Marți, 29 aprilie, de la ora 19:30, are loc a doua dezbatere electorală pentru alegerile prezidențiale din 2025, organizată de Televiziunea Română.
Ora 21:37 Continuă dezbaterea, în formatul stabilit, cu întrebări între candidați.
Nicușor Dan, către Crin Antonescu: A interacționat cu doi șefi de servicii, domnul Măgureanu și Hellvig. Care este implicarea lor în politică față de domnia sa și în general?
Crin Antonescu: Îmi pare rău că mințiți ca aseară. Pe domnul Virgil Măgureanu nu-l cunosc, facem parte din epoci politice diferite. Am achiziționat un apartament care se afla în construcție de către o companie de la care am aflat că ar fi fost proprietar domnul Măgureanu. Nu am luat sub prețul pieței, am documente. Domnul Hellvig, fiți atent cu cuvintele, nu e partenerul meu. Domnul Hellvig a fost un coleg de partid cu care am lucrat foarte mult, de care m-am despărțit în 2014, a fost numit șef al SRI în primăvara 2015 de Klaus Iohannis. Vorbiți de viitorul României nu de trecutul unor securiști care nu mă privesc. Nu e cazul lui Hellvig.
Ora 21:23 Moment amuzant, John Ion Banu Muscel își adresează singur o întrebare: ”În sfârșit îmi pot pune o întrebare. N-am voie să-mi pun o întrebare mie? Întrebarea către mine este: De ce sunt eu aici?”. Banu Muscel apostrofează jurnaliștii că se ”învârt” în jurul acelorași ”cinci mușchetari (sic!)”. Banu Muscel critică și formatul emisiunii pentru că nu vorbesc între ei . Asta-i intrebarea catre mine si n-am de gând să vă răspund.
Marian Voicu: Vreți și un drept la replică?
Ora 21:20 Silviu Predoiu, către Nicușor Dan:Promovați o campanie ”România onestă” care cheltuiește foarte mulți bani. Cine sunt sponsorii dumnealui? Acum dacă tot a vorbit de mafia imobiliară. Nu să aflăm după cine este ales. Primii trei sponsori.
Nicușor Dan: Mafiei imobiliare îi va fi mai greu cu mine președinte decât primar. Am candidat independent de mai multe ori, am făcut apel la oameni să doneze. Mai mult de 10.000 de oameni au avut încredere în mine și au donat din buzunar. Statul român este informat de mine cu privire la acești oameni și pentru toate campaniile de până acum numele îi găsiți în declarația de avere. Nu vreau să fac acum numele lor pentru că nu este o campanie despre ei, ci despre mine.
Ora 21:18 Sebastian Popescu, către toți dar să răspundă viitorul președinte: Dacă veți ajunge președinte, dincolo de doctrine și interese politice care este disponibilitatea să vă alegeți consilier prezidențial din rândul contracandidaților?
Răspunde Victor Ponta: Știu cum funcționează administrația prezidențială, va fi nevoie de noi consilieri, ca să te adresezi în mod clar unor probleme adevărate. Voi propune un consilier pentru cultele religioase, există un secretar de stat la guvern care reprezintă majoritatea ortodocșilor. Să fie un consilier care să se asigure că toate cultele sunt respectate.
Elena Lasconi: Domnul Ponta își face campanie deșănțată.
Ora 21:15 Victor Ponta, către Nicușor Dan:România a avut un președinte absent timp de 10 ani care nu s-a implicat în viața oamenilor. Legat de faptul că ne trebuie un nou guvern pentru că actualul i-a înșelat pe români. Dacă vă mutați de la Primăria Generală aici, aveți un plan concret cu măsuri economice, pentru legea pensiilor, legea militarilor, creșterea subvențiilor sau plan referitor la reducerea taxelor, un plan economic?
Nicușor Dan: Țin să vă aduc aminte că ați fost consilier economic în guvernul pe care îl criticați. Îi invit pe români să se uite la candidați ce au făcut anterior (vorbește despre datoriile pe care le-a plătit la primărie când a preluat administrația de la Gabriela Firea, n.red). Stoparea marii evaziuni fiscale, atragerea fondurilor europene, eliminarea cheltuielilor inutile, să ne uităm în lupta marilor tehnologii, la economie, să facem un campion național pe zona de energie cu prețuri predictibile.
Ora 21:12 Lavinia Șandru, către Crin Antonescu: Atâta ură, dezbinare simt în seara asta aici încât aș vrea să întreb în acest sistem de coșmar ce credeți că se poate cumpăra cu 1000 de lei? (a scos mai multe bancnote de 100 lei, n.red.). O viață de copil, de tânăr de 16 ani a murit într-un spital din Târgu Jiu pentru că un medic nu l-a operat. Asta este România reală pe care vreau să o schimb. Cât costă o viață de copil?
Crin Antonescu: Nu are preț o viață de om, mai ales o viață de copil.
(Lavinia Șandru îl întrerupe, n.red. și e oprită de moderatori)
Crin Antonescu: Dincolo de acest fapt cumplit și ireparabil este cum să facem să nu se mai întâmple.
Ora 21:08 Cristian Terheș, către Elena Lasconi:Ce sistem există în această țară când USR face campanie online după ce se închid urnele și nimeni nu se leagă de ei iar Călin Georgescu nu a mai putut candida? Ce sistem este unde voturile lui Orban au fost mutate la Lasconi? Și ce sistem avem dacă susținerea pentru Lasconi se mută la Nicușor Dan? Mai contează votul nostru?
Elena Lasconi, drept la replică: Este sistemul pe care îl simțim în spatele noastru, consider că mi s-a făcut o mare nedreptate. Dumneavoastră ați fost pionul cuiva (Terheș, n.red.). Eu sunt cel mai independent candidat de aici pentru că nu mă controlează nimeni. Am decis să nu mai stau deoparte. La ora asta la care vorbim 250.000 de copii merg flămânzi în fiecare seară.
Nicușor Dan, drept la replică: Marcel Ciolacu este sistemul. AEP, care a tratat diferențiat candidații din alegerile astea înseamnă sistemul. ANCOM, ASF, ANR unde găsim pile, prieteni, manechine înseamnă sistemul, cred că inclusiv judecători CCR cu interese imobiliare înseamnă sistemul.
Ora 21:03 Elena Lasconi nu vrea să adreseze nicio întrebare: Câtă ipocrizie este în zona asta (Antonescu-Ponta n.red.). Din cauza lor nu am intrat în Schengen. Absolut incredibil și vreau să mă uit în ochii dumneavoastră (se uită la Ponta, n.red.), din cauza dumneavoastră am ieșit în stradă, au murit tineri, copii la Colectiv, să vă fie rușine, mi se pare abject felul în care oamenii ăștia au descis să facă politică, sunt doar ei pentru ei. Mi se pare incredibilă pofta dumneavoastră de putere în spatele unui bonom. Ați putea să jucați rolul lui Richard al III-lea.
Victor Ponta, drept la replică: Eu am un plan economic cu măsuri economice, pentru agricultură, pensii, toți militarii din țara asta au fost umiliți de PNL-PSD-UDMR, voi vorbi doar de viitor, ca președinte voi garanta pentru toți cetățenii României. Eu ca președinte asta voi pune în practică, restul bătăliilor politice nu mă interesează.
Crin Antonescu, drept la replică: Nu a fost niciodată în discuție în 2012 intrarea în Schengen. Prezentați un fals României. Iar acest guvern care și-a bătut joc de pensionari și militari a avut un consilier, se numea Victor Ponta.
Ora 21:01 Crin Antonescu, pentru Victor Ponta:A traversat identități, a copiat, a trădat, s-a travestit în Che Guevara, a trădat trei partide, două guverne, a trădat cel puțin o țară, nu știu loialitatea față de statul sârb. Dar ce a simțit când în miezul unei campanii electorale, conform spuselor lui, când era purtător de cuvânt al lui Mircea Geoană, a intrat în cabină și a acordat votul unui alt candidat?
Victor Ponta: Îmi dă ocazia să spun încă o dată că oamenii știu ce am făcut în primul rând ca premier: Am luat o țară în criză, o țară cu pensii și salarii tăiate, am reușit să dăm speranța oamenilor, să facem o schimbare politică când regimul părea că nu mai poate să se schimbe. De fiecare dată am fost de partea schimbării. România merge într-o direcție greșită, votul românilor a fost pentru schimbare, sistemul politic PSD-PNL-UDMR nu a acceptat rezultatul. Acum vor trebui să-l accepte. Am făcut multe lucruri bune, am făcut multe greșeli, întotdeauna am muncit, niciodată nu am fost șomer, leneș, nu să fiu un trântor.
Crin Antonescu, drept la replică: Când ești singurul președinte de partid din România care îți dai singur salariu de la partid, e ușor să fii angajat.
Ora 21:00 Încep întrebările candidaților pentru ceilalți candidați.
Ora 20:42 Adelin Petrișor, către Sebastian Popescu (incendiu de proporții): Ați cere direct ajutor extern sau v-ați baza pe locurile de arși care sunt doar pe hârtie la 10 ani de la Colectiv?
Sebastian Popescu: Este și de competența CSAT, îl convoc de îndată și stabilim calea de urmat (spune că dacă nu sunt suficiente locuri apelează la ajutorul european de îndată dacă situația o impune, inclusiv pentru stingerea flăcărilor și reducerea pagubelor).
Ora 20:40 Adelin Petrișor, către Victor Ponta(pandemie): O nouă pandemie, ați lua aceleași măsuri?
Victor Ponta spune că nu ar mai lua aceleași măsuri, nu ar obliga persoanele să se vaccineze și nu ar mai dispune măsurile drastice care au fost în 2020: ”A fost groaznic pentru că pe pretextul pandemiei s-au încălcat drepturi fundamentale. Dacă nu știu ce să facă nu sunt specialiști. Haideți să-i ascultăm pe specialiști. Niciodată nu aș aproba încălcarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor sub pretextul pandemiei”.
Ora 20:38 Adelin Petrișor, către Lavinia Șandru(militari SUA): Ați afla că Donald Trump a hotărât să retragă militarii din România. Ce ați face?
Lavinia Șandru: Principala relație pe zona de securitate este cea cu SUA, prin urmare când ajung președinte prima deplasare va fi la Washington. Voi face în așa fel încât să mă cheme. Sunt convinsă că după această discuție n-o să ajungem să vrea să retragă trupele. Dacă ajungem la asta, aș merge atunci la Washington, aș discuta și nu se va întâmpla.
Ora 20:36 Adelin Petrișor, către Cristian Terheș(proteste de stradă masive): Să presupunem că ați fi președinte și ați avea proteste masive de stradă și serviciile secrete v-ar spune că sunt alimentate de social media. Vă cer să suspendați rețelele sociale pentru o perioadă. Ce faceți?
Cristian Terheș: Aș refuza blocarea rețelelor sociale. Am condus proteste la Bruxelles și în alte capitale europene și am ieșit în stradă să protestăm pentru drepturi și libertăți fundamentale. Dreptul la protest este fundamental. Dacă există persoane care incită la violență, Jandarmeria are posibilitatea să-i extragă. În pandemie inclusiv eu și ceilalți am fost cenzurați pe internet.
Ora 20:33 Adelin Petrișor, către Elena Lasconi (despre Curtea Penală Internațională): Dacă premierul israelian ar veni în România ați fi de acord să-l aresteze?
Elena Lasconi: Același lucru ați putea să mă întrebați despre Putin. În primul rând nu cred că ar veni. Eu aș respecta legea. Nu cred că ar risca să vină știind ce fel de om integru sunt eu.
Ora 20:31 Adelin Petrișor, către Crin Antonescu(trage un bilet cu o temă, ”cutremur”): În cazul unui cutremur, ce ați face să puneți presiune pe primari pentru clădirile cu bulină roșie și cum ați rezolva situația de urgență?
Crin Antonescu: Sunt situații militare unde președintele acționează direct sau cutremurul, calamitățile unde vorbim de situații de urgență, în subordinea prim-ministrului. Președintele nu poate sta deoparte și de principiu trebuie să se informeze, să verifice, să acționeze și mai ales să comunice. Contactează imediat primul ministru care e șeful comitetului situațiilor de urgență, se informează și verifică, dar principala atribuție este să comunice pentru că în moment de panică lumea se îndreaptă către sursa de maximă autoritate. Cu primarii este o acțiune preemtivă și de menținere pe agendă a subiectului.
Ora 20:30 Urmează un panel cu întrebări ale lui Adelin Petrișor, corespondent de război.
Ora 20:26 Andreea Traicu, Adevărul, către Nicușor Dan: (despre firma în care a fost acționar cu Claudiu Octavian, care ar fi fost ofițer DIE, n.red.) Cine v-a introdus în 2004 domnului Radu Octavian Claudiu?
Nicușor Dan: Am fondat firma cu niște prieteni. Domnul Octavian conducea un grup RTC, mai erau pe piață câteva firme. Cinci din firme s-au reunit într-o altă firmă, așa te obliga piața, toată firma a fost vândută în anul 2009. Mi l-a prezentat unul dintre partenerii mei de-atunci fără să am informațiile de care spuneți.
Ora 20:24 Andreea Crețulescu, RTV, către Crin Antonescu: Ați locuit cu chirie la Monaco. Puteți să ne precizați dacă vreunul dintre membrii celebri ai grupului de la Monaco v-au finanțat chiria sau ați plătit-o personal? În apropierea apartamentului dvoastră locuiau într-un apartament de lux mai mulți membri Nordis.
Crin Antonescu: Niciodată, dar niciodată, nicio zi, nicio oră, nicio secundă nu am locuit cu chirie sau altfel în Monaco. Am trecut prin Monaco în calitate de turist, de 2-3 ori în viața mea, dar nu am locuit nicio oră. Cred că nici n-am înoptat în Monaco. Nu știu de unde aveți informația, nu mă miră.
Andreea Crețulescu: Nu ați locuit nici în Franța?
Crin Antonescu: Nu am locuit fir-ar să fie. Am locuit în România și Belgia.
Ora 20:18 David Bularca, Hotnews, către Crin Antonescu: Ați spus jurnalistei de la Digi24 ”sunteți atât de tânără, admirabil de tânără și de toate cele”. Ați discutat cu fata dumneavoastră după emisiune? Doriți să clarificați?
Crin Antonescu: Am sentimentul că e o ușoară provocare. Am discutat cu fiica mea aseară după emisiune. Nimic despre acest citat, am discutat cum am făcut-o de nenumărate ori cu doamna Anca Suciu, cu care am o relație absolut civilizată, nu văd ce era de discutat în legătură cu acel lucru pe care l-am spus în cursul unei întâlniri, unui dialog, pe care l-am avut în fața tuturor. Ce doriți dumneavoastră să spuneți?
Jurnalist: Dacă nu vi se pare o problemă de ce considerați întrebarea un atac?
Antonescu: Consider că nu am avut niciun fel, dar niciun fel de nuanță nepotrivită. Doamna Lasconi pe care o salut cu reverență a avut un pasaj strict electoral, ceea ce pot să înțeleg. Ceea ce nu înțeleg de ce luați o insinuare fără obiect.
Elena Lasconi, drept la replică: Aș vrea să le rog pe toate femeile care sunt în sală și se uită la noi, să văd gândiți la un lucru: Atât de des am auzit nuanțe din astea, am auzit că trebuie să trecem la cratiță, încât am început să credem asta, sunt nuanțe, au devenit normalitate. Am vorbit cu doamna Suciu și mi-a mulțumit.
Crin Antonescu: Nu am avut niciun fel de lipsă de respect față de Anca Suciu. Mă știu toate femeile care au relaționat cu mine, admir femeia chiar mai mult decât pe bărbați, nu admir mahalaua indiferent de cine.
Lavinia Șandru cere drept la replică: Toată viața mi s-a spus… (este întreruptă de moderatori n.red.),,, lăsați-mă că o să vă placă. Toată viața mi s-a spus ca femeie în politică că sunt exagerat de tânără. Și le-am zis că este singurul defect care trece.
Ora 20:16 Alison Mutler, universul.net, către George Simion, care nu este prezent la dezbatere: După ce se va încheia războiul din Ucraina țara va intra în construcție. Statele care au sprijinit Ucraina vor beneficia de contractele de miliarde de euro. Firmele românești pot să conteze pe sprijinul dumneavoastră în timp ce aveți interdicție în Ucraina? Cum veți depăși acest handicap?
Ora 20:13 Sabina Iosub, Antena 3, către Victor Ponta: (dă mai multe citate contradictorii din Ponta despre inundațiile din 2014 și salvarea Belgradului, despre poziționare față de lideri internaționali, numirile la parchete, pragul referendumului, n.red.) Cine este Victor Ponta? De unde știm că direcția SUA nu se tranformă în direcția Rusia?
Victor Ponta: Oamenii trăiesc din salarii, pensii, m-ați lăudat atunci (când era prim-ministru, n.red.). V-aș fi arătat la Antena 3 dacă mă invitați (o atacă în mai multe rânduri pe Sabina Iosub pentru că nu a fost invitat la Antena 3, n.red., apoi arată o hârtie și vorbește despre deficitul bugetar, n.red.). (Victor ponta nu a răspuns concret la întreabarea A3)
Ora 20:12 Încep întrebările jurnaliștilor din alte televiziuni
Ora 20:07 Loara Ștefănescu, către Crin Antonescu: În scenariul unei invazii ruse, președinta Maia Sandu solicită oficial un sprijin militar. Comandatul suprem al forțelor europene transmite României că nu poate interveni. Ce măsuri ați lua, ce tip de decizii?
Crin Antonescu: În condițiile exacte date, convoc CSAT, contactez toți aliații noștri importanți din NATO și partenerul strategic SUA și tot ce pot să fac ca președinte pentru cei din Republica Moldova, pentru Maia Sandu, și tot ce este în măsură România să facă, fac. Alte măsuri în fața unei țări terțe care nu e NATO vor fi corelate cu NATO. Până atunci, pentru a nu ajunge aici, România să discute garanții de securitate pentru Moldova, care sunt importante indirect și pentru România.
Ora 20:03 Cătălin Deacu, către John Ion Banu Muscel: Deficitul trece de 7%. Partidele la consultări vă dau mai multe soluții. Ce lecție importantă ați învățat din criza economică de acum 15 ani ca să salvați situația?
John Ion Banu Muscel: Aș merge pe reducerea masivă a cheltuielilor de reînamare, eu nu văd un pericol în invazia sovieticilor… Republicii Rusia. Federației Rusia. Suntem parte din NATO. Apoi, un cetățean să fie scos la pensie la 40 și de ani, acest lucru nu mai este posibil să se întâmple. Plus, dezvoltarea economică, sunt pentru o dezvoltare în care statul să investească și să vândă acțiunile cetățenilor.
Ora 20:01 Mădălina Chițu, către Nicușor Dan:Satele românești dispar sub ochii noștri. Ce strategie aveți pentru a scoate agricultura României din zona de subzistență și a o transforma în motorul României?
Nicușor Dan: (Începe prin a-și folosi prima parte din timp pentru a demonta fake-news-ul din pliantele distribuite în București în care ar fi susținut de Klaus Iohannis, n.red.). Nu ne-am concentrat să facem un ecosistem din care toată lumea să câștige. Trebuie să avem un program național pentru irigații, trebuie să combatem evaziunea fiscală și trebuie ca în satele României să ducem educația și sănătatea de care românii au nevoie.
Ora 19:58 Ștefan Onică, către Silviu Predoiu:Inteligența artificială și Social Media redefinesc puterea globală. Cum veți face ca România să fie protejată în fața atacurilor cibernetice?
Silviu Predoiu: Amenințarea războaielor cibernetice e foarte întâlnită. Există organisme care au atribute concrete în România, trebuie protejate, avem o problemă de credibilitate în ce privește structurile de informații. Câtă vreme nu găsim o formulă pentru a crește credibilitatea, această luptă va fi privită de populație ca o măsură care îi vizează pe ei, nu în sensul protecției. Nu cred că avem nevoie de noi instituții, ci clarificări privind atribuțiunile acestora.
19:55 Cătălin Ștefănescu, către Cristian Terheș: O întrebare pe care au curs râuri de demagogie (relatează despre victimele violenței domestice, abuzuri sexuale etc). Ce cale ați alege pentru a le arăta dincolo de declarații electorale, demagogie, că cineva se gândește în mod real la ei?
Cristian Terheș: (face precizări despre cariera lui, n.red) Când președintele depune un mandat depune un jurământ. Înainte de a vorbi de modificări de constituții, pricipalul obiectiv este propășirea spirituală și materială. Este important să vorbim de valori.
19:53 Boris Velimirovici, către Daniel Funeriu:În contextul escaladării discursului urii, antisemitismului, legionarismului, recunoașteți de unde provine următorul text: ”Deplină libertate națională pentru toate popoarele locuitoare (….) vor avea drept de reprezentare etc”.
Daniel Funeriu: Vreau să cobor, nu vreau să fiu pe scenă (coboară de pe scenă, n.red.). Mă bucur că ați ales un text din Proclamația de la Alba Iulia. Din 1918 încoace românii și-au ținut cuvântul, au respectat minoritățile, au fost un model în Europa. Voi fi un președinte tămăduitor. Administrația prezidențială a ținut închisă biserica de la Cotroceni. A mai fost odată o biserică închisă, în decembrie 1989 în Timișoara. Statul clădit pe biserica închisă de la Timișoara și-a arătat limitele. Promit un stat care dă siguranță, dă oamenilor controlul (…).
19:51 Liliana Năstase, către Elena Lasconi: Ați militat în toate dezbaterile pentru lupta Anticorupție. Care ar fi măsura cea mai drastică în lupta Anticorupție?
Elena Lasconi: Măsura cea mai drastică o puteți face voi pe 4 prin vot, să nu-i mai vedem pe cei care au fost la butoane în această țară. Cea mai importantă lovitură dată sistemului o pot face doar românii. O altă chestiune ține de reformarea CCR. Președintele poate numi trei președinți CCR. În acest mandat eu voi putea schimba în iunie 3 judecători și în iunie 1 judecător și voi da un exemplu de cum se fac numirile: audiențele live, aș cere ca cei care sunt numiți de mine să nu aibă carnet de partid și să fie foarte buni profesioniști. Aș scoate merele stricate din Justiție. Să dăm drumul la concursuri pentru ca oamenii să poată să finalizeze procesele cât mai scurt.
19:49 Lucian Pârvoiu, către Victor Ponta:(Relația cu SUA, n.red) Lângă care doi lideri șefi de stat ați vrea să fiți în fotografie? (oficială, de la evenimentele internaționale, n.red.)
Victor Ponta: Nu mi-am schimbat părerea, primul ministru participă la consiliile europene obișnuite, ca președinte voi participa cu primul ministru. Am o părere foarte clară că parteneriatul SUA cu România este esențial, nu putem vorbi de securitate fără SUA. Nu există o cale europeană împotriva Americii. Există relații economice, culturale. Donald Tusk și doamna Meloni, doi lideri europeni pe care îi apreciez foarte mult.
UPDATE 19:48 După cuvântul introductiv al președintelui TVR, moderatorii au prezentat candidații, așezați conform ordinii de pe buletinul de vot.
Prima sesiune de întrebări – câte una de fiecare candidat – au fost adresate de către jurnaliștii postului național, prin tragere la sorți.
Lavinia Șandru a fost prima care a deschis „ceremoniile” – candidez pentru ca România să nu dispară.
Populația României a scăzut și în fiecare an pierdem un oraș de mărime medie. Ce măsuri veți luat pentru ca tinerii să-și facă o familie în România?
Lavinia Șandru: „Am o foaie de hârtie albă. Asta au făcut politicienii pentru românii din Diaspora. (apoi rupe foaia). Eu am un program pentru toți românii, nu doar pentru cei din diaspora, pe care-l voi prezenta Parlamentului după primele zile de mandat.
Roxana Zamfirescu: Domnul Popescu, veți păstra configurația actualului guvern sau veți încerca să obțineți un guvern mai aproape de programul dv.?
Sebastian Popescu: indiferent dacă ne place sau nu configurația actualului guvern sau cum prestează premierul, sunt obligat să colaborez de Constituție. Nu voi face ca predecesorii mei care s-au implicat în jocuri politice în favoarea partidelor lor.
Lucian Pîrvoiu: Dacă ajungeți la Consiliul European și mergeți la fotografia de familie lângă care lideri ați vrea să apăreți?
Victor Ponta: TVR oferă un cadru democratic, nu doar 3-4 dintre ei. Sunt singurul premier care a participat la un consiliu european. Ca președinte voi participa împreună cu premierul. Am o părere foarte clară că parteneriatul cu SUA este foart eimportant pentru România. Nu există o cale europeană împotriva Americii. Cu mare plăcere îi voi revedea pe Donald Tusk i Georgia Meloni.
Liliana Năstase: Care ar fi măsura cea mai drastică dispusă să o luați în lupta anticorupție?
Elena Lasconi: Măsura cea mai drastică o pot face românii să nu-i mai vedem la putere pe cei care au fos la butoane. Puterea este a românilor. O altă chestiune ține de reformarea CCR. Voi da exemplu de cum ar trebui să fie făcute numirile: cu audieri live, aș cere ca cei trimiși acolo să nu fi avut treabă cu vreun partid.
UPDATE 19:30
Dan Turturică (președintele-director general al TVR):
Nu ne-am propus un show de wrestling politic care să meargă bine cu popcorn. Ne dorim să ascultăm viziuni articulate, soluții realiste și propunerile fiecărui candidat față de un prezent complicat și un viitor nesigur.
Potrivit moderatorilor, invitaţii nu vor face afirmaţii care pun în pericol ordinea constituţională sau ordinea publică, care incită la ură sau violenţă, care pot aduce atingeri demnităţii umane, dreptului la propria imagine, ori sunt contrare bunelor moravuri, care au incidenţă morală sau penală la adresa altor candidaţi, fără a fi însoţite de dovezi pertinente prezentate în mod explicit.
În cazul în are invitaţii nu se conformează solicitării, moderatorii pod decide întreruperea microfonului
UPDATE 18:00 George Simion nu va onora nici invitația la dezbaterea TVR
Potrivit HotNews, candidatul AUR la alegerile prezidențiale s-a răzgândit și nu va onora invitația. Rămâne de văzut dacă acesta va merge miercuri la Antena 3.
Știrea inițială
După prima dezbatere găzduită luni de Digi24, la care au participat trei candidați, după ce Victor Ponta și-a anulat prezența, iar George Simion a plecat aproape imediat, TVR îi aduce față în față pe toți cei 11 înscriși în cursă. PS News va transmite cele mai importante declarații.
Evenimentul „Un președinte pentru România” va începe la ora 19:30, în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni.
Moderată de Ramona Avramescu și Marian Voicu, dezbaterea va dura peste trei ore și va aborda teme-cheie precum prioritățile mandatului prezidențial, politica externă, strategia de securitate și rolul de mediator al președintelui într-o societate polarizată, conform TVR. Într-o secțiune specială, moderată de Adelin Petrișor, candidații vor răspunde scenariilor de criză.
În premieră, televiziunea publică asigură interpretare în limbaj mimico-gestual pe durata întregului eveniment.
Conform TVR, au fost invitați și vor participa toți cei 11 candidați la primul tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai:
George Simion (Alianța pentru Unirea Românilor)
Crin Antonescu (Alianța Electorală România Înainte – PSD, PNL, UDMR)
Nicușor Dan (independent)
Victor Ponta (independent)
Elena Lasconi (va apărea pe buletinul de vot drept candidat USR, deși partidul i-a retras susținerea)
Daniel Funeriu (independent)
Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român)
Lavinia Șandru (Partidul Umanist Social Liberal)
Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)
John-Ion Banu-Muscel (candidat independent)
Într-o manifestare de solidaritate media, cele mai importante televiziuni din România — Pro TV, Antena 3 CNN, Euronews, Prima News, Realitatea TV şi Romania TV — vor prelua transmisiunea, oferind astfel acces fără precedent publicului din întreaga ţară la acest moment important pentru democraţia românească. Platforma Adevărul online va prelua, de asemenea, transmisiunea în direct, maximizând audienţa în mediul digital.
Cea de a treia dezbatere electorală – și ultima – va avea loc miercuri la Palatul Parlamentului, în Sala C.A. Rosetti, fiind organizată de Antena 3 CNN.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News