Alegerile prezidențiale au trecut foarte repede de la extremismul naționalist la o cenzură care înfurie electoratul înainte de vot. Biroul Electoral Central (BEC) a luat mai multe decizii care sunt aspru criticate în societate. Totodată, CNA s-a implicat și el în lupta politică, ștergând materiale video ale jurnaliștilor.
Regulamentul UE, fundamental pentru deciziile BEC
În ianuarie, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care a decis că toate materialele electorale ale candidaților sau ale susținătorilor lor trebuie marcate conform regulilor electorale.
„Pe durata campaniei electorale a alegerilor pentru Președintele României din anul 2025, actorii politici, în sensul art. 3 pct. 4 din Regulamentul (UE) 2024/900, asigură publicarea, împreună cu fiecare material publicitar politic, a următoarelor informații:
a) o indicație că este vorba de un material publicitar politic”, spune OUG 1/2025.
Ordonanța adoptată de Guvern vizează organizarea alegerilor prezidențiale din România, însă adoptă definiții din Regulamentul UE 2024/900, unde sunt considerați actori politic – pe lângă partide, politicieni și reprezentanți ai instituțiilor politice – și persoanele fizice.
Actor politic este „orice persoană fizică sau juridică care reprezintă sau acționează în numele oricăreia dintre persoanele sau organizațiile menționate la literele (a)-(f) și care promovează obiectivele politice ale oricăreia dintre aceste persoane sau organizații”, spune Regulamentul UE 2024/900, la art. 3, alin. 4 (g).
Potrivit OUG-ului adoptat în ianuarie, orice persoană care face campanie online pentru un candidat este considerată „actor politic”. Prin urmare, trebuie să aibă mesajele marcate ca material publicitar politic. Promovarea obiectivelor politice se referă tocmai la susținerea politică: votez pentru, votează pentru, nu-l votați pe X sau alte mesaje care pot influența în mod direct votul cetățenilor în favoarea unui candidat.
BEC și actorii politici: cazul Danileț
Cristi Danileț, fost judecător, a intrat în vizorul BEC după ce a publicat mai multe mesaje electorale pe pagina sa de Facebook. Biroul a decis să-i elimine o postare în care Danileț îndemna oamenii să-l voteze pe Nicușor Dan, ceea ce arată clar că fostul judecător promova obiectivele unui candidat. Danileț a devenit actor politic cu acel mesaj.
„Eu, familia și prietenii mei am votat Lasconi în decembrie 2024, ca să nu ajungă Ciolacu, Ciucă, Simion ori Georgescu la Cotroceni. Acum vom vota rațional, cu Nicușor Dan”, spunea acesta în postarea ștearsă de BEC.
Ulterior, fostul judecător s-a apărat și a spus că el e un simplu cetățean, dar Regulamentul UE stipulează că și persoanele fizice devin actori politici. Potrivit regulilor UE, Cristi Danileț a devenit actor politic atunci când a decis să-l susțină în online pe Nicușor Dan, iar BEC a avut baza legală să-i șteargă postarea în care le spunea cetățenilor cum va vota la alegerile din mai.
„Ei bine, eu nu sunt un „actor”, căci pe FB nu am niciun rol. Aici sunt eu și atât. Nu sunt „politic”: nu am prieteni in mediul politic, nu sunt plătit de politicieni direct/indirect, nu fac parte din vreun partid politic”, a spus Danileț după decizia BEC.
Fostul judecător a continuat propaganda politică și după decizia BEC, publicând un alt mesaj în care informa cum va vota la alegerile din mai. Nici de această dată, fostul judecător nu a marcat mesajul ca fiind material publicitar politic, așa cum cere OUG. Magistratul continuă să atace BEC, însă Regulamentele UE sunt obligatorii și se aplică direct. Danileț ar trebui să fie supărat pe Parlamentul European, cel care a inclusiv personale fizice în categoria actorilor politici. BEC nu face decât să aplice regulile stabilite la nivelul UE.
BEC face curățenie în online
Propaganda politică nu se poate ascunde în spatele libertății de exprimare. Biroul Electoral a precizat că persoanele fizice devin actori politici atunci când publică repetitiv mesaje pentru susținerea unui candidat.
„Printr-o practică manifestată constant și coerent de la începutul campaniei electorale, confirmată de instanță de judecată, BEC a statuat că, în situațiile în care persoanele fizice care nu dețin funcții elective ori alte funcții publice, postează pe conturile personale, deschise pe platformele online foarte mari, în mod preponderent și repetitiv, aspect constatat direct și nemijlocit de către BEC, materiale de propagandă electorală, atunci persoanele fizice dobândesc calitatea de actori politici cu potențial de influențare a electoratului, activându-se, în sarcina titularilor postărilor, obligația etichetării respectivelor materiale în scopul atenționării și informării corecte a publicului cu privire la caracterul de material publicitar politic al postării, lipsa etichetării corespunzătoare calificând materialul ca având un conținut ilegal”, arată Biroul într-un comunicat.
În prima săptămână de campanie electorală, BEC a eliminat deja 609 mesaje care făceau propagandă politică în mediul online fără a respecta prevederile legale.
„Prin deciziile de admitere s-a dispus înlăturarea de pe platformele online foarte mari a unui număr total de 609 materiale publicitare politice cu conţinut ilegal, din care un număr de 149 au fost postate de către persoane fizice care nu deţin funcţii elective ori alte funcţii publice- dar care sunt actori politici- fără respectarea dispoziţiilor legale care reglementează semnalarea prin etichetare a materialelor de propagandă electorală, iar cu privire la restul de 460 s-a constatat fie că aparţin unor actori politici care candidează ori deţin funcţii elective ori alte funcţii publice fără respectarea dispoziţiilor legale care reglementează semnalarea prin etichetare a materialelor de propagandă electorală, fie că au fost postate pe conturi a căror autenticitate nu poate fi verificată”, explică Biroul.
BEC a eliminat inclusiv materiale care îi promovau ilegal pe candidații George Simion, Victor Ponta sau Crin Antonescu. Oricine poate sesiza Biroul și poate cere înlăturarea acelor mesaje care nu ar respecta prevederile legale.
Cazurile Marius Tucă și Ion Cristoiu
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a luat și el decizii controversate care au înfuriat cetățenii. CNA a șters un video al jurnalistului Marius Tucă, în care acesta spunea că „democrația a fost călcată în picioare” și vorbea de o „lovitură de stat” în România.
Membrii CNA l-au acuzat pe Marius Tucă de dezinformare și au precizat că nu a prezentat probe pentru „lovitura de stat”, în condițiile în care jurnalistul comenta acțiunile CCR și BEC, adică își exprima opinia.
CNA a șters mai multe video-uri de pe TikTok, YouTube sau Facebook în ultimele săptămâni. Consiliul a șters inclusiv un video al lui George Simion, în care spunea: „Cei care au comis lovitura de stat ar trebui jupuiţi”. Membrii au decis atunci că este vorba de o instigare la violență. Totuși, video-urile manelistului Dani Monacu sunt neatinse de CNA, în condițiile în care acesta spune „vă dau foc la toți”, elogiază mafia și insultă și îndeamnă la violență verbală și fizică împotriva femeilor. Plus mulți alți maneliști care publică video-uri în care instigă la violență și elogiază criminalitatea organizată.
Jurnalistul Ion Cristoiu a avut contul blocat pe TikTok fără să primească nicio explicație. Acesta a fost sancționat pentru opiniile sale pe care le exprima în mediul online. A reușit să-și recupereze contul abia după ce cazul său a ajuns în atenția politicienilor și s-a dezbătut această cenzură nejustificată.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News