Skip to content
Internațional

Alegerile prezidențiale din SUA: cine e favorit în sondaje în lupta Donald Trump vs. Joe Biden

NBC News

Pe 3 noiembrie 2020 americanii vor trebuie să decidă cine va fi președintele Statelor Unite ale Americii în următorii patru ani. Lupta se dă între Donald Trump, actualul președinte SUA, și Joe Biden, candidatul Partidului Democrat, care este cunoscut după ce mai mulți ani a fost vicepreședinte în mandatul lui Barack Obama. Joe Biden mai are și o experiență în politică de peste 50 de ani, fiind unul dintre cei mai longevivi politicieni americani.

Joe Biden pare să fie cel care domină sondajele din SUA, conducând cu 52% în fața lui Donald Trump care ar avea doar 42%, potrivit sondajului BBC. Dar acest lucru nu reprezintă neapărat o problemă pentru Donald Trump, deoarece și în 2016 Hillary Clinton era favorită în sondaje. Nu ar fi pentru prima dată când președintele american câștigă mandatul, deși sondajele nu îi dau prima șansă la victorie. Doar că în urmă cu 4 ani, diferența dintre Trump și Hillary Clinton era mai mică, în aceeași perioadă a anului, o diferență de doar 6 procente.

Lupta decisivă pentru victorie se va da în următoarele state și cine câștigă mare parte dintre acestea are prima șansă la Casa Albă: Arizona, Florida, Georgia, Iowa, Michigan, Minnesota, Nevada, New Hampshire, North Carolina, Ohio, Pennsylvania, Texas, Virgina, Wisconsin. În 2016, Donald Trump obținuse victoria în 10 din cele 14 state decisive.

Donald Trump ar putea câștiga în Texas, unul dintre cele mai importante state pentru victorie, fiindcă are 38 de electori dintr-un total de 538. Actualul președinte american ar avea susținerea a 50% dintre votanții din Texas, în timp ce candidatul democrat ar strânge doar 45%, arată un sondaj al Universității din Texas, citat de texastribune.org.

Se observă o mare diferență în interiorul celor două tabere. Dintre cei care ar vota cu Donald Trump, 55% ar fi bărbați și doar 45% femei. În schimb, Joe Biden ar fi votat de 51% femei și 49% bărbați. De asemenea, doar 92% dintre republicani ar vota cu Trump, în timp ce 96% dintre democrați ar vota cu Biden.

Potrivit sondajelor din Texas, Joe Biden ar fi votat doar pe baza unui important vot anti-Trump. 45% dintre cei care au anunțat că ar vota cu Biden au explicat că ar face acest lucru doar pentru că nu-l vor pe Donald Trump, și doar 55% ar vota Joe Biden pentru că îl plac pe candidatul democrat. În cealaltă tabără, 81% dintre votanții lui Donald Trump ar vota cu el pentru că îl apreciază și doar 19% ar vota cu Trump pentru că nu-l vor pe Biden.

Pandemia coronavirus a afectat și relația președintelui SUA cu votanții. Doar 35% dintre americani aprobă modul în care Donald Trump a gestionat această pandemie. Și doar 76% dintre republicani sunt de acord cu președintele american în privința pandemiei coronavirus.

Joe Biden se bucură de mai multă încredere din partea americanilor. Mulți votanți consideră că Joe Biden s-ar fi descurcat mai bine în această pandemie decât a făcut-o actualul președinte SUA. Trump se bucură de încrederea americanilor când vine vorba de economie și mulți cetățeni apreciază cum a reușit să gestioneze acest domeniu.

Donald Trump ar fi apreciat în SUA mai mult de votanții mai în vârstă, în timp ce generația tânără pare să fie de partea lui Biden. Generația Z și Millenial sunt clar în favoarea lui Biden, la fel și votanții cu studii superioare. Donald Trump ar obține mai multe voturi de la votanții albi, în timp ce Biden are un sprijin masiv din partea votanților de culoare și asiaticilor, potrivit unei cercetări Pew Research. Va fi însă o bătălie puternică pentru voturile hispanicilor.

Inclusiv sondajul CNN îl dă favorit pe Joe Biden cu 53%, iar Donald Trump pe locul doi cu doar 42%.

Joe Biden conduce cu 51,2%, față de 41% Donald Trump și în sondajul prezentat de theguardian.com. De asemenea, Joe Biden ar avea șanse mari să câștige câteva state decisive precum Florida, Pennsylvania, Michigan, North Carolina, Arizona. Donald Trump s-ar impune în Ohaio și Iowa, mult prea puțin pentru a face pași spre victorie.

Mai sunt 3 săptămâni de campanie electorală, iar Donald Trump are timp suficient să recupereze în statele care îi aduc cele mai multe voturi și să-și asigure al doilea mandat de președinte al Statelor Unite. Pe măsură ce ne vom apropia de ziua alegerilor se va observa și o apropiere în sondaje între cei doi, deoarece de acum au intrat în etapa decisivă a campaniei electorale și nu vor lipsi atacurile dure, așa cum am văzut în dezbaterea electorală.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *