AlegeriSUA2024 Ce ar însemna Trump 2.0 pentru comerţ, migranţi, schimbările climatice şi maşinile electrice (Reuters)

Sursa foto: Facebook/ Donald J. Trump

O victorie a lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA ar avea implicaţii uriaşe asupra politicii comerciale americane, a schimbărilor climatice, asupra războiului din Ucraina, a maşinilor electrice, precum şi asupra taxelor plătite de americani şi a imigraţiei ilegale, scrie miercuri Reuters, care face un rezumat al politicilor pe care acesta a afirmat că le va urma în cel de-al doilea mandat al său al Casa Albă, menţionând că unele dintre propunerile sale ar necesita aprobarea Congresului. 

Trump a vehiculat ideea aplicării unei taxe de 10% sau mai mari tuturor bunurilor importate de SUA, ceea ce, afirmă el, ar elimina deficitul comercial. Criticii susţin însă că aceasta ar duce la preţuri mai mari pentru consumatorii americani şi la instabilitate economică globală.

El a mai spus că ar trebui să dispună de autoritatea de a creşte tarifele impuse unor ţări care taxează la rândul lor importurile din SUA şi a ameninţat cu un tarif de 200% asupra unor autoturisme importate, declarându-se hotărât să împiedice în special maşinile din Mexic să ajungă în SUA.

Trump a sugerat însă că şi aliaţi ai Statelor Unite cum este Uniunea Europeană ar putea fi vizate de creşterea taxelor pentru bunurile pe care le exportă în SUA.

Donald Trump vizează totuşi îndeosebi China, propunând eliminarea treptată, în patru ani, a importurilor unor bunuri ca electronicele, oţelul şi farmaceuticele, şi urmăreşte interzicerea deţinerii de proprietăţi imobiliare şi de infrastructură în sectoarele energiei şi tehnologiei de către companii chineze.

Trump a declarat că „tarife” este cuvântul său preferat şi le consideră generatoare de venituri care ar contribui la umplerea vistieriei guvernamentale.

Trump s-a angajat să restabilească politicile sale din primul mandat împotriva trecerii ilegale a frontierei şi să continue cu noi restricţii de anvergură.

El s-a angajat de asemenea să limiteze accesul la azil la graniţa dintre SUA şi Mexic şi să lanseze cel mai mare efort de expulzări din istoria Americii, care ar genera probabil acţiuni legale şi opoziţie din partea democraţilor din Congres; a mai spus că va folosi Garda Naţională şi, dacă este necesar, trupe federale pentru a-şi atinge obiectivul şi nu a exclus înfiinţarea de lagăre pentru imigranţi în vederea expulzării.

Trump a indicat de asemenea că va încerca să pună capăt acordării automate a cetăţeniei pentru copiii născuţi din părinţi imigranţi, gest care ar fi contrar interpretării de mult încetăţenite a celui de-al 14-lea amendament al Constituţiei SUA.

El a sugerat totodată că va revoca statutul legal de protecţie pentru unele comunităţi, cum ar fi haitienii sau venezuelenii.

Trump mai spune că va reinstitui aşa-numita „interdicţie de călătorie”, care restrânge accesul în Statele Unite al persoanelor dintr-o listă de ţări predominant musulmane, ceea ce a declanşat numeroase bătălii juridice în timpul primului său mandat.

Trump a promis că va creşte producţia de combustibili fosili a SUA, facilitând procesul de autorizare pentru foraje pe terenurile federale, şi că va încuraja noi conducte de gaz natural; a mai spus că va reautoriza forajele pentru petrol în Refugiul naţional arctic pentru fauna sălbatică din Alaska.
Rămâne de văzut dacă industria petrolului intră în joc şi creşte producţia, într-un moment în care preţurile petrolului şi gazelor sunt relativ scăzute.
Donald Trump a afirmat că va retrage din nou Statele Unite din Acordurile Climatice de la Paris, care îşi propune reducerea emisiilor globale de gaze cu efect de seră, şi că va sprijini creşterea producţiei de energie nucleară. El va anula, de asemenea, deciziile preşedintelui democrat Joe Biden privind vehiculele electrice şi alte politici care vizează reducerea emisiilor auto.

Trump a argumentat că SUA trebuie să fie capabile să stimuleze producţia de energie pentru a fi competitive în ce priveşte dezvoltarea de sisteme de inteligenţă artificială, care consumă cantităţi mari de energie.

În paralel cu agendele sale comercială şi energetică, Trump a promis că va reduce reglementările federale despre care susţine că limitează crearea de locuri de muncă. El s-a angajat să menţină în vigoare o reducere amplă a impozitelor din 2017, pe care a promulgat-o în timp ce era în funcţie, iar echipa sa economică a discutat despre o nouă rundă de scăderi de impozite pentru persoane fizice şi companii, dincolo de cele adoptate în primul său mandat.

Trump s-a angajat să reducă cota impozitului pe profit de la 21% la 15% pentru companiile care îşi realizează produsele în SUA; a spus că va susţine măsuri legislative care să pună capăt impozitării bacşişurilor şi a plăţii orelor suplimentare pentru a-i ajuta pe lucrătorii din HORECA şi din alte servicii; a promis să nu impoziteze sau să reducă alocaţiile sociale.

Trump a mai declarat că, în calitate de preşedinte, va face presiuni asupra Rezervei Federale pentru a scădea ratele dobânzilor, dar că nu va cere direct acest lucru.

Majoritatea, dacă nu toate, propunerile sale fiscale ar necesita avizul Congresului; analişti financiari au avertizat că volumul acestor reduceri de taxe va duce la creşterea datoriei federale.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: