Skip to content
Opinii & Analize

Alegerile prezindențiale din Statele Unite atârnă încă în balanță. Așii din mâneca celor doi candidați

CNN.com

Statele Unite continuă să fie unica superputere a lumii. Dar ne întrebam cine o va conduce începând cu anul viitor? Donald Trump sau Joe Biden? Pe plan international Statele Unite se confruntă cu  un tot mai agresiv regim chinez, de jocurile politice ale lui Vladimir Putin, iar pe plan intern criza provocată de pandemia de coronavirus și diviziunile cauzate de conflictul rasial își arată efectele.

În aceste împrejurări precare se vor derula, în mai puţin de 100 de zile, importantele alegeri americane. Care, judecând după sondaje, par să fi fost tranşate de pe acum în favoarea candidatului democrat. Doar că în urmă cu 4 ani aceleași sondaje o dădeau favorită he Hilary Clinton. Așadar care sunt șansele să revedem scenariul din 2016?

Așii din mâneca lui Trump

Înseamnă toate acestea că putem ignora sondajele şi miza pe automata realegere a lui Trump? Câtuşi de puţin. Preşedintele a comis o serie de erori şi gafe. Retorica sa nu este pe placul tururor republicanilor și președintele a reușit performanța de a aliena câteva voci conservatoare importante.

Lăsând la o parte economia, un subiect sensibil pentru alegătorul american, pandemia și urmările ei par a se fi transformat în principala temă de dezbatere. Nemaiputând să joace la fel de credibil cartea economică, precum și cartea “cetății asediate” – temă predilectă folosită de Trump pentru a ilustra pericolele reprezentare de fluxul de imigranți care pătrund ilegal în SUA – Trump va trebui să găsească alte teme cu tracțiune la public.

Atitudinea dură a Statelor Unite față de China i-ar putea aduce lui Trump simpatia conservatorilor, dar în sine, temele de politică externă sunt rar câștigătoare pe plan intern. Cu excepția unor teme sensibile legate de războaie, care afectează direct alegătorul american, publicul de peste Ocean nu este interest în genere de afacerile externe.

De departe, cel mai important as din mâneca lui Trump ar putea fi mult așteptatul vaccin împotriva coronavirusului. Dacă SUA vor dezvolta vaccinul până la alegeri, Trump l-ar putea prezenta drept un succes personal. În sine, lucrul acesta i-ar putea fi suficient pentru a-și asigura realegerea.

Calitățile și lipsurile lui Joe Biden

Faptul că alegerile americane nu se câştigă de regulă pe bază de teme de politică externă reprezintă și motivul pentru care sondajele îl dau învingător pe democratul Joe Biden. Candidatul democrat se distinge în prezent prin pasivitate, refuzul său de a ridica fie şi un deget fiind menit să reducă riscul de a pierde bruma de simpatii aduse de presă în virtutea calităţii sale de reprezentant al opoziţiei anti-Trump.

Biden are avantajul notorietății, fiind fost Vicepreșdinte în mandatul lui Obama. Totidată el se bucură de o amplă susținere mediatică. Pe Biden îl dezavantajează însă un parametru cheie. Entuziasmul taberei republicane de a-l vota pe Trump e, în prezent, sensibil mai puternic decât dorinţa, extrem de slabă, a alegătorilor democraţi, de a opta la urne pentru Biden.  Unii republicani totuși ar putea vota, in special conservatori moderați care nu simpatizează direct cu Donald Trump și pe care îl văd drept un pericol la adresa democrației americane ar pitea vota cu democratul Biden.

În plus Biden are tot interesul ca în viitorul apropiat Statele Unite să nu găsească vaccinul necesar anti-coronavirus, de vreme ce o astfel de descoperire l-ar instala cu siguranță pe Trump încă 4 ani la Casa Albă.

Confruntarea dintre Trump și Biden se anunța una strânsă. Până acum sondajele îl dau ca favorit pe Biden, însă așa cum știm din istoria alegerilor americane, lucrurile sunt departe de a fi tranșate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *