Skip to content
Politică

Alegerile prezidențiale în pericol. Mai multe acte normative ar putea afecta desfășurarea prezidențialelor

Mai multe acte normative emise de Guvern ar putea afecta corectitudinea alegerilor, una dintre ele fiind Ordonanța de Urgență 55 care permite migrația aleșilor locali, a declarat președintele Traian Băsescu.

Șeful statului a precizat că a costatat că „au fost emise un set de acte normative şi că au fost puse sub control politic o serie de instituţii, iar aceste lucruri pot afecta grav corectitudinea desfăşurării alegerilor”.

Preşedintele a făcut referire la OUG 28/2013, prin care nu se mai publică în Monitorul Oficial sumele alocate primăriilor şi se emit ordine ale ministrului Dragnea, „care repartizează banii cum vrea domnia sa”.

”Această lipsă de transparenţă în utilizarea banului pubic nu face altceva decât să mă îndrepte spre gândul că PSD doreşte să utilizeze banii publici pentru a mitui primarii care să-l susţină pe Ponta în alegeri”, a adăugat Băsescu.

Preşedintele a menţionat că un alt act normativ care „încalcă grav şi Constituţia, dar modifică şi legea cu privire la alegerea preşedintelui României” este OUG 45/2014, prin care se modifică structura BEC şi a secţiilor de votare.

”Acest lucru nu se poate face prin ordonanţă de urgenţă. Şi acest lucru, ca şi Ordonanţa 28/2013 trebuiau atacate de Avocatul Poporului, la Curtea Constituţională. Din câte ştiu, în 2013 Victor Ciorbea nu era Avocat al Poporului, dar Ordonanţa 45 trebuia atacată”, a mai spus Traian Băsescu.

Potrivit președintelui, OUG 55/2014, „cea care a lansat perioada de transferuri la primari şi consilieri, este de asemenea de natură a afecta procesul electoral”.

Şeful statului a arătat că un alt element care ar putea afecta corectitudinea procesului electoral este modul de funcţionare a CNA, unde ”reprezentanta primului ministru, preşedinta CNA, nu are nici în clin nici în mânecă în observarea corectă a modului cum se defăşoară campania şi activitatea în televizuni”.

Traian Băsescu a mai spus că un alt element care „subrezeşte şansele unor alegeri corecte” este Avocatul Poporului.

”Acest om este o anexă a Guvernului. Fiind singurul care poate ataca la Curtea Constituţională ordonanţele de urgenţă, a abandonat pur şi simplu, mandatul său. A atacat însă, fără reţinere acte normative care ţin de siguranţa naţională”, a mai spus preşedintele Băsescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *