După 10 ani cu Klaus Iohannis la conducerea României, cetățenii sunt chemați la urne să aleagă noul președinte. Președintele în funcție nu mai poate candida, iar partidele vin cu noi candidați care ar trebui să cucerească Cotroceniul. Cursa electorală din 2024 are multe lucruri în comun cu cea din 2014.
Asemănări
În 2024, la fel ca în 2014, PSD merge la alegerile prezidențiale cu premierul în funcție, chiar dacă partidul nu a reușit niciodată să câștige această luptă politică cu un premier. Marcel Ciolacu calcă pe urmele lui Ponta, Năstase și Dăncilă.
Candidatul PSD din 2024, Marcel Ciolacu, este din favorit în sondaje. Marcel Ciolacu este pe primul loc, cu un avans de circa 10 procente în fața locului doi, ceea ce ne aduce aminte de situația din 2014. Victor Ponta, cu o lună înainte de alegeri, domina toate sondajele cu peste 40%, în timp ce Klaus Iohannis era măsurat la 30%.
Lupta pentru turul doi se conturează între candidatul PSD, Ciolacu, și candidatul PNL, Ciucă. Cele două mari partide sunt favorite să câștige alegerile prezidențiale, așa cum s-a văzut și în 2014.
Diferențe
În 2014, lupta era între PSD și alianța PNL-PDL. În 2024, PNL a decis să meargă singur la alegerile prezidențiale și nu mai face alianțe cu alte partide. Însă apar mai multe partide de dreapta care pot obține peste 10%. USR și AUR sunt principalii rivali pentru PNL la primul tur. Nicolae Ciucă recuperează în sondaje și devine favorit să intre în turul doi, alături de Marcel Ciolacu. Cele mai recente sondaje arată că Ciucă are 19%, depășindu-i pe George Simion (16%) și Elena Lasconi (13%).
Dacă în 2014 Klaus Iohannis era sigur că va intra în turul doi, cu peste 20 de procente în fața locului 3, în 2024 lucrurile nu sunt atât de sigure pentru candidatul PNL. Nicolae Ciucă este în luptă directă cu George Simion și Elena Lasconi, iar diferențele rămân foarte mici între cei trei candidați.
Partidele naționaliste de dreapta vor avea un cuvânt de spus la alegerile prezidențiale din 2024. În urmă cu 10 ani, tendințele naționaliste erau de partea lui Corneliu Vadim Tudor, care nu mai avea nici măcar 5% la alegeri. În prezent, AUR și USR se bat între ele în naționalism. De asemenea, Diana Șoșoacă va influența rezultatul alegerilor chiar dacă nu va putea participa după ce Curtea Constituțională a exclus-o din cursa pentru prezidențiale. Diana Șoșoacă are un electorat de cel puțin 5%, iar voturile lor pot trece la un alt candidat.
Alegerile prezidențiale din 2024 oferă un candidat independent cu foarte multă vizibilitate. Mircea Geoană a dominat mai multe sondaje, dar în ultimele săptămâni s-a prăbușit după ce au ieșit la iveală toate scandalurile din cariera sa politică. Totuși, Geoană rămâne singurul candidat independent care a dominat sondajele și poate fi primul independent care să ajungă la 10% la alegerile prezidențiale.
Și totuși, cum a pierdut PSD deși era marele favorit
PSD era marele favorit în 2014 și totuși a reușit să piardă alegerile prezidențiale, la o diferență de peste 1 milion de voturi. Marea înfrângere a fost provocată chiar de guvernul PSD, care a deschis doar 294 de secții de votare în străinătate, deși numărul românilor plecați din țară era de câteva milioane, după criza economică.
În primul tur, secțiile de votare din străinătate au fost blocate de numărul mare de cetățeni care voiau să voteze la prezidențiale. Românii stăteau câteva ore la coadă pentru a vota, apoi mulți au forțat intrarea în secțiile de votare și poliția din alte state a fost nevoită să intervină pentru a-i îndepărta. Acest scandal a înfuriat electoratul, care în turul doi a ieșit în număr mai mare la vot.
În primul tur la alegerile prezidențiale din 2014 au votat doar 9,4 milioane de români, iar în turul doi s-a ajuns la 11,5 milioane de români. Scandalul secțiilor din străinătate a mobilizat 2 milioane de români să iasă la vot. Klaus Iohannis a câștigat acele alegeri cu un avans de peste 1 milion de voturi în fața lui Victor Ponta.
Votul din diaspora poate fi decisiv și în 2024, deoarece în 2019 s-au prezentat aproape 1 milion de români la secțiile de vot din străinătate. Numărul mare de voturi din străinătate poate cântări foarte mult pentru fiecare partid.
Marcel Ciolacu nu are motive să stea liniștit chiar dacă sondajele îl arată favorit. Situația din 2014 a demonstrat că PSD-ul poate fi învins chiar și atunci când are un avantaj foarte mare. Nicolae Ciucă recuperează voturi și în turul doi al alegerilor prezidențiale se poate ajunge din nou la un vot anti-PSD, așa cum s-a întâmplat în ultimii 20 de ani.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News