Skip to content
Alegeri Politică

Alegerile prezidențiale, test de foc pentru coaliție: cum a stârnit Dragnea revolta PSD-iștilor și cum riscă să dinamiteze relația cu Tăriceanu

http://inquamphotos.com

”Lanțul de iubire” dintre șeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu și liderul social-democraților, Liviu Dragnea, este din ce în ce mai șubred, iar mărul dicordiei dintre cei doi este chiar unul dintre cele mai așteptate evenimente ale anului 2019: alegerile prezidențiale.

Social-democrații exclud varianta Tăriceanu candidatul coaliției la prezidențiale

Declarația președintelui PSD de duminică, potrivit căreia coaliția PSD-ALDE ar trebui să aibă un candidat comun la prezidențiale, la scurt timp după anunțul lui Tăriceanu că își dorește să fie unul dintre candidații la președinție, a produs rumoare în rândul social-democraților vechi în partid.

Nu s-a discutat în coaliţie în mod oficial, dar vreau să vă spun că eu şi domnul Tăriceanu am discutat încă din toamnă că cea mai bună variantă ar fi ca coaliţia noastră să aibă un singur candidat şi în continuare avem aceeaşi părere. Urmează ca după europarlamentare să şi facem propunerea în cadrul coalitiei”, a declarat, duminică, Liviu Dragnea.

Surse politice au dezvăluit pentru PSnews.ro că nume grele din PSD au dat buzna în biroul lui Liviu Dragnea pentru a-i atrage atenția că un eventual candidat al coaliției în persoana lui Tăriceanu ar fi o rușine pentru partid. Totodată, aceștia au susținut tranșant că PSD, cea mai mare formațiune politică din România, trebuie să dea candidat la prezidențiale, în caz contrar își vor pierde o mare parte din electorat care și așa este destul de fragil după dezechilibrele din ultima perioadă.

Totodată, sursele noastre ne-au dezvăluit că tot mai multe voci din PSD, printre care Rovana Plumb, Viorica Dăncilă, Victor Boștinaru, Claudiu Manda, Ecaterina Andronescu, Carmen Dan și Olguța Vasilescu și-au exprimat susținerea pentru o candidatură a lui Liviu Dragnea la Cotroceni, pe care îl consideră a fi cel mai potrivit pentru această funcție.

De multe ori au luat cuvântul în partid susținând că Liviu Dragnea trebuie să fie candidatul PSD la prezidențiale, sau de ce nu, chiar candidatul coaliției. Până acum Dragnea nu a vorbit deschis despre asta, dar altă variantă în PSD nu are. Problema este că Tăriceanu nu îl susține pe Dragnea la prezidențiale, deci PSD nu se poate baza în acest caz pe susținerea partenerilor de coaliție”, susțin sursele noastre.

ALDE nu îl susține pe Dragnea la prezidențiale

De cealaltă parte, Călin Popescu Tăriceanu și voci puternice din formațiunea pe care o conduce exclud varianta susținerii lui Liviu Dragnea la președinție. La diverse întâlniri private, Tăriceanu nu ezită să afirme că o eventuală candidatură a lui Liviu Dragnea la președinție ar fi o aruncare sigură în groapă a social-democraților și ar pune ALDE în situația de a-și desemna un candidat propriu.

Test de foc pentru marile partide

Momentan, nu s-a stabilit o dată exactă a alegerilor prezidențiale. Ele vor avea loc la sfârșitul anului următor, în noiembrie sau în decembrie. Calendarul electoral urmează să fie stabilit de Guvern.

Klaus Iohannis a câștigat ultimele alegeri prezidențiale în 2014, cu 54,43% din voturi, fiind învestit în funcție odată cu depunerea jurământului pe 21 decembrie 2014. Potrivit articolului 81 din Constituția României, „nicio persoană nu poate îndeplini funcția de Președinte al României decât pentru cel mult două mandate”, astfel că Iohannis este eligibil pentru realegere și deja și-a anunțat candidatura.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *