Alegerile prezidențiale. Divorț între suveraniști: fiecare candidează separat

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Alegerile prezidențiale din 2024 propun o luptă aprigă între suveraniștii care candidează separat, deși se adresează aceluiași electorat. George Simion, Diana Șoșoacă și Cristian Terheș sunt în competiție directă, după ce în trecut au candidat împreună și au format alianțe.

Simion vs. Șoșoacă

Principala confruntare a naționaliștilor români va fi între George Simion și Diana Șoșoacă, ambii candidați la alegerile prezidențiale. În 2020, cei doi au intrat în Parlament pe listele AUR. Diana Șoșoacă venea din partea Partidului Neamul Românesc, însă a candidat cu AUR și a obținut mandatul de senatoare.

Ulterior, Șoșoacă a plecat din AUR în urma unui conflict cu Simion și Claudiu Târziu. Aceasta a preluat partidul SOS România și a reușit să intre în Parlamentul European. Cele 5 procente obținute de SOS România sunt voturi pe care AUR le-a pierdut în 2024. Înainte să apară SOS România, AUR era măsurat în sondaje la peste 20%. Odată ce Diana Șoșoacă și-a început campania electorală, partidul lui Simion a coborât până la 14-15%, unde pare să stagneze.

Astfel, existența partidului SOS România este o problemă pentru AUR. Diana Șoșoacă și-a făcut campania tocmai criticându-l pe George Simion.

„Te agresez sexual, scroafo!”

Liderul AUR nu a știut să gestioneze conflictul cu Diana Șoșoacă. Cei doi s-au atacat în repetate rânduri, atât în Parlament, cât și în mediul online. George Simion rămâne celebru pentru declarațiile sale deplasate și pentru violența verbală împotriva fostei senatoare.

În 2023, într-un scandal în Parlament, Simion a țipat către Diana Șoșoacă:

„Te agresez sexual, scroafo!”

George Simion este celebru pentru violența pe care o demonstrează pe scena politică și pentru faptul că nu știe să-și controleze furia. Acesta a fost violent inclusiv cu Virgil Popescu, fostul ministru al energiei, și a încercat să-l intimideze și pe Nicușor Dan, pe care l-a luat de gât. De altfel, doi membri AUR au fost acuzați că au violat o minoră la școala de vară a partidului, după ce ar fi îndemnat victima să consume alcool.

Violența sexuală, verbală și fizică a devenit identitatea AUR, ceea ce a ajutat-o pe Diana Șoșoacă să atragă de partea sa o parte din electoratul lui George Simion.

Planul de la Capșca, un nou scandal

În urmă cu câteva săptămâni, Diana Șoșoacă și George Simion au avut o altă confruntare. Șoșoacă a încercat să formeze o alianță pentru alegerile prezidențiale și parlamentare și l-a invitat pe George Simion la Casa Capșa din București. Simion nu a participat și a trimis o delegație care a fost refuzată de europarlamentara Șoșoacă. După eveniment, a urmat un război al declarațiilor între cei doi suveraniști.

„Ulterior am înțeles că-mi susține candidatura la prezidențiale și că dorește să facem o alianță. Având în vedere că sondajele arată că sunt în proporție de 80% naționaliști dacă unim cele două forțe și mă susține la prezidențiale atunci vom câștiga alegerile. El a propus să îl susțin eu în calitate de prim-ministru”, a declarat Șoșoacă.

Suveraniștii nici nu se mai înțeleg cine pe cine să susțină. Ambii încearcă să demonstreze că sunt cea mai bună opțiune pentru electoratul naționalist.

Terheș, împotriva lui Simion și Șoșoacă

În cursa pentru alegerile prezidențiale a intrat și Cristian Terheș, europarlamentar ales în 2024 pe lista AUR. Ulterior, a rupt legăturile cu AUR când s-a văzut cu mandatul din Parlamentul European.

Cristian Terheș și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale cu Partidul Național Conservator Român (PNCR), al cărui lider este chiar Terheș.

În trecutul său politic, Terheș l-a susținut pe Traian Băsescu, s-a opus lui Victor Ponta, a fost membru PSD, apoi PNȚCD și din 2019, când a devenit europarlamentar, a abordat discursuri naționaliste, homofobe și misogine.

Chiar și în 2024, Cristian Terheș apelează la homofobie pentru a ataca minoritățile sexuale.

„O femeie merge la ginecolog. Spuneți-mi mie ce treabă are un bărbat cu ginecologul? Definim genul ca fiind un construct social. Diferența dintre un bărbat și femeie ține de o chestiune naturală, biologică și genetică.  Dacă cel care o bate pe o femeie pretinde că e femeie, nu o mai bate o femeie, ci se bat două femei, consideră Cristian Terheș. (…) Ca tată de fată, n-aș dori ca un fătălău care se pretinde femeie să intre într-un vestiar, sau un SPA unde este fiica mea”, a declarat Terheș, într-un interviu.

Multe dintre declarațiile acestuia se bazează pe atacuri la adresa minorităților sexuale, într-o Uniune Europeană care apară tot mai mult drepturile LGBT.

Cristian Terheș va încerca să fure din electoratul lui George Simion și Diana Șoșoacă. Acesta a exclus orice colaborare cu Diana Șoșoacă, iar ușa AUR este închisă după ce a rupt legăturile.

„În niciun caz cu SOS nu cred că va putea colabora cineva”, a precizat Terheș.

Deși Terheș are un discurs asemănător cu Simion și Șoșoacă, acesta intenționează să fure voturi de la Lasconi, Ciolacu și Geoană. Europarlamentarul mizează foarte mult pe trecutul său din PSD și speră că mai are apetit la electoratul social-democrat conservator. Totuși, planul de a furat voturi de la USR pare unul rupt de realitate, deoarece electoratul USR respinge homofobia și este total pro-UE. Conservatorismul lui Lasconi este unul soft, iar președinta USR s-a declarat favorabilă parteneriatului civil între persoanele de același sex.

„De la Lasconi, PSD și cred că și de la Mircea Geoană…Partidul este un mijloc. Cred că România are nevoie de un partid conservator care să apere normalitatea”, a răspuns europarlamentarul, când a fost întrebat de unde va lua voturi.

Sursa foto: Inquam Photos / Nichita Cojocea

Naționalismul, principala tendință la alegerile prezidențiale

Alegerile prezidențiale din 2024 riscă să fie mai mult despre naționalism decât despre Europa. George Simion, Diana Șoșoacă și Cristian Terheș sunt 3 candidați cu notorietate și vizibilitate pe scena politică. Toți au discursuri asemănătoare și critică Uniunea Europeană.

Tot pe segmentul naționalist intră și Elena Lasconi, care în ultimele luni a vizitat mai multe biserici, vorbește frecvent despre Dumnezeu, apelează la tradiționalism, apără familia tradițională, apelează la mesaje emoționante pentru a încerca să convingă electoratul naționalist.

De asemenea, Marcel Ciolacu, candidatul PSD, are și el mai multe influențe naționaliste și conservatoare, de care nu se poate îndepărta pentru că și-ar trăda propriul electorat. Marcel Ciolacu și-a anunțat candidatura la prezidențiale după o discuție cu duhovnicul său, așa cum a declarat.

Inclusiv Mircea Geoană abordează subiectul patriotismului, însă vorbește despre un „patriotism economic”. Comportamentul său este asemănător cu al celorlalți candidați. Mircea Geoană se fotografiază pe la mănăstiri și la evenimente tradiționale. Dar Geoană nu a putut să joace foarte mult cartea naționalismului pentru că avea funcția la NATO și nu ar fi fost credibil.

Suveraniștii vor candida singuri și se vor lupta între ei pentru voturile electoratului eurosceptic, naționalist și conservator. Cea mai aprinsă luptă va fi între Diana Șoșoacă și George Simion, care nu vor evita să se atace și să transforme campania într-un circ.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: