Skip to content
Opinii & Analize

Alegerile prezidențiale din SUA și interesele României

Peste mai puțin de o săptămână, pe data de 3 noiembrie 2020 vor avea loc alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii. Momentul este unul esențial nu numai pentru viitorul Americii, ci și pentru politica internațională, pentru economia globală și, implicit pentru România

Sondajele de opinie din SUA indică un tabloul destul de clar, însă surpriza din 2016 este încă vie în memoria noastră, prin urmare, orice date cu privire la deznodământul competiției electorale trebuie privite cu prudență și analizate critic.

Sondajele realizate la nivel național în SUA sunt cele mai puțin relevante din cauza caracteristicilor speciale ale sistemului electoral american. Ele arată un avans confortabil al candidatului democrat, Joe Biden care conduce în fața președintelui în funcție, republicanul Donald Trump, cu aproximativ 8% conform mediei a 13 sondaje de opinie realizate în ultimele două săptămâni.  Comparativ cu dinamica din 2016, Joe Biden se află într-o situație mult mai bună. Sondajele naționale de atunci, publicate cu o săptămână înainte de alegeri, arătau un avans al lui Hillary Clinton în fața lui Donald Trump de aproximativ 2%, adică de aproape 4 ori mai mic decât diferența de acum dintre Biden și Trump.

Sondajele realizate în principalele statele cheie care vor decide de fapt rezultatul acestor alegeri (Florida, Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Carolina de Nord, Arizona) arată o diferență ceva mai mică între cei doi candidați de aproximativ 4% în favoarea lui Joe Biden (conform mediei sondajelor realizate în data de 27 octombrie), cu varianții ale diferențelor de la procente neglijabile de 1,2% în Carolina de Nord sau 1,8% în Florida, la diferențe mari de 9% în Michigan sau 5,5% în Wisconsin. Comparativ, media sondajelor din 2016 realizate în statele cheie arăta un avans de 2,8% în favoarea lui Hillary Clinton. Deci și din acest punct de vedere, Joe Biden pare a avea un avantaj.

Cu toate astea, din punctul meu de vedere ar fi imprudentă clamarea unui deznodământ cert. În urmă cu 4 ani, sondajele din statele cheie arătau avantaje pentru Hillary Clinton, însă cercetările sociologice nu au reușit să surprindă spirala tăcerii, votanții ascunși care nu doreau să își declare preferința pentru Donald Trump, dar care i-au adus acestuia o victorie la limită. Fenomenul va funcționa și în 2020, însă nu putem să-i cunoaștem anvergura. În plus, spirala tăcerii ar putea fi amplificată de votanții albi nemulțumiți de turnura violentă a protestelor Black Live Matters care au pus sub semnul întrebării siguranța personală a unor categorii importante de votanți.

Alte surse relevante de incertitudine sunt succesul obținut de președintele Trump prin confirmarea unui nou judecător conservator în Curtea Supremă de Justiție, scandalurile din ultimele zile care îl au în prim-plan pe Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, evoluția epidemiei de coronavirus defavorabilă președintelui Trunp, dar și masivul vot prin corespondență care l-ar putea avantaja pe Biden în condițiile în care primele evaluări arată o participare mare a tinerilor, ostili lui Trump, la această formă de exprimare a preferințelor electorale.

În concluzie, conform datelor aflate la dispoziție, Joe Biden are în mod clar șanse mai mari de a-l învinge pe Donald Trump, comparativ cu Hillary Clinton în urmă cu 4 ani, însă sursele de incertitudine sunt și ele mai mari acum, iar dimensiunea votului ascuns, favorabil lui Trump, ar putea fi superioadă celei din 2016.

Față de această competiție electorală plină de incertitudine, România are avantajul certitudinii unei relații solide cu partenerul său strategic. Indiferent cine va câștiga alegerile prezidențiale din SUA, parteneriatul româno-american se va dezvolta.

Ultimii 5 ani au surprins o intensificare puternică a relației bilaterale la care au pus umărul președintele Iohannis prin cele două întâlniri importante cu președintele Trump, instituții românești cheie din zona securtății naționale, ambasadorul nostru în SUA, ambasadorii americani la București, guvernele României și în mod special actualul guvern liberal.

Dacă Donald Trump va câștiga un nou mandat de președinte al SUA, administrația republicană va consolida parteneriatul de securitate, dar și pe cel economic cu România, cu beneficii pentru ambele părți.

Dacă Joe Biden va deveni președinte al SUA, la conducerea Americii ar veni un om cu mare experiență care cunoaște România, care a vizitat țara noastră, care are o aplecare specială pe zona politicii externe americane pe care a coordonat-o în calitate de vicepreședinte în timpul administrației Obama. Și în acest scenariu sunt toate premisele întăririi parteneriatului strategic româno-american pe toate dimensiunile sale.

Atâta vreme cât știm să ne urmărim pragmatic interesele, cât înțelegem importanța valorilor democratice și a domniei legii, cât demonstrăm seriozitate în respectarea angajamentelor, România se va afla într-o situație de win-win în relația cu America, indiferent cine va fi viitorul ei președinte.

Remus Ioan Ștefureac, este politolog, coordonator al think-tankului STRATEGIC Thinking Group (www.strategicthinking.ro) și director al companiei de cercetare a opiniei publice INSCOP Research (www.inscop.ro).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *