AlegeriSUA2024 Tonul şi limbajul nonverbal la dezbaterea Harris-Trump, la fel de elocvente precum cuvintele

Sursa foto: Kamala Harris

La începerea dezbaterii lor cu mize mari din Philadelphia, de marţi seara, vicepreşedinta Kamala Harris a traversat scena, s-a îndreptat spre pupitrul la care se afla fostul preşedinte american Donald Trump şi i-a întins mâna în semn de salut. „Kamala Harris”, s-a prezentat candidata democrată la preşedinţia SUA rivalului său republican, scrie Reuters.


Aceasta a fost prima întâlnire în persoană dintre cei doi, iar Harris şi-a forţat adversarul să-i strângă mâna, lucru pe care el şi predecesorul lui Harris în calitate de candidat la preşedinţia democrată, Joe Biden, nu au făcut-o la dezbaterea lor din iunie.

A fost unul dintre multele momente ale dezbaterii în care cei doi candidaţi au folosit limbajul nonverbal, tonul şi comportamentul în locul temelor de discuţie stabilite sau a poziţiilor politice pentru a lupta.

„A fost o strategie câştigătoare”, a declarat expertul în limbajul nonverbal Mark Bowden, referindu-se la preocuparea lui Harris de a obţine o strângere de mână de la Trump. „Nu cred că (Trump) se aştepta la asta”, a adăugat el.

Vicepreşedinta Harris a avut o mină expresivă pe tot parcursul serii, ridicând din sprâncene, râzând şi aruncând priviri neîncrezătoare în timp ce Trump vorbea, momente care au fost rapid „decupate” şi repuse „în circulaţie” de susţinătorii ei pe reţelele de socializare. Uneori, Harris se uita întrebător la candidatul republican la preşedinţia SUA şi remarca faptul că respectivele lui comentarii „nu erau adevărate”.

Trump şi-a păstrat în mare parte o expresie serioasă pe chip, în timp ce uneori zâmbea cu buzele strânse sau clătina din cap. La rândul său, Trump a acuzat-o pe Harris de neadevăruri. „Iar începe. Este o minciună”, a spus el la un moment dat.

Pe tot parcursul dezbaterii, ambii candidaţi au ridicat tonul. Harris, în vârstă de 59 de ani, s-a întors frecvent spre adversarul ei în timp ce vorbea, la un moment dat părând că-l ceartă pe Trump. În schimb, candidatul republican, în vârstă de 78 de ani, a privit în cea mai mare parte a timpului drept în faţă.

„Abordările lor au fost foarte diferite”, a declarat cercetătoarea comportamentală Abbie Marono. ”Nu i s-a adresat; el nu s-a întors spre ea când vorbea… Ea a fost un pic antagonistă faţă de el, dar era şi foarte receptivă din punct de vedere emoţional faţă de el”, a explicat experta.

Trump a căutat la un moment dat să câştige puncte în faţa lui Harris când ea l-a întrerupt, spunându-i să aştepte pentru că vorbeşte el. „Sună cunoscut?”, a întrebat el, într-o aparentă referire la dezbaterea ei din 2020 cu candidatul de atunci la vicepreşedinţie Mike Pence, pe care l-a mustrat pentru că a făcut acelaşi lucru.

Harris a revenit adesea la temele de discuţie prestabilite, repetând propuneri de politici privind locuinţe şi micile afaceri şi cerând ţării să „întoarcă pagina” numită Donald Trump.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: