AlegeriSUA2024: Berlinul îi răspunde lui Trump în legătură cu energia, pisicile şi câinii

Sursa foto: Facebook/ Donald J. Trump

Berlinul a ripostat miercuri la afirmaţiile inexacte ale lui Donald Trump despre aprovizionarea cu energie a Germaniei şi a ironizat acuzaţia falsă a fostului preşedinte american că migranţii mănâncă „pisici şi câini”, relatează AFP. 

Marţi, în timpul primei dezbateri televizate pentru alegerile prezidenţiale din SUA, candidatul republican a atacat-o pe rivala sa democrată Kamala Harris pe tema politicii energetice, spunând că ea vrea să renunţe la fracturarea hidraulică, sau „fracking” (o metodă de extragere a hidrocarburilor denunţată de activiştii de mediu), şi la combustibilii fosili.

„Germania a încercat experimentul şi, într-un an, a revenit la construirea de centrale energetice normale”, a spus Trump.

Declaraţia a fost corectată de Ministerul german de Externe într-un mesaj în limba engleză pe platforma X.

„Fie că vă place sau nu: sistemul energetic german este pe deplin operaţional, cu peste 50% energie regenerabilă. Şi închidem – nu construim – centrale electrice pe cărbune şi centrale nucleare. Vom renunţa la cărbune până cel târziu în 2038”, a precizat ministerul.

Ponderea energiei regenerabile (eoliană, solară, hidroelectrică şi altele) în producţia totală de energie din Germania a crescut puternic în prima jumătate a acestui an: s-a situat la 61,5% faţă de 53,3% anul trecut, conform celor mai recente statistici oficiale. Ponderea cărbunelui, care era în scădere, s-a ridicat la 20%.

Anul trecut, ponderea cărbunelui în mixul de generare a energiei electrice din Germania a scăzut la 26% de la aproape 34% în 2022.

La sfârşitul mesajului său, diplomaţia germană a adăugat: „Nici nu mâncăm pisici şi câini”.

Când era preşedinte al Statelor Unite, între 2017 şi 2021, Donald Trump atacase deja Germania în mod regulat, angajându-se în numeroase dispute cu fostul cancelar Angela Merkel, în special din cauza excedentelor comerciale ale ţării.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: