe fostul președinte Traian Băsescu, iar Pro România pe fostul premier Victor Ponta.

Întrebat dacă va candida, Traian Băsescu a spus că: ”Nu infirm, nu. Știu un singur lucru: că dacă aliații liberali și opozanții USR vor respinge PMP-ul, va trebui găsită o soluție. Care va fi… vom vedea!”. De partea cealaltă, Țuțuianu anunța săptămâna trecută că: „Majoritatea din partid credem că intrarea lui Victor Ponta va fi benefică pentru partid, dacă nu găsim o personalitate foarte cunoscută care să aducă un scor cu două cifre. Ținta la locale în București e de 15%”.

Ce urmăresc cele două partide?

Răspunsul e simplu: în competiția strânsă dintre Gabriela Firea și Nicușor Dan, intrarea în scenă a lui Traian Băsescu și Victor Ponta ar putea duce la spargerea electoratului unui dintre cei doi candidați, înclinând decisiv balanța în favoarea unuia sau a altuia. Traian Băsescu și Victor Ponta nu sunt interesați de câștigarea Primăriei Bucureștiului. Ambii știu că nu au șanse reale, însă ambii au rațiuni politice pentru a se folosi la maximum de potențialul șantaj al celor două partide. Pentru Traian Băsescu lucrurile sunt clare chiar din declarațiile sale. PMP are nevoie de PNL pentru a supraviețui politic. Toate sondajele arată că partidul lui Tomac ar putea rata pragul de 5% la alegerile parlamentare și implicit intrarea în Parlament. PMP ar trebui să fie interesat și de o candidatură comună la alegerile locale în unele zone, astfel încât să îți poată impune câțiva primari. Din acest punct de vedere, șantajul lui Băsescu este simplu: dacă nu primim ce vrem, ne vom folosi de potențialul nostru de șantaj pentru a lua niște procente vitale de la Nicușor Dan, înclinând decisiv balanța în favoarea Gabrielei Firea.

Lucrurile sunt complicate însă de intrarea în scenă a unui al doilea partid cu potențial de șantaj, Pro România. Rațiunile celor de la Pro România ar putea fi însă ceva mai complexe. În sondajele de opinie, partidul lui Ponta stă destul de bine. Spre deosebire de PMP, nu ar trebui să aibă emoții în atingerea pragului de 5%. Așadar de ce și-ar folosi Ponta potențialul de șantaj pentru a rupe procente de la Gabriela Firea, înclinând balanța în favoarea lui Nicușor Dan. Răspunsul ține de planurile pe termen lung ale lui Ponta. Acesta a anunțat public cu ceva timp în urmă că își dorește să candideze la prezidențialele din 2024. Desigur, acesta își imaginează o candidatură sprijinită de PSD, de vreme ce Pro România nu poate strânge la prezidențiale un număr mare de voturi. Problema e că cei de la PSD o văd deja pe Firea un posibil candidat la prezidențiale, lucru care îi încurcă serios planurile lui Ponta. Totuși, o înfrângere la locale pentru Firea, ar putea fi decisivă în susținerea acesteia pentru prezidențialele din 2024.

Așadar iată ce urmărește Victor Ponta. Din acest punct de vedere, șantajul celor de la Pro România ar putea fi chiar mult mai puternic și mult mai greu de contracarat de către PSD, care pentru voturile celor de la Pro România vor trebui să dea ceva la schimb.

Este clar că social-democrații vor trebui să țină cont de potențialul de șantaj al celor de la Pro România, mai ales după retragerea lui Robert Negoiță și prin urmare, pierderea unui nou procent de voturi. Rămâne de văzut cum vor aborda atât cei de la PSD, cât și cei de la PNL, potențialul de șantaj al celor două partide.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *