Aleksei Navalnîi este înmormântat la Moscova, pe fondul incertitudinii şi al securităţii stricte

Sursă foto: Facebook

Politicianul rus de opoziţie Aleksei Navalnîi va fi înmormântat la Moscova în cursul zilei de vineri, pe fondul unei securităţi stricte şi al temerilor privind o represiune a poliţiei, la două săptămâni după ce a murit subit la vârsta de 47 de ani într-o colonie penală din Arctica, relatează Reuters.

Aliaţii lui Navalnîi – care au promis să transmită în direct pe internet evenimentele din această zi – l-au acuzat pe preşedintele Vladimir Putin că a dat ordin ca opozantul să fie asasinat, pentru că liderul rus nu ar fi putut tolera gândul că Navalnîi ar putea fi eliberat într-un potenţial schimb de deţinuţi cu SUA. Aceştia nu au publicat dovezi care să susţină această acuzaţie, dar au promis să prezinte modul în care a fost ucis şi de către cine.

Kremlinul a negat implicarea statului în moartea sa şi a declarat că nu are cunoştinţă de niciun acord pentru eliberarea lui Navalnîi. Certificatul său de deces – potrivit aliaţilor – spune că a murit din cauze naturale.

Navalnîi, fost avocat, reprezintă cea mai fermă provocare politică împotriva lui Putin de la venirea la putere a liderului rus, la sfârşitul anului 1999, organizând proteste de stradă şi publicând investigaţii răsunătoare despre presupusa corupţie a unor persoane din elita conducătoare.

Însă, în urma unei serii de acuzaţii penale pentru fraudă şi extremism – despre care Navalnîi a spus că au fost motivate politic – a fost condamnat la peste 30 de ani de închisoare, iar majoritatea susţinătorilor săi fie au fugit din ţară, fie se află în închisoare.

SLUJBA ÎNCEPE LA ORA 13:00, ORA ROMÂNIEI

O slujbă religioasă pentru Navalny urmează să aibă loc la ora locală 14.00 (13.00, ora României) la Biserica Icoanei Maicii Domnului din cartierul moscovit Marino, unde Navalnîi avea domiciliul. Apoi este programată înmormântarea, la cimitirul Borisovskoie, la aproximativ 2,5 km distanţă, de cealaltă parte a râului Moskva, două ore mai târziu.

Aliaţii lui Navalnîi, care se află în afara Rusiei şi care au fost desemnaţi de autorităţi drept extremişti susţinuţi de SUA, au cerut persoanelor care doresc să îi onoreze memoria, dar nu pot participa la serviciul funerar, să meargă în schimb la anumite repere din oraşele lor, vineri seara, la ora locală 19.00.

Kremlinul a spus că declaraţiile aliaţilor lui Navalnîi sunt provocatoare şi a avertizat că poliţia va respecta legea.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL