Skip to content
Alegeri

Alegerile prezidențiale, sub lupa sociologului Bulai: cum poate dinamita Cioloș jocul cifrelor EXCLUSIV

wallstreet.com

Fostul premier Dacian Cioloş a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că a depus la tribunal actele pentru înfiinţarea partidului “Mişcarea România Împreună” (RO+), desprins din platforma civică România 100.

În acest context, sociologul Alfred Bulai a acordat marți o declarație pentru PSnews.ro, în care a comentat șansele de reușită a celei mai noi formațiuni politice.

Nu are foarte mule șanse, dar nu asta este ideea pentru că, din punctul meu de vedere, el a fost creat ca fiind o platformă pentru Dacian Cioloș în perspectiva unor alegeri prezidențiale. Dacă se va întâmpla sau nu acest lucru, este o altă poveste. Așa cum se vorbește, sigur, domnul Kaus Iohannis poate să continue iar șansa să îl bată cineva este foarte mică, dar dacă domnia sa alege să nu mai candideze și să aleagă alte oportunități în viață, atunci sigur că lupta devine foarte importantă”, a declarat sociologul Alfred Bulai pentru PSnews.ro

Mai mult, sociologul a ținut să precizeze că în cazul în care actualul președinte Klaus Iohannis nu își va dori să candideze pentru un nou mandat, fostul premier Dacian Cioloș ar putea fi un candidat al dreptei la alegerile din 2019.

”Domnul Cioloș este clar că este un candidat al dreptei. Sigur – o platformă mică, neimportantă, poate să fie factorul de coagulare al forțelor politice, pe ideea unei alianțe puternice mari împortiva PSD-ului. Este o schemă la care se lucrează de foarte multă vreme și care sigur că poate fi luată în calcul – repet- nu partdul e miza, ci mișcarea aceasta politică. Dacă se crează o asemenea alianță într-o eprioadă scurtă de timp, adică până la sfârșitul acestui an, sigur că putem să vorbim despre un anumit succes pe care poate să îl aibă domnul Cioloș”, a continuat acesta.

Pe de altă parte, profesorul SNSPA a evidențiat faptul că evoluțiile de pe scena politică românească ”depind foarte mult de necunoscute și unele dintre ele chiar nu cred că țin de actorii politici din România”.

”La alegerile europarlamentare este posibil ca platforma domnului Cioloș să se ducă naibi, adică să nu obțină niciun mandat și atunci este greu să pui problema unei platforme câștigătoare pentru prezidențiale. E foarte posibil, pe de altă parte, să avem mulți candidați pe dreapta și atunci lucrurile se complică. Acum suntem în situația în care, teoretic, lucrurile sunt clar definite, adică domnul Klaus Iohannis se îndreaptă spre al doilea mandat. Șansa ca cineva să îl bată pe domnul Iohannis e mică. Dacă, însă, domnul Iohannis nu va mai candida, lupta va fi redefinită cu totul și sigur că lucrurile pot să devină mult mai complicate. E o chestiune de negociere în politică, mi-e foarte greu acum să spun ce se întâmplă în PNL pentru că acolo există în acest moment multe grupări, ei nu stau să facă absolut nimic pentru simplul motiv că nu e o miză, nu s-au pierdut alegeri. Mi-e greu să vă spun cât anume controlează partidul Orban, îl controlează, totuși suficient de bine, asta este cert, însă, nu cred că în acest moment au alt prezidențiabil decât Klaus Iohannis. Adică bănuiesc că domnul Orban își dă seama că este improbabil să fie candidat performant pemtru alegerile prezidențiale, sigur că domnul Orban s-ar putea să cocheteze în mult mai mare măsură cu poziția de prim-ministru. Problema este alta, dacă domnul Dacian Cioloș în sine ca politician poate să strângă anumite voturi și să fie un catalizator. Dreapta apre în acest moment că nu are prea mulți pe listă. Evoluțiile depind foarte mult de necunoscute și unele dintre ele chiar nu cred că țin de actorii politici din România”, a conchis  sociologul.

1 comentariu la “Alegerile prezidențiale, sub lupa sociologului Bulai: cum poate dinamita Cioloș jocul cifrelor EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *