Skip to content
Politică

Alegerile trebuie să aibă loc, susține analistul Ioan Bogdan Lefter: Nu putem suspenda democrația!

Inquam Photos / George Călin

Contactat de PS News, analistul politic Ion Bogdan Lefter susține că alegerile parlamentare din decembrie trebuie să aibă loc pentru că altfel am „suspenda democrația”.

„Intrăm în campania electorală pentru alegerile parlamentare în situația epidemică știută, cu creșteri destul de alarmante, pe de altă parte într-o situație asemănătoare cu cea din multe țări în care s-au ținut în ultima vreme alegeri, de-a lungul anul 2020 și de-a lungul pandemiei. 

Avem cu toții exemplul alegerilor americane, invocat și de către politicienii care susțin necesitatea de a ține alegeri, alegerile americane având loc într-o situație epidemică mult mai gravă decât cea din România. Există constituție, reguli constituționale, mecanismele democratice trebuie să funcționeze și nu putem suspenda democrațiile pentru că trecem prin ceea ce trecem”, spune analistul.

De asemenea, Lefter critică atitudinea membrilor PSD, care militează în declarațiile publice pentru amânarea scrutinului, dar în același timp se pregătesc de alegeri.

„Eventualitatea amânării alegerilor este o temă mult politizată și am văzut PSD-ul în ultimele săptămâni insistând din ce în ce mai mult în argumentațiile care susțin amânarea alegerilor, deși în același timp și PSD-ul ca toate celelalte partide și-au parcurs etapele necesare pentru înscrierea candidaților: liste electorale, validarea listelor la Autoritatea Electorală Permanentă. Toate etapele necesare în procesul electoral de intrare în campanie au fost parcurse inclusiv de către formațiuni politice precum PSD, care pe de altă parte argumentează împotriva ideii de ținere a alegerilor”, a punctat analistul.

Ion Bogdan Lefter este de părere că atitudinea duplicitară a partidelor va cântări foarte mult în fața electoratului, pentru că „avem un electorat influențabil, însă, deocamdată, investigațiile sociologice sau sondajele de opinie nu arată variații majore”.

„PNL și USRPLUS, care susțin funcționarea democratică în continuarea sistemului nostru politic cu alegeri, se mențin la scoruri bune și par în situația de a alcătui viitoarea majoritate electorală pe 6 decembrie, în timp ce PSD nu pare să câștige din acest discurs duplicitar. Pe de-o parte ne pregătim de alegeri, și sunt membri PSD care declară de pe-acum că partidul își va asuma o poziție solidă după constituirea unui nou Parlament, și pe de altă parte sunt membri care contestă ideea de proces electoral și solicită amânarea scrutinului”, a conchis Bogdan Lefter.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *