Skip to content
Societate

Alertă de la Cernobîl: Nivel crescut de radiaţii la centrala nucleară care a ajuns pe mâna ruşilor              

facebook

Inspectoratul de Stat pentru Reglementarea Nucleară al Ucrainei a anunţat vineri un nivel crescut de radiaţii la centrala nucleară de la Cernobîl, care a ajuns pe mâna ruşilor în cursul zilei de joi.

Un exces de niveluri de control ale capacității dozelor de radiații gamma în zona de excludere a fost raportat mai devreme.

Astfel de fluctuații ale senzorilor Askro, experții Ecocenter sunt legați de încălcarea solului superior datorită mișcării unor cantități mari de echipament militar greu prin zona de excludere și ridicarea prafului radioactiv contaminat”, transmite autoritea ucraineană.

Starea instalațiilor nucleare și a altor obiecte de la Cernobîl este neschimbată.

Centralele nucleare operaţionale din Ucraina funcţionează în siguranţă şi nu au avut loc „distrugeri” la facilităţile de la fosta centrala nucleară de la Cernobîl, a anunţat joi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, citând o notificare trimisă de Autoritatea pentru reglementare a energiei nucleare din Ucraina, transmite Reuters.

Facilităţile de la fosta centrală nucleară de la Cernobîl au fost capturate joi de forţele ruseşti, după ce Moscova a lansat o invazie de amploare a Ucrainei, a declarat un consilier al preşedintelui ucrainean.

Directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, a declarat, joi, că este de importanţă vitală ca operarea în condiţii de siguranţă şi securitate a facilităţilor nucleare din acea zonă să nu fie afectată sau întreruptă în niciun fel.

„Cu privire la situaţia de la Centrala Nucleară Cernobîl, Ucraina a informat IAEA că «forţe armate neidentificate» au preluat controlul asupra tuturor facilităţilor de la Cernobîl, localizate în zona de excluziune. Omologii au adăugat că nu au existat pierderi sau distrugeri ale locației industriale. Directorul general Grossi a spus că este de importanţă vitală ca operarea în condiţii de siguranţă şi securitate a facilităţilor nucleare din acea zonă să nu fie afectată sau întreruptă în niciun fel”, se arată în declaraţia AIEA.

La Cernobîl, unde în 1986 a avut loc cel mai mare dezastru nuclear din istorie, se mai desfăşoară în prezent activităţi de gestionare şi stocare a deşeurilor nucleare, potrivit informaţiilor publicate pe pagina de Internet a operatorului centralei chnpp.gov.ua/en/home.

Potrivit AIEA, în prezent în Ucraina funcţionează patru centrale nucleare.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică „urmăreşte cu îngrijorare situaţia din Ucraina şi face un apel pentru reţinere maximă pentru evitarea oricărei acţiuni care ar putea pune facilităţile nucleare din Ucraina în pericol”.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică este o organizaţie internaţională creată în 1957, sub egida ONU. AIEA regrupează 171 de state şi joacă un rol central în lupta împotriva proliferării nucleare, verificând că statele membre ale Tratatului de Neproliferare Nucleară îşi respectă angajamentele asumate.

Reactorul numărul patru al centralei nucleare de la Cernobîl a explodat în data de 26 aprilie 1986, contaminând până la trei sferturi din teritoriul Europei, potrivit unor estimări. După catastrofă, autorităţile sovietice au evacuat sute de mii de persoane de pe un teritoriu de peste 2.000 de kilometri pătraţi, care a rămas abandonat. Potrivit autorităţilor ucrainene, omul nu va putea reveni în această zonă timp de încă 24.000 de ani, însă o prudentă exploatare industrială este posibilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *